Ειδήσεις

Andromeda: Με ένα τσιγάρο κίνδυνος για τα εκρηκτικά -video

Ανησυχία προκαλεί το πλοίο με 410 τόνους εκρηκτικών στο λιμάνι Ηρακλείου καθώς ακόμη και ένα τσιγάρο είναι αρκετό για να προκληθεί ατύχημα.«Σκοτεινές» διαδρομές και αποκαλύψεις για το «Andromeda».

«Κάθε μέρα που περνά υπάρχει το άγχος μη τυχόν προκληθεί κάτι», δήλωσε ο κ. Μανώλης Αντωνογιαννάκης, Χημικός Μηχανικός - Πραγματογνώμονας ADR σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΚΡΗΤΗ TV για το επικίνδυνο φορτίο με τους 410 τόνους εκρηκτικών στο λιμάνι του Ηρακλείου.

Ο ίδιος επεσήμανε πως ένα ενδεχόμενο ατύχημα θα μπορούσε να προκληθεί ακόμη και από το πιο απλό όπως από την καύτρα ενός τσιγάρου.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: "ANDROMEDA": Ο ΠΛΟΙΑΡΧΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ 410 ΤΟΝΟΥΣ ΕΚΡΗΚΤΙΚΩΝ

Όπως τόνισε η διαδικασία μεταφοράς και φύλαξης των υλών αυτών θα πρέπει να γίνει από εκπαιδευμένο προσωπικό και πως το φορτίο θα πρέπει να αποθηκευτεί σε χώρο μακριά από κατοικημένες περιοχές.

Δείτε το χαρακτηριστικό απόσπασμα:

Κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας παραμένει στο λιμάνι του Ηρακλείου το «εκρηκτικό» φορτίο του «Andromeda», που έχει κατασχεθεί όπως και το ίδιο το πλοίο για λαθρεμπόριο εκρηκτικών με προορισμό τη Λιβύη κατά παράβαση της διεθνούς απαγόρευσης.  

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ: ΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΖΕΙ ΜΕ ΜΙΑ ΚΙΝΗΤΗ "ΒΟΜΒΑ"

Απολογείται το πλήρωμα

Το πλήρωμα του "Andromeda" είχε φτάσει νωρίτερα χθες το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά με πλοίο της γραμμής από το Ηράκλειο. Οι οκτώ άνδρες, συνοδευόμενοι από στελέχη της Ασφάλειας του Λιμεναρχείου Ηρακλείου, οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πειραιά, από όπου ζήτησαν και πήραν προθεσμία για να απολογηθούν στον ανακριτή, τη Δευτέρα.

"Να φύγει η βόμβα"

Η ύπαρξη μιας εκρηκτικής ύλης δε σημαίνει ότι θα γίνει και έκρηξη. Ας μην καταστροφολογούμε. Χωρίς πανικό αλλά με ηρεμία, να ενεργήσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα», δήλωσε χαρακτηριστικά, μιλώντας στην εφημερίδα "Νέα Κρήτη", ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου, Απόλλων Φιλιππής. Ωστόσο, χθες οι τοπικοί άρχοντες απευθύνθηκαν προς τις αρμόδιες Αρχές, προκειμένου να απομακρυνθεί τάχιστα το επίμαχο φορτίο από το λιμάνι του Ηρακλείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, γίνεται προσπάθεια για τη γρήγορη ανεύρεση στρατοπέδου (εντός ή εκτός Κρήτης), προκειμένου να μεταφερθούν εκεί οι εκρηκτικές ύλες που έχουν κατασχεθεί από τις ελληνικές Αρχές. Κάτι τέτοιο φανερώνουν, άλλωστε, και τα λεγόμενα του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Μιχελογιαννάκη. Σύμφωνα με τον ίδιο, επικοινώνησε με τον υπουργό Ναυτιλίας, Παναγιώτη Κουρουμπλή, με τον τελευταίο να προτείνει «να μεταφερθεί το φορτίο του πλοίου σε εγκαταστάσεις του Στρατού Ξηράς, μακριά από κατοικημένες περιοχές». Στη συνέχεια, ο βουλευτής επικοινώνησε με τον αρχηγό Στρατού Ξηράς, κ. Στεφανή, με σκοπό «να προχωρήσει η επιχείρηση».

Εξάλλου, και ο Σωκράτης Βαρδάκης φέρεται να έλαβε διαβεβαίωση από τον κ. Κουρουμπλή για την ασφαλή απομάκρυνση των εκρηκτικών από το λιμάνι του Ηρακλείου. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο κ. Βαρδάκης, «ο κ. Κουρουμπλής τόνισε ότι έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες και έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες και ο Στρατός, προκειμένου να απομακρυνθούν οι μεγάλες ποσότητες εκρηκτικών υλών που εντοπίστηκαν στο πλοίο "Andromeda" στο λιμάνι του Ηρακλείου, αλλά και οι εκρηκτικές ύλες, που, όπως έχει γίνει γνωστό, υπάρχουν στο λιμάνι των Χανίων και οι οποίες εγκυμονούν κινδύνους για τη δημόσια ασφάλεια».

Παρόμοιες εκκλήσεις απηύθυναν και ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μανόλης Κεφαλογιάννης, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, αλλά και ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός.

Εξάλλου, τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Κουρουμπλή, αλλά και με τον αρχηγό του ΓΕΣ, αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή, είχε και ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, με αντικείμενο την άμεση απομάκρυνση από το λιμάνι της πόλης των εκφορτωθέντων εκρηκτικών που μετέφερε το φορτηγό πλοίο "Αndromeda". Για τον ίδιο λόγο ο δήμαρχος έστειλε και επιστολή στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη, με την οποία του ζητά να πράξει τα απαραίτητα.

«Ως Περιφέρεια Κρήτης σας παρακαλούμε θερμά να προχωρήσετε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την άμεση απομάκρυνση αυτών των εκρηκτικών υλών από το λιμάνι του Ηρακλείου, αλλά και από λιμάνι των Χανίων, για την αποφυγή οποιουδήποτε δυσάρεστου γεγονότος, με απρόβλεπτες συνέπειες», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επείγουσα επιστολή που απέστειλε προς τον κ. Κουρουμπλή και τον αρχηγό του ΓΕΣ ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

Σχόλια