Ειδήσεις

Νέος απεργιακός κλοιός, δείτε τις αλλαγές στις πτήσεις

Στους δρόμους βγήκαν εργαζόμενοι, άνεργοι και συνταξιούχοι για τη διάταξη που έρχεται να βάλει τέλος στο δικαίωμα της απεργίας στη χώρα μας

Στους δρόμους βγήκαν εργαζόμενοι, άνεργοι και συνταξιούχοι σε ολόκληρη τη χώρα, για να καλέσουν την κυβέρνηση να πάρει πίσω το πολυνομοσχέδιο που επιδιώκει να ψηφίσει την Δευτέρα και ιδιαίτερα τη διάταξη που έρχεται να βάλει τέλος στο δικαίωμα της απεργίας στη χώρα μας, μέσα από την επιβολή του "50% συν 1" στα πρωτοβάθμια σωματεία για να μπορούν να προκηρύσσουν απεργίες.

Στην πλατεία Ελευθερίας κατέβηκαν το πρωί της Παρασκευής 12 Ιανουαρίου δεκάδες διαδηλωτές, που προχώρησαν στη συνέχεια σε πορεία διαμαρτυρίας.

Από το απεργιακό μέτωπο αποχώρησε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, που ανακοίνωσε τη λήξη της απεργιακής κινητοποίησης, αλλά τις επόμενες μέρες από πολλούς άλλους κλάδους αναμένεται κλιμάκωση, ενώ μπαίνει στο "χορό" των κινητοποιήσεων και το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου.

Ακυρώσεις πτήσεων

Την ίδια ώρα, ωστόσο, ακυρώσεις και τροποποιήσεις των πτήσεων της Aegean και της Olympic Air ανακοίνωσαν για την Δευτέρα 15 Ιανουαρίου οι εν λόγω εταιρείες.

Λόγω της συμμετοχής των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας με τρίωρη στάση εργασίας, από τις 12 μ. έως τις 3 μ.μ. τοπική, στην απεργία που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ μεθαύριο Δευτέρα, η Aegean και η Olympic Air αναγκάζονται να τροποποιήσουν την ώρα αναχώρησης σε 28 σκέλη πτήσεων εξωτερικού και 20 σκέλη πτήσεων εσωτερικού, ενώ ακυρώνουν 13 σκέλη πτήσεων εσωτερικού.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι επιβάτες θα πρέπει να επισκέπτονται το site της Aegean www.aegeanair.com και της Olympic Air www.olympicair.com ή να καλούν στα τηλέφωνα:

- Για την Aegean: 801 1120000 (από σταθερό) και 210/62.61.000 (από κινητό).

- Για την Olympic Air: 801 801 0101 (από σταθερό) και 210/35.50.500 (από κινητό).

Το ΕΚΗ

«Η κυβέρνηση, "ταγμένη" στα προστάγματα των δανειστών, συνεχίζει την καταιγίδα των αντεργατικών μέτρων που εξαθλίωσαν ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Έρχεται να "στρίψει το μαχαίρι στην πληγή" μ' ένα πολυνομοσχέδιο προαπαιτούμενων, που βάζει στην "αγχόνη" ακόμα και τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα, όπως αυτό της απεργίας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΕΚΗ.

«Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ηρακλείου καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει το πολυνομοσχέδιο, το οποίο θα αποτελέσει "ταφόπλακα" για τους εργαζόμενους, οι οποίοι βιώνουν καθεστώς πρωτοφανούς εργασιακής ανασφάλειας, για τον τρόπο λήψης απεργιακής απόφασης. Η κυβέρνηση ρίχνει στο "καλάθι των αχρήστων" την υπόσχεσή της για επαναφορά της συλλογικής προστασίας των εργαζομένων και επιδιώκει να κρίνονται παράνομες το 99% των απεργιών που θα κηρύσσουν τα σωματεία στο μέλλον. Αναμένουμε από τους βουλευτές του νησιού να καταψηφίσουν οποιαδήποτε ρύθμιση εισαχθεί από την κυβέρνηση για τον περιορισμό του δικαιώματος των εργαζομένων να απεργήσουν».

Το ΕΚΗ καλεί τα σωματεία-μέλη του σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 6 το απόγευμα της Δευτέρας, έξω από τα γραφεία του στη λεωφόρο Δημοκρατίας.

Στα σχολεία

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ηρακλείου "Νίκος Καζαντζάκης", με αφορμή την ψήφιση μεθαύριο Δευτέρα του πολυνομοσχεδίου, που περιλαμβάνει τα 70 προαπαιτούμενα της 3ης αξιολόγησης, προκήρυξε στάση εργασίας.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο σύλλογος σε ανακοίνωσή του, θα συμμετάσχει στην 4ωρη διευκολυντική στάση εργασίας (8 π.μ.-12 μ.) που έχει κηρύξει η ΔΟΕ και στην τρίωρη στάση εργασίας που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ (από 12 μ.μ. έως τέλος ωραρίου) για την Δευτέρα 15 Ιανουαρίου.

«Αγωνιζόμαστε για να μην ψηφιστούν τα προαπαιτούμενα της 3ης αξιολόγησης. Συμμετέχουμε δυναμικά στην απεργιακή κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ τη Δευτέρα 15/1/2018, με απεργιακή συγκέντρωση στις 11:30 π.μ. στην πλατεία Ελευθερίας», αναφέρει ο σύλλογος.

Ικανοποίηση για τη συμμετοχή: Ανανεώνουν το ραντεβού τους για τη Δευτέρα

Με ανακοίνωσή της η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ εκφράζει την ικανοποίησή της για τη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις και την 24ωρη απεργία, και καλεί το λαό σε ξεσηκωμό, για να μην προχωρήσει η κυβέρνηση την Δευτέρα στην ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.

Τη συγκέντρωση διοργάνωσαν το Συνδικάτο Οικοδόμων Ηρακλείου και το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τροφίμων και Ποτών. Συμμετείχαν επίσης με στάσεις εργασίας τα Σωματεία Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ, οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της ανακύκλωσης και ο Σύλλογος Ωρομισθίων και Αναπληρωτών ΚΕΤΕΚ-ΤΕΕ-ΟΑΕΔ Ηρακλείου.

Επίσης, στη συγκέντρωση καλούσαν σε μαζική συμμετοχή το Σωματείο Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών "Γαλάτεια Καζαντζάκη", η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων, το Σωματείο Συνταξιούχων του ΙΚΑ Ν. Ηρακλείου και το Δ.Σ. συνταξιούχων του ΟΑΕΕ.

«Δόθηκε απάντηση στο κεφάλαιο και στο πολιτικό του προσωπικό, κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., Ν.Δ. και τα άλλα κόμματα του κεφαλαίου, ενάντια στα νέα μέτρα πτώχευσης των εργαζομένων, συνολικά του λαού, που ετοιμάζονται να ψηφίσουν τη Δευτέρα 15/1! Στάλθηκε ξεκάθαρο μήνυμα "Κάτω τα ξερά σας από την απεργία!" με το γιγαντοπανό που από τα ξημερώματα "στόλιζε" την πρόσοψη του κτηρίου της Περιφέρειας Κρήτης», αναφέρει, μεταξύ άλλων, η σχετική ανακοίνωση.

Οι διαδηλωτές του ΠΑΜΕ ανανέωσαν το ραντεβού τους στην πλατεία Ελευθερίας, για τις 7 το απόγευμα την Δευτέρα.

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

Σχόλια