Ειδήσεις

Ο Λάκκος προκάλεσε "κύμα" αντιδράσεων με αναρτήσεις "φωτιά"

Η παρουσία των συνεργείων, που γκρεμίζουν τα παλιά κτίσματα επί των οδών Σπιναλόγκας και Ρωμανού, έχει πυροδοτήσει αντιδράσεις.

Κατεδαφίσεις και διανοίξεις που δίνουν "ανάσα" και επιτρέπουν να "αναπνεύσει" αναπτυξιακά η περιοχή γύρω από το Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου, ένα εμβληματικό έργο για την πόλη, ή ισοπέδωση της ιστορίας της πόλης και βεβήλωση μιας παλιάς λαϊκής συνοικίας; Το ερώτημα αυτό πλανάται τις τελευταίες ημέρες, με φόντο τις υπό εξέλιξη κατεδαφίσεις παλιών οικημάτων στην περιοχή του Λάκκου.

Η παρουσία των συνεργείων, που γκρεμίζουν τα παλιά κτίσματα επί των οδών Σπιναλόγκας και Ρωμανού, έχει πυροδοτήσει αντιδράσεις και έχει γενικώς ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση γύρω από τα τεκταινόμενα στην άλλοτε ένδοξη μποέμ συνοικία. Το διαδίκτυο έχει πάρει "φωτιά" με αναρτήσεις-καταπέλτη κατά του Δήμου Ηρακλείου από πλευράς πολιτών, μεταξύ των οποίων και επιφανών δημοτών, όπως ο πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιάννης Ζαϊμάκης και η αρχαιολόγος Λιάνα Σταρίδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΟΡΓΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΕΙΣ ΣΤΟ ΛΑΚΚΟ ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Οι ίδιοι δε διστάζουν να κάνουν λόγο για βεβήλωση της ιστορίας και για κινήσεις εκ μέρους της δημοτικής Αρχής που έρχονται κόντρα στο ίδιο το Ηράκλειο! Η δημοτική Αρχή, από την πλευρά της, αντικρούει τις "βολές", διαμηνύοντας πως οι κατεδαφίσεις αφορούν σε συγκεκριμένα κτίσματα, που δεν αποτελούν ή έχουν σχέση με μνημεία, και σε συγκεκριμένες διανοίξεις, στο πλαίσιο εφαρμογής του σχεδίου πόλης.

Πράγματι, αυτό ισχύει. Οι κατεδαφίσεις γίνονται καθ' όλα νόμιμα και θεσμικώς ορθά, αφού προβλέπονται στο σχέδιο πόλης, που είναι σε ισχύ, έστω κι αν έχει ξεμείνει από το 1936. Την ίδια ώρα, πέρα από το ότι εξυπηρετούν τη λειτουργία του Πολιτιστικού Κέντρου, βελτιώνουν την κατάσταση στην περιοχή και από πλευράς πολιτικής προστασίας, διέλευσης οχημάτων εκτάκτου ανάγκης κ.λπ.

Αυτή λοιπόν είναι η μια υπαρκτή όψη του νομίσματος. Η άλλη όψη όμως, επίσης υπαρκτή, αφορά σε όχι αβάσιμα παράπονα και διαμαρτυρίες για ένα ακόμα ξερίζωμα ιστορικού μέρους του αστικού ιστού της πόλης, που έχει υποστεί πολλά τέτοια πλήγματα, και αφορά επίσης σε ένα μεγάλο "γιατί". Στο γιατί εδώ και τόσα χρόνια, μια 20ετία περίπου, έχει μείνει στα συρτάρια η μελέτη ανάπλασης της παλιάς πόλης και έτσι φτάσαμε εν έτει 2018 ο Δήμος Ηρακλείου να πορεύεται με ένα τόσο παλιό σχέδιο πόλης του '36!

Όσο δίκιο έχει η δημοτική Αρχή να λέει ότι πράττει κάτι νόμιμο και ότι τακτοποιεί διοικητικά χρόνιες εκκρεμότητες με τις κατεδαφίσεις, άλλο τόσο δίκιο έχουν και οι πολιτικές επικρίσεις για τις σημαντικές ευθύνες που φέρει η σημερινή (αλλά και οι προηγούμενες δημοτικές Αρχές) για την τεράστια καθυστέρηση γύρω από τη μελέτη ανάπλασης της παλιάς πόλης...

Η Λιάνα Σταρίδα

Ανάρτηση- "φωτιά" κατά της δημοτικής Αρχής έκανε στον προσωπικό της λογαριασμό σε γνωστό μέσο κοινωνικής δικτύωσης η αρχαιολόγος Λιάνα Σταρίδα.

