Νέο κυκλοφοριακό σοκ και γκρίνια από τους ταξιτζήδες

Κρήτη
Νέο κυκλοφοριακό σοκ και γκρίνια από τους ταξιτζήδες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε συμπληρωματικά κυκλοφοριακά μέτρα προχωρά τώρα ο Δήμος Ηρακλείου, θέλοντας να διορθώσει κάποιες παραφωνίες που έχουν παρατηρηθεί κατά τις πρώτες αυτές ημέρες του εργοταξιακού κυκλοφοριακού σκηνικού που έχει διαμορφωθεί σε όλο το ιστορικό κέντρο της πόλης, λόγω του έργου ανάπλασης.

Όπως έχει γράψει η εφημερίδα "Νέα Κρήτη", μετά από τη δύσκολη πρώτη ημέρα, οι οδηγοί και ο κόσμος γενικώς μοιάζουν να προσαρμόζονται κάπως στο νέο κυκλοφοριακό σκηνικό, όπου έχουν έρθει τα πάνω κάτω. Παρατηρήθηκαν, όμως, συγκεκριμένα "αγκάθια", πάνω από τα οποία καλείται να σκύψει η Λότζια. Δύο βασικά "αγκάθια" αφορούν στην τροφοδοσία των καταστημάτων του κέντρου και στη λειτουργία των ταξί.

Εκεί ακριβώς επιχειρεί να παρέμβει ο Δήμος, μέσω νέων συμπληρωματικών κυκλοφοριακών μέτρων που περνούν τη Δευτέρα από ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο, για να πάρουν κατόπιν την έγκριση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης.

Η μετατροπή κεντρικών δρόμων μονής κατεύθυνσης, όπως η Γιαμαλάκη, η Αγίου Μηνά και η Κυρίλλου Λουκάρεως, σε διπλής κατεύθυνσης δρόμους, η αντιδρόμηση της Αβέρωφ, η απαγόρευση στάθμευσης και η έναρξη των δρομολογίων των μίνι-μπας συνθέτουν αν μη τι άλλο ένα δύσκολο κυκλοφοριακό παζλ, στο οποίο έχουν κληθεί να προσαρμοστούν γρήγορα οδηγοί, περαστικοί, καταστηματάρχες και επαγγελματίες.

Στην Κυρίλλου Λουκάρεως, εκεί όπου πλέον τα οχήματα κινούνται και προς τις δύο κατευθύνσεις, απαγορεύεται πλέον η στάση και η στάθμευση. Εδώ λοιπόν έχει προκύψει τις ημέρες αυτές ένα σημαντικό πρόβλημα, που αφορά στο πώς ακριβώς θα επιτευχθεί ο ανεφοδιασμός των εμπορικών καταστημάτων!

Στο σημείο αυτό, επί της πλατείας Κορνάρου, προβλέφθηκε αρχικά και μια άλλη δραστική αλλαγή. Ο λόγος για την αλλαγή της φοράς των ταξί στην πιάτσα που υπάρχει απέναντι από τη στάση του αστικού λεωφορείου. Λόγω των ταξί και των καταστημάτων πρόκειται για ένα δύσκολο σημείο, ιδιαίτερα όμως κρίσιμο από πλευράς κυκλοφορίας, ιδίως τις ώρες αιχμής.

Γκρίνια από τους ταξιτζήδες

Εδώ έχουν προκύψει γκρίνιες και από πλευράς καταστηματαρχών και από πλευράς ταξιτζήδων, και έτσι η δημοτική Αρχή αποφάσισε να προχωρήσει σε μια σημαντική αλλαγή επί των αρχικών εργοταξιακών κυκλοφοριακών μέτρων. Ποια είναι αυτή;

Η πιάτσα των ταξί αλλάζει, μετακομίζει από την πλατεία Κορνάρου στην οδό Μαυρολένης, στη νότια δηλαδή πλευρά της πλατείας Κορνάρου.

Σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση προς το Δημοτικό Συμβούλιο που συνεδριάζει στις 6 παρά 5 το απόγευμα της ερχόμενης Δευτέρας, επί της οδού Μαυρολένης θα δημιουργηθούν 15 θέσεις στάθμευσης για τα ταξί που φεύγουν από την Κορνάρου, συν μία ακόμα θέση στη συμβολή της Μαυρολένης με τη Βιάννου.

Η καταργηθείσα προσεχώς πιάτσα των ταξί στην Κορνάρου θα μετατραπεί σε σημείο τροφοδοσίας καταστημάτων, ενώ καταργείται η ελεγχόμενη στάθμευση επί της Μαυρολένης, αφού εκεί πλέον θα είναι πιάτσα ταξί.

Σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση, δημιουργείται μία ακόμη πιάτσα ταξί με 23 θέσεις στο Παγκρήτιο Στάδιο, συγκεκριμένα στην οδό Μουστακλή, αλλά κι ένας ακόμη σταθμός τροφοδοσίας καταστημάτων στο τμήμα της οδού Καλοκαιρινού, από τη συμβολή της με την οδό Μονής Οδηγητρίας μέχρι τη Γιαμαλάκη, πίσω από την πιάτσα των ταξί.

Ακόμα, με τα συμπληρωματικά κυκλοφοριακά μέτρα που καλείται να ψηφίσει τη Δευτέρα το Δημοτικό Συμβούλιο, προβλέπεται η μεταφορά του χώρου φορτοεκφόρτωσης από την οδό Ίδης στην έξοδο της 25ης Αυγούστου, καλύπτοντας μάλιστα όλο το χώρο μέχρι τη διάβαση πεζών επί της Δικαιοσύνης.

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ

Μπαράζ κυκλοφοριακών ρυθμίσεων

Τα νέα μέτρα, εφόσον εγκριθούν, θα έρθουν να προστεθούν σε ένα μπαράζ εργοταξιακών κυκλοφοριακών ρυθμίσεων που ισχύουν εδώ και μέρες και προβλέπουν, μεταξύ άλλων:

* Τη διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στην οδό Ίδης και σε τμήματα των οδών Καλοκαιρινού και Ψαρομηλίγκων.

* Την αντιδρόμηση της οδού Αβέρωφ με κατεύθυνση από την πλατεία Ελευθερίας προς την πλατεία Κορνάρου.

* Τη μετατροπή από μονής σε διπλής κατεύθυνσης των οχημάτων στην πλατεία Κορνάρου από την οδό Έβανς έως τη συμβολή της με την οδό Κυρίλλου Λουκάρεως.

* Τη μετατροπή από μονής σε διπλής κατεύθυνσης των οχημάτων σε όλο το μήκος των οδών Κυρίλλου Λουκάρεως, Αγίου Μηνά και Γιαμαλάκη.

* Τη μετατροπή της υφιστάμενης νησίδας επί της συμβολής των οδών Έβανς, Αβέρωφ και πλατείας Κορνάρου ώστε να παρέχεται η δυνατότητα κυκλικής πορείας των οχημάτων που εισέρχονται σε αυτήν, με την ταυτόχρονη κατάργηση των υφιστάμενων φωτεινών σηματοδοτών.

* Την τοποθέτηση φωτεινών σηματοδοτών για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας των οχημάτων στη συμβολή των οδών 1821-Κύριλλου Λουκάρεως και λεωφόρου Καλοκαιρινού-Αγίου Μηνά.

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

Φωτογραφίες: Νίκος Χαλκιαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News