default-image

Ποδαρικό με χαράτσι στο check in έκανε το 2018

Κρήτη
Ποδαρικό με χαράτσι στο check in έκανε το 2018

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

"Check in" με νέο φόρο από 0,50 έως και 4 ευρώ έκανε το 2018 στον τουρισμό με το τέλος διανυκτέρευσης.

 Πρόκειται για έναν φόρο που πολλοί βλέπουν ως "απειλή" για το μέλλον του τουρισμού και των ξενοδοχειακών μονάδων, ο οποίος ενεργοποιήθηκε από την 1η Ιανουαρίου σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Το φόρο αυτό επιβαρύνεται ο ταξιδιώτης, διαμένων, χρήστης του δωματίου ή διαμερίσματος και όχι το κατάλυμα, ενώ για την επιβολή του εκδίδεται από τις υπόχρεες επιχειρήσεις ειδικό στοιχείο-απόδειξη είσπραξης φόρου διαμονής προς το διαμένοντα, τον οποίο καλείται να πληρώσει έξτρα, πέραν του πακέτου που έκλεισε και του ποσού που κατέβαλε για τη διαμονή του στο εκάστοτε ξενοδοχείο-κατάλυμα.

Την ισχύ του φόρου διαμονής από 1/1/2018 ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών. Θέλοντας και μη, τα περισσότερα ξενοδοχεία στην Κρήτη και ανά την επικράτεια έχουν προσαρμοστεί με τη νέα αυτή πολιτική, αναρτώντας μάλιστα σε εμφανές σημείο στη reception τους ειδική ανακοίνωση που ενημερώνει τον πελάτη για την επιπλέον αυτή χρέωση.

Ο φόρος αυτός ισχύει ήδη εδώ και καιρό σε κάποιες χώρες της Ευρώπης, οπότε και αρκετοί Ευρωπαίοι είναι γνώστες της τακτικής αυτής. Όμως στην Τουρκία, τη μεγαλύτερη ανταγωνίστρια χώρα μας, που φέτος, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις, φαίνεται να ανακάμπτει, η επιπλέον αυτή χρέωση δεν ισχύει.

Κάθε αστέρι και επιπλέον χρέωση

Ο νέος αυτός φόρος που τέθηκε σε εφαρμογή στη χώρα μας από την πρώτη κιόλας ημέρα του νέου έτους δεν επιβαρύνεται με ΦΠΑ. Ωστόσο, κλιμακώνεται ανάλογα με την κατηγορία του ξενοδοχείου-καταλύματος και διαμορφώνεται ως εξής: 0,5 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 1-2 αστέρων, 1,5 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 3 αστέρων, 3 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 4 αστέρων, 4 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 5 αστέρων και 0,50 ευρώ ανά ημερήσια χρήση για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια-διαμερίσματα.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων και πρόεδρος του Παγκρήτιου Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων, Γιώργος Πελεκανάκης, σχολιάζοντας τις μέχρι στιγμής αντιδράσεις αλλά και τις συνέπειες που ενδεχομένως να επιφέρει στον τουρισμό μας η εφαρμογή του νέου φόρου στον τουρισμό, οι τουριστικοί πράκτορες φρόντισαν να ενημερώσουν εγκαίρως τους επισκέπτες μας για τις νέες χρεώσεις και, όπως είπε, αρχικά υπήρξε κάποια δυσπιστία.

«Ο νέος αυτός φόρος δεν είναι κάτι το θετικό, όμως δε θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα επηρεάσει αρνητικά τον τουρισμό μας», είπε ο κ. Πελεκανάκης, ελπίζοντας ότι η νέα αυτή οικονομική επιβάρυνση δε θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στο τουριστικό μας προϊόν.

Την ίδια ώρα, από την πλευρά του ο ξενοδόχος Νίκος Χαλκιαδάκης, μιλώντας για το τέλος διανυκτέρευσης, είπε πως «τα ποσά που θα κληθεί να πληρώσει ο εκάστοτε πελάτης δεν είναι πολύ μεγάλα. Μένει όμως να δούμε πώς θα αντιδράσει εκείνος που ενδεχομένως δεν έχει ενημερωθεί εκτενώς», σημειώνοντας παράλληλα: «Δε θέλω να πιστεύω ότι θα προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα στον τουρισμό μας. Μένει όμως να το δούμε αυτό στην πράξη».

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι αντιδράσεις έχουν σημειωθεί και από όσους εκτελούν επαγγελματικά ταξίδια και ιδίως από δημόσιους υπαλλήλους, οι οποίοι ζητούν να ληφθεί ειδική μέριμνα για την περίπτωσή τους, ώστε επειδή ταξιδεύουν τακτικά για επαγγελματικούς λόγους, να μην επιβαρύνονται με το φόρο αυτό.

ΝΟΔΕ Χανίων: «Φόρος-απειλή για το μέλλον των ξενοδοχείων»

Φόρο-σοβαρή απειλή για τη βιωσιμότητα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων χαρακτηρίζει η ΝΟΔΕ Χανίων το νέο τέλος διανυκτέρευσης, σημειώνοντας μάλιστα ότι «είναι άλλος ένας νέος φόρος των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, ο οποίος αφορά όλες τις ξενοδοχειακές μονάδες της Κρήτης, μικρές και μεγάλες».

Όπως προσθέτει σε σχετική ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΝΟΔΕ Χανίων, «η αύξηση του ΦΠΑ κατά 100% το 2015 στις υπηρεσίες διαμονής, το καθεστώς υπερφορολόγησης διά των έμμεσων φόρων και τώρα το τέλος διανυκτέρευσης υπονομεύουν το παρόν και το μέλλον του ελληνικού τουρισμού».

Όπως συγκεκριμένα αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή της η ΝΟΔΕ Χανίων, «η προχειρότητα και η άγνοια που χαρακτηρίζουν το νομοσχέδιο εφαρμογής του νέου φόρου εκφράζουν την πρόθεση της κυβέρνησης με την οποία αντιμετωπίζει τις ελληνικές ξενοδοχειακές υπηρεσίες. Μόνο για εισπρακτικούς σκοπούς. Είμαστε η μόνη χώρα που έχει τέλος παρεπιδημούντων και ταυτόχρονα έχει και τέλος διανυκτέρευσης», σημειώνοντας μάλιστα πως ο νέος φόρος «θα επιφέρει απώλεια 6.100 θέσεων εργασίας και μείωση εσόδων κατά 435 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με μελέτης της Grant Thornton για λογαριασμό του ΞΕΕ».

Και καταλήγει στο ότι «τα έσοδα από την εφαρμογή του τέλους διανυκτέρευσης που προσδοκά η κυβέρνηση από τα ξενοδοχεία της Κρήτης εκτιμώνται περίπου στα 20 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία, εάν επανεπενδύονταν στον τουριστικό τομέα, θα είχαν πολλαπλάσια οφέλη για την τοπική οικονομία, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας» και πως η κατάργηση του νέου φόρου «αποτελεί μονόδρομο για να ανασάνει ο ξενοδοχειακός τομέας της χώρας μας, που αποτελεί έναν από τους στυλοβάτες της ελληνικής οικονομίας».

Ρεπορτάζ: Μαρία Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News