«Άραγε γνωρίζει ο Δήμος Ηρακλείου τι πράττει ο Δήμος Ηρακλείου; Τα παλιά σπίτια στην οδό Ρωμανού, στον ιστορικό πυρήνα του Λάκκου, γκρεμίζονται. Συνεργεία του Δήμου Ηρακλείου κατεδαφίζουν για άλλη μια φορά κομμάτι της ιστορίας της πόλης μας. Γιατί; Για να ανοιχτεί δρόμος!! Δρόμος πού;;;

Μέσα από τον παλιό πυρήνα του Λάκκου;;; Δυο δρόμοι είχαν απομείνει: η οδός Ρωμανού και η οδός Σπιναλόγκας. Από σήμερα ένας δρόμος έχει απομείνει, κι αυτό πια είναι αμφίβολο.

Πώς από τη μια μεριά διοργανώνονται εκδηλώσεις, συναυλίες, εκθέσεις, εικαστικές παρεμβάσεις και ένα σωρό άλλα στο Λάκκο, και από την άλλη γκρεμίζονται τα παλιά σπίτια (που δεν ήταν ετοιμόρροπα) στον ένα από τους κύριους δρόμους της συνοικίας;

ΓΙΑΤΙ; Αν δεν απαντηθεί αυτό το "γιατί" με βάση τη μελέτη ανάπλασης της παλιάς πόλης, και μείνουμε για άλλη μια φορά αδρανείς ως πολίτες να παρακολουθούμε κομμάτι-κομμάτι το παλιό Ηράκλειο να διαλύεται...», αναφέρει η Λιάνα Σταρίδα.

Ζαϊμάκης: «Βεβήλωση της ιστορίας»

Καταπέλτης κατά των χειρισμών του Δήμου με τις κατεδαφίσεις στη συνοικία του Λάκκου εμφανίστηκε ο καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Γιάννης Ζαϊμάκης.

«Πληροφορήθηκα την κατεδάφιση κτηρίων στην οδό Ρωμανού, στην παλαιά συνοικία του Λάκκου. Φρόντισα να επισκεφτώ το χώρο και διαπίστωσα με οδύνη ότι οι μπουλντόζες είχαν ήδη ολοκληρώσει το έργο της ισοπέδωσης των υλικών στοιχείων ενός δρόμου-συμβόλου της κοινωνικής ιστορίας του Λάκκου και της βιωμένης εμπειρίας των λαϊκών τάξεων της πόλης μας. Το ιστορικό αυτό δρομάκι συνέδεε το Λάκκο με τη βορειοδυτική ενδοχώρα του νομού, αλλά και με τις βορειοδυτικές συνοικίες της πόλης μέσω καρόδρομου που οδηγούσε στην Ξύλινη Τάμπια και από εκεί στα σταφιδεργοστάσια και τα ταμπακαριά, χώρους με τους οποίους ο Λάκκος είχε σταθερό δίαυλο επικοινωνίας.

Επιπλέον, αυτό ο δρόμος ήταν ο χώρος διέλευσης των Άγγλων στρατιωτών, που κατέβαιναν από τις εγκαταστάσεις στο Λάκκο για να ψυχαγωγηθούν στα ωδικά καφενεία του Λάκκου, κάποια εκ των οποίων βρίσκονταν στη σημερινή οδό Ρωμανού. Η κατεδάφιση αυτών των κτηρίων αποτελεί μια πράξη βεβήλωσης του σώματος μιας ιστορικής λαϊκής συνοικίας, που έρχεται - είναι αλήθεια - να συμπληρώσει με ιδιαίτερο ζήλο το καταστροφικό "παζλ" των πολιτικών λήθης των δημοτικών Αρχών σε βάρος της κοινωνικής και πολιτισμικής ιστορίας της πόλης», αναφέρει σε σκληρό ύφος ο κ. Ζαϊμάκης και σημειώνει ακόμα: «Ελπίζω αυτήν την ύστατη ώρα να σταματήσει η επέλαση της εργολαβικής λογικής στον κοινωνικό ιστό της πόλης, που απ' ό,τι πληροφορούμαι έχει βάλει ως επόμενο στόχο το πάρκο Γεωργιάδη. Οφείλουμε να βάλουμε φρένο σε αυτές τις πολιτικές της λήθης...».

Η απάντηση του Δήμου :«Δεν πρόκειται να βεβηλωθεί κανένα ιστορικό μνημείο»

Μιλώντας στο neakriti.gr, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Γιάννης Αναστασάκης υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται να βεβηλωθεί κανένα ιστορικό μνημείο και σημείο της περιοχής του Λάκκου. Τόνισε, μάλιστα, ότι το υπουργείο Πολιτισμού από το 2009 ασχολείται με τη μελέτη της αναδιαμόρφωσης της περιοχής του Λάκκου, με το έργο να παίρνει τελικά το «ναι» από την υπουργό Πολιτισμού κ. Λυδία Κονιόρδου και με τη θετική εισήγηση των φορέων της τοπικής Αρχαιολογίας, αλλά και της Κεντρικής Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββιδης

Φωτογραφίες : Νίκος Χαλκιαδάκης

Σχόλια