Ειδήσεις

Οι ξενιτεμένοι αρχαιολογικοί θησαυροί της Ιεράπυτνας (photo)

Αρχαιολογικοί θησαυροί της Κρήτης που υπενθυμίζουν τη σπουδαία πολιτιστική μας κληρονομία «επιστρέφουν» στον τόπο τους, στην Ιεράπετρα, σε ψηφιακή, μεν, μορφή, αναδεικνύοντας, δε, την πλούσια ιστορία μας.

Την ερχόμενη Δευτέρα πρόκειται να παραδοθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο Ιεράπετρας από τον πρόεδρο του Συλλόγου ανάδειξης αρχαιοτήτων ιστορίας και πολιτισμού «Ίεράπυτνα», κ. Γιάννη Ροβιθάκη, το ψηφιακό  υλικό σε 3D που παραχώρησε η δρ. κ. Μαρτσέλα Ντε Πάολι, έχοντας εξασφαλίσει την έγκριση από το Εθνικό Μουσείο της Βενετίας (περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ).

Ο Σύλλογος Ανάδειξης Αρχαιοτήτων του Δήμου Ιεράπετρας και η Ιεραπετρίτισσα καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης, δρ. στο Πανεπιστήμιο του Σαλέντο (Ιταλίας), κ. Χρύσα Δαμιανάκη, είχαν διοργανώσει σχετική  εσπερίδα την Τετάρτη 24 Αυγούστου του 2016, στην αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη», στην οποία βασική ομιλήτρια ήταν η δρ. Μαρτσέλα Ντε Πάολι, κύρια επιστημονική ερευνήτρια του Αρχαιολογικού Μουσείου της Βενετίας.

Ενώ υπάρχουν συζητήσεις για να βρεθεί το κατάλληλο δημοτικό οικόπεδο, όπου θα κατασκευαστεί, συνεργαζόμενοι με το Δήμο Ιεράπετρας και την Αρχαιολογία, μια μεγαλύτερη Αρχαιολογική Συλλογή που θα λειτουργεί και σαν κέντρο πολιτισμού και ιστορίας, η κ. Μαρτσέλα ντε Πάολι, παραχώρησε τα τρισδιάστατα ψηφιακά αρχεία που απεικονίζουν τις ξενιτεμένες αρχαιότητες της αρχαίας Ιεράπυτνας και οι οποίες βρίσκονται στο Μουσείο της Βενετίας.

Αυτά τα αρχεία θα παραδοθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο της ερχόμενης  Δευτέρας, για να εκτεθούν στο Δημοτικό ψηφιακό Μουσείο που έχει δημιουργηθεί στο παλιό Δημαρχείο.

Πριν μερικούς μήνες η κ. Μαρτσέλα ντε Πάολι παρουσίασε σε εκδήλωση στην Ιεράπετρα την ψηφιακή επεξεργασία  των  τριών Ελληνορωμαϊκών  γλυπτών του Αρχαιολογικού Μουσείου της Βενετίας που είχαν ξενιτευτεί από την Ιεράπετρα.

Οι εικόνες υψηλής ανάλυσης έγιναν από την Περιφέρεια Veneto, με ευρωπαϊκά κονδύλια και σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Δραστηριότητας και Τουρισμού - Polo Museale του Veneto. Είναι φτιαγμένες, στο πλαίσιο μιας διεθνούς σχέσης ανταλλαγής και με στόχο την  προώθηση της εικονικής αποκατάστασης και ανασυγκρότησης της διασκορπισμένης αρχαιολογικής κληρονομιάς της αρχαίας Ιεράπυτνας.

Τα γλυπτά

Τα τρία γλυπτά που παρουσιάστηκαν βρίσκονται στο Μουσείο της Βενετίας. Το 1596, το ένα από αυτά έγινε δωρεά από τον Federico Κονταρίνι Εισαγγελέα του Αγίου Μάρκου, και τα άλλα δύο το 1598, βρέθηκαν στο κληροδότημα του Ιωάννη Mocenigo, που ήταν επιστάτης στο Χάνδακα, στο τέλος του δέκατου έκτου αιώνα.

Το πρώτο είναι ένα άγαλμα μιας Νηρηίδας σε ένα δελφίνι, η οποία έχει το ταίρι της, την αδερφή της,  σε ένα γλυπτό που εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ιεράπετρας.

Τα δύο αγάλματα σε πεντελικό μάρμαρο, ήταν διακοσμητικά στοιχεία από ένα σιντριβάνι ή μια νύμφη, του οποίου γλυπτά της στοιχεία έπρεπε να ήταν  κατά ζεύγη. Πρόκειται για ρωμαϊκά έργα, εμπνευσμένα από τους αρχαίους Αθηναίους του 390 π.Χ.

Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης

Σχόλια