Ειδήσεις

Αντίστροφη μέτρηση για τους 410 τόνους εκρηκτικά, που "πάνε"

Παραμένει η ανησυχία για το εκρηκτικό φορτίο . Το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος βρίσκεται σε διαρκή συνεννόηση με τις Ένοπλες Δυνάμεις για την πιχείρηση της μεταφοράς των εκρηκτικών.

Εντείνεται η ανησυχία της τοπικής κοινωνίας του Ηρακλείου αναφορικά με το φορτίο με τους 410 τόνους εκρηκτικών υλών που εκφορτώθηκαν από το πλοίο "Ανδρομέδα" σε χώρο του λιμένα Ηρακλείου.

Χθες πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη των τοπικών φορέων, οι οποίοι εξέφρασαν την ανησυχία τους για την παραμονή των εκρηκτικών στο λιμάνι, με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΛΗ να αναφέρει - για ακόμη μια φορά - ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος πανικού.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πιθανό το ενδεχόμενο το επίμαχο φορτίο να απομακρυνθεί από το χώρο του λιμανιού, ακόμη και εντός της σημερινής ημέρας.

Ειδικότερα, οι εν λόγω πληροφορίες, οι οποίες μεταδόθηκαν από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, κάνουν λόγο για άμεση δρομολόγηση της μεταφοράς του φορτίου του "Ανδρομέδα". Όπως έγινε γνωστό, το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος βρίσκεται σε διαρκή συνεννόηση με τις Ένοπλες Δυνάμεις και η επιχείρηση της μεταφοράς των εκρηκτικών δεν αποκλείεται να ξεκινήσει ακόμη και σήμερα. Εξάλλου, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα εκρηκτικά θα μεταφερθούν εκτός Κρήτης. Συγκεκριμένα, το φορτίο των 410 τόνων εκρηκτικών αναμένεται να μεταφερθεί σε ειδική αποθήκη του Στρατού Ξηράς, πιθανόν στη Βόρεια Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι για την εν λόγω εξέλιξη της υπόθεσης έχει ήδη ενημερωθεί και η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πειραιά.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες αναμένεται στο Ηράκλειο,ειδικά ναυλωμένο φορτηγό πλοίο, του Υπουργείου Ναυτιλίας και όχι του Πολεμικού Ναυτικού όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί.

Μαραθώνιες απολογίες

Στην Εισαγγελία Πειραιά παρουσιάστηκαν χθες το πρωί τα οκτώ μέλη του πληρώματος του φορτηγού πλοίου "Ανδρομέδα", κάτω από ισχυρά μέτρα ασφαλείας. Οι δύο Ουκρανοί, πέντε Ινδοί και ένας Αλβανός ξεκίνησαν να απολογούνται ενώπιον των αρμόδιων ανακριτικών Αρχών Πειραιά. Ωστόσο, η επίμαχη διαδικασία ήταν μαραθώνια.

Αξίζει να επισημάνουμε ότι και οι οκτώ συλληφθέντες κατηγορούνται για παράβαση του Νόμου 2168/93, που αφορά τον εφοδιασμό ομάδων, αλλά και για διατάραξη ασφάλειας πλοίων.

Έρευνες και στην Τουρκία

Στο μεταξύ, και Τούρκοι αξιωματούχοι διεξάγουν έρευνα σχετικά με την πολύκροτη υπόθεση του πλοίου "Ανδρομέδα".

«Αρμόδιοι αξιωματούχοι της Τουρκικής Δημοκρατίας έχουν αρχίσει την απαιτούμενη έρευνα σχετικά με τις αναφορές για το φορτηγό σκάφος "Ανδρομέδα", με σημαία Τανζανίας, που κατασχέθηκε από την Ελληνική Ακτοφυλακή στις 7 Ιανουαρίου 2018, καθώς μετέφερε υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή εκρηκτικών από τα λιμάνια της Μερσίνης και του Ισκεντερούν της Τουρκίας στη Λιβύη», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε στη γείτονα χώρα.

