Ειδήσεις

Σε απεργιακό κλοιό το Ηράκλειο

Σε απεργιακό κλοιό βρίσκεται την Παρασκευή το Ηράκλειο αφού συνδικαλιστές αντιδρούν στον περιορισμό προκήρυξης του απεργιακού δικαιώματος.

Σε απεργιακό κλοιό βρίσκεται την Παρασκευή το Ηράκλειο αφού συνδικαλιστές αντιδρούν στα νέα μέτρα της κυβέρνησης αναφορικά με τον περιορισμό στην προκήρυξη του απεργιακού δικαιώματος.

Σε διαμαρτυρία στην πλατεία Ελευθερίας προχωρούν απεργοί από το ΠΑΜΕ, τις Ενώσεις Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ αλλά και συνταξιούχοι. Οι απεργοί δηλώνουν κάθετα την αντίθεση τους σχετικά με το δικαίωμα της απεργίας.

Ούτε το ΠΑΣΟΚ, ούτε η Ν.Δ. είχαν καταφέρει να περάσουν ένα τέτοιο μέτρο περιορισμού του δικαιώματος της απεργίας και φαίνεται πως θα το κατορθώσει η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. ή αλλιώς... "κυβέρνηση της Αριστεράς", όπως επιμένει να αυτοαποκαλείται, με υπουργό Εργασίας μια νέα κοπέλα, την Έφη Αχτσιόγλου, που τις τελευταίες μέρες συγκεντρώνει τα πυρά όχι μόνο του ΠΑΜΕ, αλλά και των άλλων κορυφαίων οργανώσεων της χώρας, της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

?

Η εφημερίδα "Νέα Κρήτη" κατέγραψε απόψεις συνδικαλιστών, που απαντούν στο ερώτημα «γιατί όχι το 50% συν 1 εργαζόμενος για να αποφασίζουν τα μέλη σε ένα σωματείο σχετικά με την προκήρυξη μιας απεργίας; Τι κρύβεται πίσω από μια τέτοια διάταξη;».

?

Οι απαντήσεις που καταγράψαμε, ενόψει και της σημερινής 24ωρης απεργίας, για την επικείμενη ψήφιση του πολυνομοσχεδίου την ερχόμενη Δευτέρα είναι μάλλον... ανησυχητικές ως προς το μέλλον των διεκδικήσεων των εργαζομένων στην Ελλάδα, αν περάσουν τέτοια μέτρα!

«Αυτός ήταν ο διακαής πόθος όλων των κυβερνήσεων, αλλά και των επιχειρηματιών», όπως καταγγέλλει στην εφημερίδα "Νέα Κρήτη", ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ Δημήτρης Βρύσαλης.

?

«Κι εφόσον ο διακαής τους πόθος είναι να χτυπήσουν το δικαίωμα των εργαζομένων σε πρωτοβάθμιο επίπεδο, το δικαίωμά τους να συζητάνε και να αποφασίζουν κινητοποιήσεις για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, αν περάσει η διάταξη αυτή του 50% συν 1, αυτό πρακτικά για τα νοσοκομεία θα σημαίνει ότι επί της ουσίας δε θα μπορεί να γίνει καν συνέλευση. Γιατί, αν χρειάζεται στο ΠΑΓΝΗ το 50% συν 1, θα χρειαστεί το νοσοκομείο να κλείσει για να μπορέσει να κάνει γενική συνέλευση και να πάρει αποφάσεις»!

?

Και συνεχίζοντας, ο συνδικαλιστής λέει στην εφημερίδα μας ότι «είναι υποχρέωση απέναντι στα παιδιά μας, στις παλιότερες γενιές, αλλά και στις νεότερες να υπερασπίσουμε αυτό το δικαίωμα, που έχει κατακτηθεί με αίμα εκατομμυρίων εργατών. Έχουμε ευθύνη και στους ασθενείς μας, γιατί πιστεύουμε ότι σήμερα χρειάζεται αυτό το δικαίωμα να το υπερασπιστούμε. Παράλληλα όμως απεργούμε και για το θέμα των πλειστηριασμών, διεκδικώντας να μη γίνονται πλειστηριασμοί της λαϊκής κατοικίας. Παλεύουμε να μην απολυθεί κανένας συνάδελφος επικουρικός, γιατί ετοιμάζονται κι εδώ οι διοικήσεις να απολύσουν εργαζόμενους, όπως γίνεται τη Δευτέρα στο ΠΑΓΝΗ, αφού απολύεται εργαζόμενος που δουλεύει στην Παιδοψυχιατρική Κλινική»...

