Ειδήσεις

Η ζωή και το έργο του μεγάλου ποιητή Κωστή Παλαμά

Ποιος ήταν ο ποιητής Κωστής Παλαμάς

Το ημερολόγιο έδειχνε 13 Ιανουαρίου του 1859, όταν έρχεται στη ζωή ο μεγάλος Έλληνας ποιητής Κωστής Παλαμάς. Γεννήθηκε στην Πάτρα, αλλά και οι δύο του γονείς κατάγονταν από το Μεσολόγγι.

Ο προπάππους του Κωστή, Παναγιώτης Παλαμάς, είχε ιδρύσει στο Μεσολόγγι την περίφημη "Παλαμαία Σχολή", και ο παππούς του, Ιωάννης, είχε διδάξει στην Πατριαρχική Ακαδημία της Κωνσταντινούπολης.

Σε ηλικία μόλις 6 ετών, ο ποιητής έχασε και τους δύο του γονείς μέσα σε διάστημα 40 ημερών και τα επόμενα χρόνια μεγάλωσε στο σπίτι του θείου του στο Μεσολόγγι. Μετά την αποφοίτησή του από το γυμνάσιο, ο Παλαμάς εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, όπου γράφτηκε στη Νομική Σχολή.

Ωστόσο, σύντομα τα παράτησε, καθώς αποφάσισε να ασχοληθεί αποκλειστικά με τη λογοτεχνία. Ξεκίνησε να δημοσιεύει ποιήματά του σε διάφορες εφημερίδες και περιοδικά το 1875. Η πρώτη του αυτοτελής έκδοση ήταν το ποίημα "Μεσολόγγι" (1878).

Τα επόμενα χρόνια θα πρωτοστατήσει μαζί με τους φίλους του Δροσίνη και Καμπά σε μια νέα ποιητική πρόταση που άφηνε πίσω της τον παρηκμασμένο αθηναϊκό ρομαντισμό. Το 1886 δημοσιεύτηκε η πρώτη ποιητική συλλογή του Παλαμά με τίτλο "Τραγούδια της Πατρίδος μου", η οποία εναρμονίζεται πλήρως με το κλίμα της "Νέας Αθηναϊκής Σχολής", καθώς γράφτηκε στη δημοτική γλώσσα.

Δέκα χρόνια μετά, του ανατίθεται η σύνθεση του Ύμνου των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων που φιλοξενήθηκαν στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο της Αθήνας. Το 1898, μετά το θάνατο του γιου του Άλκη σε ηλικία 4 ετών, δημοσίευσε τη σύνθεση "Ο Τάφος".

Από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι και το 1910, κυκλοφόρησε κάποια από τα σημαντικότερα έργα του, όπως είναι τα "Ίαμβοι και Ανάπαιστοι", "Ασάλευτη ζωή", "Ο Δωδεκάλογος του Γύφτου" και η "Φλογέρα του βασιλιά".

Το 1918 του απονεμήθηκε το Εθνικό Αριστείο Γραμμάτων και Τεχνών, το 1926 έγινε μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, ενώ το 1930 ανέλαβε καθήκοντα προέδρου της. Ο Κωστής Παλαμάς πέθανε το Φεβρουάριο του 1943: Η κηδεία του έμεινε στην ιστορία, καθώς δεκάδες χιλιάδες Αθηναίων συνόδεψαν τον ποιητή στην τελευταία του κατοικία στο Α' Νεκροταφείο.

...Και ο συγγραφέας Τζέιμς Τζόις

Σαν σήμερα, στις 13 Ιανουαρίου του 1941, πεθαίνει στη Ζυρίχη της Ελβετίας ένας από τους μεγαλύτερους λογοτέχνες όλων των εποχών. Ο λόγος για τον Ιρλανδό συγγραφέα Τζέιμς Τζόις, ο οποίος, παρά την καταγωγή του, έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του μακριά από την πατρίδα του. Σημαντικότερα έργα του θεωρούνται ο "Οδυσσέας", οι "Δουβλινέζοι", το "Πορτρέτο του καλλιτέχνη", οι "Εξόριστοι" και το "Finnegans Wake".

Το πιο δημοφιλές από αυτά είναι ο "Οδυσσέας", όπου ο Τζόις χρησιμοποιεί όλες τις τεχνικές της μυθιστορηματικής πρακτικής με αναφορές στη φιλοσοφία, τη μυθολογία, τη μεσαιωνική Ιρλανδία και την αρχαία Ελλάδα. Εξάλλου, χαρακτηριστικό στοιχείο τού εν λόγω μυθιστορήματος είναι η τεχνική του εσωτερικού μονολόγου από το συγγραφέα.

Επιμέλεια: Νικόλας Αγγελίνος

Σχόλια