«Δεν υπάρχει λόγος πανικού» υποστηρίζει ο Απ. Φιλιππής

Στο μεταξύ, χθες πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο σύσκεψη των τοπικών φορέων με θέμα την απομάκρυνση των εκρηκτικών υλών από το λιμάνι της πόλης. Το "παρών" στην εν λόγω συνάντηση έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου και ο πρόεδρος εργαζομένων του ΟΛΗ, οι οποίοι άκουσαν τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του Οργανισμού να λέει για μια ακόμη φορά ότι δεν υπάρχει λόγος να προκαλείται πανικός.

«Έχω κάνει όλες τις δυνατές επαφές, μεταφέροντας και την ανησυχία του κόσμου, αλλά και ότι τα εκρηκτικά θα πρέπει να φύγουν (σ.σ. από το λιμάνι). Δεν υπάρχει λόγος πανικού, καθώς έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα που πρέπει. Είναι ένα θέμα που ο χειρισμός του δεν μπορεί να έχει χρονική ένταξη με την έννοια ότι "σήμερα το μεσημέρι θα φύγουν ή αύριο το μεσημέρι θα φύγουν". Διερευνώνται όλες οι εναλλακτικές λύσεις», δήλωσε - μεταξύ άλλων - ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΗ, Απόλλων Φιλιππής.

«Στο ζήτημα εμπλέκονται αρκετοί φορείς. Δεν είναι μόνο θέμα Λιμεναρχείου Ηρακλείου και ΟΛΗ, αλλά και του υπουργείου Ναυτιλίας, του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος, του Στρατού, ακόμη και της Δικαιοσύνης. Συντονισμένα οι φορείς αυτοί θα πρέπει να δώσουν λύση», είπε με τη σειρά του ο πρόεδρος του ΕΚΗ, Στέλιος Βοργιάς, ο οποίος συμπλήρωσε ότι ο κ. Φιλιππής τον ενημέρωσε ότι όλες οι απαραίτητες ενέργειες από πλευράς ΟΛΗ έχουν ήδη γίνει.

«Υπάρχει ανησυχία, αλλά εύχομαι να λήξει άμεσα το θέμα», επισήμανε ο πρόεδρος εργαζομένων του ΟΛΗ, Ανδρέας Μαρινάκης, ο οποίος ξεκαθάρισε πως, «όταν οι πυροτεχνουργοί εξασφαλίσουν στους εργαζόμενους ότι δεν υπάρχει κίνδυνος, σαφώς και είναι υποχρεωμένοι να συμμετέχουν στην επιχείρηση μεταφοράς».

Εξάλλου, ο πρόεδρος της Ένωσης προσωπικού Λιμενικού Σώματος Ηρακλείου, Γιώργος Σφακιανάκης, ανέφερε ότι η «Ένωση θεωρεί εύλογη την ανησυχία κατοίκων και φορέων της πόλης και ενώνει τη φωνή της μαζί τους, ζητώντας την άμεση απομάκρυνση των εκρηκτικών από τους χώρους φύλαξής τους εντός του λιμένα Ηρακλείου και μεταφοράς τους σε χώρο του Στρατού, σύμφωνα με το σχεδιασμό του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Ακτοφυλακής».

«Η όσο το δυνατόν συντόμευση του ανωτέρω χρόνου θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας του λιμένα», συμπλήρωσε ο κ. Σφακιανάκης.

Στο μεταξύ, αύριο αναμένεται η άφιξη του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτη Κουρουμπλή, στο Ηράκλειο. Ο κ. Κουρουμπλής θα είναι ομιλητής σε ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί αναφορικά με το νομοσχέδιο του εν λόγω υπουργείου, που ψηφίστηκε πριν λίγες εβδομάδες. Επίσης, σήμερα αναμένεται στην Κρήτη και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Χρήστος Λαμπρίδης, ο οποίος θα επισκεφτεί λιμενικές εγκαταστάσεις και θα συνομιλήσει με φορείς και στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε Άγιο Νικόλαο και Σητεία, ενώ μεθαύριο Πέμπτη θα βρεθεί σε Ρέθυμνο και Χανιά.

Ρεπορτάζ: Νικόλας Αγγελίνος - Γεωργία Μακάκη

Σχόλια