Και κλείνοντας τη δήλωσή του προς την εφημερίδα μας, ο Δημήτρης Βρύσαλης τονίζει: «Παλεύουμε και απεργούμε για να καταργηθούν οι ελαστικές μορφές απασχόλησης. Να μη χτυπηθεί το βαρύ και ανθυγιεινό επίδομα που παίρνουν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, γιατί η κυβέρνηση ετοιμάζεται να το περικόψει στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης. Και παράλληλα παλεύουμε για μαζικές προσλήψεις προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, στο ύψος των σύγχρονων αναγκών. Και παλεύουμε και απεργούμε για ένα δωρεάν σύστημα υγείας και πρόνοιας για όλο το λαό»...

?

«Άλλος είναι ο στόχος τους»

Ο εκπρόσωπος της Ενωτικής Κίνησης Συνταξιούχων Δημοσίου Θέμης Φραγκιαδάκης, από την πλευρά του, είπε στην εφημερίδα μας:

«Εμείς που έχουμε ζήσει εδώ και 40 χρόνια τους συνδικαλιστικούς νόμους, είδαμε ανάλογες προσπάθειες περιορισμού της συνδικαλιστικής δράσης και από προηγούμενες κυβερνήσεις. Είναι ξεκάθαρο ότι το 50% συν 1 δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Για παράδειγμα, στο χώρο των εκπαιδευτικών. Για να πάρουν απόφαση στη συνέλευση με αυτό το ποσοστό, θα πρέπει να κλείσουν τα σχολεία και να συμμετάσχουν όλοι αυτοί οι εκπαιδευτικοί στη γενική συνέλευση, κάτι πάρα πολύ δύσκολο μέχρι και αδύνατο. Εξάλλου, υπάρχουν επιχειρήσεις που λειτουργούν με τέτοιο τρόπο που είναι εντελώς ανέφικτο να γίνει κάτι τέτοιο».

?

Παρακάτω, ο Θέμης Φραγκιαδάκης καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι «ο στόχος της δεν έχει σχέση με τον εκδημοκρατισμό του συνδικαλιστικού κινήματος. Αντιθέτως, έρχεται να ικανοποιήσει ένα πάγιο αίτημα της εργοδοσίας, των επιχειρήσεων και των αφεντικών, να περιοριστεί η συνδικαλιστική δράση, έτσι ώστε να μην μπορεί πια ένα σωματείο να κηρύξει μια απεργία ή μια στάση εργασίας»...

Ο Θέμης Φραγκιαδάκης καταλήγει λέγοντας ότι μέχρι σήμερα μπορούσαν οι γενικές συνελεύσεις των εργαζομένων να αποφασίζουν μια απεργιακή κινητοποίηση με πιο εύκολο τρόπο, αλλά είχε το δικαίωμα να λαμβάνει αποφάσεις και η ίδια η διοίκηση, η οποία και για να φτάσει στο επίπεδο αυτό, ασφαλώς και έχει την εκτίμηση και την ψήφο της πλειοψηφίας των μελών.

?

«Καμία λογική δεν έχει»

«Δεν είναι λογικό το 50% συν 1», είπε στην εφημερίδα μας και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιος Βοργιάς.

«Αυτό που κρύβεται από πίσω», σύμφωνα με τον ίδιο, «είναι ο περιορισμός των απεργιακών κινητοποιήσεων. Και μάλιστα ήδη πριν αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο έχουμε πολλές προσφυγές εργοδοτών για να "σπάσουν" την απεργία των εργαζομένων τους, κηρύσσοντάς τις παράνομες και καταχρηστικές. Και τώρα δυσκολεύει η κατάσταση πολύ περισσότερο. Και υπάρχουν συγκεκριμένα παραδείγματα. Ας πούμε οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, που έχουν πάνω από15.000 μέλη, πώς θα προχωρήσουν αύριο-μεθαύριο σε μια απεργιακή κινητοποίηση; Και είναι πολλά τα σωματεία που έχουν μια σειρά δυσκολιών στην προκήρυξη της απεργιακής κινητοποίησης»...

