default-image

Πώς θα γίνονται οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί;

Οικονομία
Πώς θα γίνονται οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αποκλειστική εφαρμογή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών από τις 21 Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους αναμένεται να φέρει τα πάνω κάτω στους πιστωτές και τους οφειλέτες.

Όπως αναφέρει το capital.gr, ουσιαστικά διαμορφώνεται ένα νέο καθεστώς για τους «κόκκινους» δανειολήπτες, οι οποίοι πλέον δεν μπορούν να «ποντάρουν» σε αναβολές και ακυρώσεις και πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για μεγάλο κύμα πλειστηριασμών. Η κατάσταση αυτή μέχρι στιγμής αφορά μόνο τις τράπεζες, αλλά θα προστεθούν και οι οφειλέτες του Δημοσίου, οι οποίοι δεν έχουν τις προστασίες που παρέχονται στους δανειολήπτες (νόμος Κατσέλη).

Η διαδικασία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών έχει στο «στόχαστρο» τους στρατηγικούς κακοπληρωτές για μη εξυπηρετούμενα δάνεια της τάξεως των 10-11 δισ. ευρώ, στα οποία προστίθενται επιπλέον δάνεια ύψους 5 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν σε περιστασιακούς κακοπληρωτές. Υπολογίζεται ότι πρόκειται για το 20% των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που αφορά ιδιώτες και επιχειρήσεις οι οποίοι έχουν, αλλά δεν... πληρώνουν. Από το ποσοστό αυτό, περίπου το 11% αντιστοιχεί στο «σκληρό πυρήνα», δηλαδή στους κατά συνείδηση στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Η αρχή θα γίνει με πλειστηριασμούς ακινήτων στρατηγικών κακοπληρωτών οι οποίοι έχουν οικονομική επιφάνεια. Και τούτο διότι έτσι δίδεται ένα άλλοθι τόσο στην κυβέρνηση όσο και στις ίδιες τις τράπεζες.

Πρώτη κατοικία

«Μοιραία θα έρθει και η σειρά της πρώτης κατοικίας», αναφέρουν τραπεζικές πηγές, εξηγώντας ότι πλέον μια τράπεζα μπορεί να πουλήσει σε fund δάνειο το οποίο έχει ως υποθήκη πρώτη κατοικία, ανεξαρτήτως αξίας (η απαγόρευση για πώληση δανείου έως 140.000 ευρώ δεν υφίσταται πλέον). Και από το 2019, αν δε βρεθεί λύση παράτασης (που αναζητεί η κυβέρνηση), ανοίγει και το θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας με το νόμο Κατσέλη. Οι κίνδυνοι είναι πολλοί. Επιτηδευματίες οι οποίοι έχουν πάρει δάνειο για να εξυπηρετήσουν το επάγγελμά τους, βάζοντας υποθήκη την πρώτη κατοικία τους, μένουν ακάλυπτοι. Επίσης, δεν υπάρχει ασπίδα προστασίας της πρώτης κατοικίας και για τα χρέη από ιδιώτη σε ιδιώτη.

Η διαδικασία που προβλέπεται

Ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός είναι ανοικτού πλειοδοτικού τύπου, κατά τον οποίο υποβάλλονται διαδοχικές προσφορές, και η διαδικασία έχει ως εξής: Οι συμμετέχοντες υποβάλλουν συνεχώς προσφορά μεγαλύτερη από την εκάστοτε μέγιστη έως το χρόνο λήξης της υποβολής προσφορών. Στα ηλεκτρονικά συστήματα καταγράφονται όλες οι υποβληθείσες προσφορές. Με την υποβολή της προσφοράς, οι υποψήφιοι πλειοδότες ενημερώνονται αμέσως από τα συστήματα για το ποσό της προσφοράς τους, τον ακριβή χρόνο υποβολής της, καθώς και το ότι αυτή έχει καταγραφεί.

Ο υποψήφιος πλειοδότης ενημερώνεται για την εκάστοτε μέγιστη υποβληθείσα προσφορά. Όλοι οι υποψήφιοι πλειοδότες που λαμβάνουν μέρος στον ηλεκτρονικό πλειστηριασμό ενημερώνονται αμέσως από τα συστήματα για τυχόν αναστολή, ματαίωση ή διακοπή του πλειστηριασμού, καθώς και για το λόγο αυτής. Μετά τη λήξη της διαδικασίας υποβολής των πλειοδοτικών προσφορών, ανακοινώνεται το αποτέλεσμα του πλειστηριασμού μέσω των ηλεκτρονικών συστημάτων. Όσοι έχουν λάβει μέρος στον ηλεκτρονικό πλειστηριασμό ενημερώνονται άμεσα για το αποτέλεσμά του και ο υπάλληλος του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού συντάσσει την έκθεση κατακύρωσης στον πλειοδότη. Σημειώνεται ότι, σε περίπτωση υποβολής προσφοράς κατά το τελευταίο λεπτό του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού, δηλαδή από ώρα 13:59:00 έως 13:59:59 ή από ώρα 17:59:00 έως 17:59:59, θα δίδεται αυτόματη παράταση πέντε λεπτών. Για κάθε προσφορά που υποβάλλεται κατά το τελευταίο λεπτό της παράτασης θα δίδεται νέα αυτόματη παράταση πέντε λεπτών, εφόσον υποβληθεί μεγαλύτερη προσφορά. Οι παρατάσεις θα μπορούν να συνεχιστούν για χρονικό διάστημα όχι μεγαλύτερο των δύο ωρών από την ορισθείσα ώρα λήξης του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού, οπότε ολοκληρώνεται η διαδικασία υποβολής προσφορών.

Ηλεκτρονικός πλειστηριασμός δε θα μπορεί να γίνει από 1η Αυγούστου έως 31η Αυγούστου, καθώς και την προηγούμενη και την επόμενη εβδομάδα της ημέρας των εκλογών για την ανάδειξη βουλευτών, αντιπροσώπων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και Οργάνων Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η απαγόρευση αυτή ισχύει και για τις επαναληπτικές εκλογές και μόνο για τις περιφέρειες όπου διεξάγονται τέτοιες, εκτός αν πρόκειται για πλοία, αεροσκάφη και για πράγματα που μπορούν να υποστούν φθορά.

Η τιμή πρώτης προσφοράς στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς θα πρέπει να είναι τουλάχιστον τα 2/3 της αξίας του κατασχεμένου κινητού πράγματος, ενώ επί ακινήτων η τιμή πρώτης προσφοράς θα προσδιορίζεται από την εμπορική αξία, όπως την εκτιμά ο αρμόδιος εκτιμητής.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News