default-image

Κόβονται, τελικά, τα δέντρα στο Πάρκο Γεωργιάδη;

Κρήτη
Κόβονται, τελικά, τα δέντρα στο Πάρκο Γεωργιάδη;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανησυχία στους πολίτες έφερε η ενδεχόμενη κοπή δέντρων στο ιστορικό Πάρκο Γεωργιάδη, με το Δήμο Ηρακλείου να διαβεβαιώνει ότι δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί καμία κοπή, δίνοντας - παράλληλα - διευκρινήσεις αναφορικά με τις αλλαγές που πρόκειται να γίνουν σε αυτή τη μικρή, αλλά πολύτιμη «όαση» πρασίνου στο κέντρο του Ηρακλείου.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του Δήμου Ηρακλείου όχι μόνο δε θα κοπούν, αλλά θα φυτευτούν νέα δέντρα και σχεδόν 17.000 φυτά, με το πάρκο να αλλάζει άρδην μορφή, με τις παράλληλες ενέργειες που πρόκειται να πραγματοποιηθούν.

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση του Δήμου Ηρακλείου:

Με αφορμή την εκφρασθείσα ανησυχία ορισμένων δημοτών αναφορικά με την βιοκλιματική αναβάθμιση του πάρκου Γεωργιάδη από το Δήμο Ηρακλείου διευκρινίζεται ότι: η μελέτη για το Πάρκο Γεωργιάδη προβλέπει την φύτευση 22 νέων δέντρων και 16.940 νέων φυτών, την βελτίωση του εδάφους με προσθήκη νέου χώματος και χρήση εδαφοβελτιωτικών, την κατασκευή νέου συστήματος άρδευσης (υπογειοποιημένου και αυτοποιημένου) καθώς και την τοποθέτηση πληροφοριακών πινακίδων με αναγραφή του είδους των φυτών  βάσει του κοινού και επιστημονικού ονόματός τους. Δεν προβλέπει την κοπή κανενός δέντρου και καμίας υφιστάμενης ρίζας.

Η μελέτη προωθεί επίσης την ανακύκλωση οργανικών αποβλήτων (κλαδιά, φύλλα) μέσω της μεθόδου της κομποστοποίησης για την παραγωγή κομπόστ που θα χρησιμοποιηθεί ως βελτιωτικό του εδάφους του πάρκου.  

Η κομποστοποίηση θα πραγματοποιηθεί μέσω ειδικών κάδων που θα τοποθετηθούν σε συγκεκριμένο χώρο πάρκου, θα αποτελέσει επιδεικτικό έργο βιοδιάσπασης υλικών και θα χρησιμοποιείται ως εκπαιδευτικό μέσο στα πλαίσια ενημέρωσης των πολιτών.

Τέλος, θα αντικατασταθεί το υφιστάμενο ασφαλτικό που σήμερα χρησιμοποιείται ως υλικό επίστρωσης των διαδρόμων και σαφώς δεν συνάδει με την λειτουργία του πάρκου.

Θα τοποθετηθούν έγχρωμο υδατοπερατό σκυρόδεμα και «σταθεροποιημένο» χώμα που είναι υλικά φιλικά προς το περιβάλλον, υδατοπερατά, που επιτρέπουν την διατήρηση της υγρασίας του εδάφους, έχουν βιοκλιματικό χαρακτήρα  και βελτιώνουν το μικροκλίμα της περιοχής.

Επιπρόσθετα, θα αντικατασταθεί ο υφιστάμενος και κατεστραμμένος αστικός εξοπλισμός και θα αρμολογηθεί το τείχος όπου απαιτείται.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News