Ο Στέλιος Βοργιάς καταλήγει, καταγγέλλοντας: «Ο στόχος είναι ξεκάθαρος. Είναι να περιοριστεί το τελευταίο οχυρό αντίστασης της χώρας, που είναι οι απεργιακές κινητοποιήσεις. Και αναρωτιέμαι. Μια κυβέρνηση του 20% απαιτεί από το λαό να έχει το 50% συν 1 για να κάνει απεργίες; Είναι ένα ερώτημα. Γιατί δεν το κάνει και στην κυβέρνηση, αυτός που κυβερνάει να συγκεντρώνει το 50% συν 1 των Ελλήνων ψηφοφόρων;».

Σε κλοιό κινητοποιήσεων

Σήμερα, ημέρα 24ωρης απεργίας, το ΠΑΜΕ διοργανώνει για τις 10 το πρωί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Ελευθερίας, ενώ θα ακολουθήσει συλλαλητήριο.

Σε ανοιχτή επιστολή, η Ν.Ε. Ηρακλείου της Λαϊκής Ενότητας αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι διοργανώνει για την ερχόμενη Δευτέρα, στις 7 το βράδυ, στο Πολύκεντρο Νεολαίας του Δήμου Ηρακλείου, συζήτηση και ομιλία του γραμματέα της παράταξης Παναγιώτη Λαφαζάνη, με θέμα τη συγκρότηση ενός μεγάλου κοινωνικού και πολιτικού μετώπου, που είναι επίκαιρη όσο ποτέ.

Και καταγγέλλει ότι, ενώ έχει πρόταση εξόδου από την κρίση, αυτή δεν προβάλλεται ποτέ από τα ΜΜΕ εθνικής εμβέλειας.

Εξάλλου, στο ΠΑΓΝΗ οι εργαζόμενοι προχωρούν:

- ·Σήμερα σε 4ωρη στάση εργασίας, από τις 9:30 π.μ. έως τις 1:30 μ.μ. και συμμετοχή στις συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιηθούν στην πόλη του Ηρακλείου.

- Τη Δευτέρα σε 3ωρη στάση εργασίας, από τις 12 μ. έως τις 3 μ.μ., με προσυγκέντρωση στο σαλόνι του νοσοκομείου στις 11 π.μ. και μετάβαση στις 12 μ. στη διοίκηση της 7ης Υ.ΠΕ. με συγκέντρωση-διαμαρτυρία με όλα τα υγειονομικά σωματεία.

Ανάλογες ανακοινώσεις έχουν εκδώσει και άλλα πρωτοβάθμια σωματεία στην Κρήτη και την υπόλοιπη Ελλάδα, συνταξιούχων, εκπαιδευτικών κ.ά.

"Μινωικές Γραμμές": Η απεργία φέρνει αλλαγές στα δρομολόγια

Οι "Μινωικές Γραμμές", λόγω της εξαγγελθείσας 24ωρης απεργίας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, γνωστοποιούν ότι σήμερα, από τις 00:01 έως τις 24:00, με προοπτική κλιμάκωσης, τα προγραμματισμένα δρομολόγια των πλοίων στις γραμμές της Κρήτης τροποποιούνται ως ακολούθως:

- Στη γραμμή Ηράκλειο-Πειραιάς-Ηράκλειο, τα πλοία της εταιρείας θα αναχωρήσουν σύμφωνα με τα παρακάτω: Σήμερα Παρασκευή από Ηράκλειο προς Πειραιά, "Festos Palace".

Αναχώρηση από το λιμάνι του Ηρακλείου αμέσως μόλις επιτραπεί ο απόπλους, με προορισμό τον Πειραιά.

- Πειραιάς-Ηράκλειο, "Knossos Palace". Αναχώρηση από το λιμάνι του Πειραιά αμέσως μόλις επιτραπεί ο απόπλους, με προορισμό το Ηράκλειο.

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

Φωτογραφίες: Νίκος Χαλκιαδάκης

Σχόλια