«Andromeda»: Ο πλοίαρχος για τους 410 τόνους εκρηκτικών

Κρήτη
«Andromeda»: Ο πλοίαρχος για τους 410 τόνους εκρηκτικών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προθεσμία για να απολογηθούν τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου έλαβαν, από την Εισαγγελία Πειραιά, τα μέλη του πληρώματος του φορτηγού πλοίου «Andromeda» (δύο Ουκρανοί, πέντε Ινδοί και ένας Αλβανός), το οποίο εντοπίστηκε στα ανοιχτά της θαλάσσιας περιοχής του Αγίου Νικολάου Κρήτης να μεταφέρει 29 εμπορευματοκιβώτια με εκρηκτικές ύλες, που σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα είχαν προορισμό τη Λιβύη.

Οι οκτώ κατηγορούνται για παράβαση του νόμου 2168/93 που αφορά τον εφοδιασμό ομάδων, αλλά και για διατάραξη ασφάλειας πλοίων, αναφέρει το ΑΠΕ - ΜΠΕ.

Σημειώνεται ότι υπάρχει κοινοτική Οδηγία από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία απαγορεύει τη μεταφορά-πώληση όπλων και εκρηκτικών υλικών στη Λιβύη που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εσωτερική καταστολή.

Το πλήρωμα του «Andromeda», το οποίο συνοδευόταν από άνδρες της ασφάλειας του Λιμεναρχείου Ηρακλείου, έφθασε το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά με το πλοίο «Κρήτη 2» και στις 10:30 οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Πειραιά.

Eν τω μεταξύ για το "Andromeda" μίλησε ο πλοίαρχος.

«Δεν υπάρχει καμία παρανομία αναφορικά με το φορτίο που μετέφερε το πλοίο. Αν μου ζητηθούν διευκρινήσεις από τις αρχές είμαι έτοιμος να μιλήσω αναλυτικά και έχω πολλά στοιχεία».

Αυτό τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Θεόδωρος Ρέλλος αρχιπλοίαρχος και διαχειριστής της πλοιοκτήτριας εταιρίας στην οποία ανήκει το πλοίο «Andromeda» με σημαία Τανζανίας που εντοπίστηκε στα ανοιχτά της θαλάσσιας περιοχής του Αγίου Νικολάου Κρήτης να μεταφέρει 29 εμπορευματοκιβώτια με εκρηκτικές ύλες (οι οποίος, σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα, προέρχονταν από την Τουρκία και είχαν προορισμό τη Λιβύη).

Να σημειωθεί ότι από την Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχει κοινοτική οδηγία η οποία απαγορεύει τη μεταφορά και πώληση όπλων και εκρηκτικών υλικών στη Λιβύη, που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για εσωτερική καταστολή.

"Αθέτησαν τις υποχρεώσεις τους"

Αναφορικά με το γεγονός ότι το πλοίο γυρνούσε επί δύο μήνες από λιμάνι σε λιμάνι με 410 τόνους εκρηκτικών, ο κ. Ρέλλος ανέφερε ότι το πλοίο όλο αυτό το διάστημα ήταν απλήρωτο, ενώ οι δύο τουρκικές εταιρείες στις οποίες ανήκει το εμπόρευμα, αθέτησαν τις υποχρεώσεις τους χωρίς να καταβάλουν τα λιμενικά τέλη, προκειμένου το «Andromeda» να μεταβεί μέσω της διώρυγας του Σουέζ στο Τζιμπουτί όπου ήταν και ο προορισμός του φορτίου. Λόγω της φύσης του φορτίου ήμασταν από αγκυροβόλιο σε αγκυροβόλιο και το «Andromeda» είχε κάνει μία διαδρομή Πόρτ Σαΐντ, Λάρνακα, Λεμεσός, Καλοί Λιμένες, Καλαμάτα, Σητεία. Μετά έγιναν τα γνωστά είπε ο κ. Ρέλλος και τόνισε ότι η ρήτρα που υπάρχει όταν το πλοίο αναχώρησε από την Τουρκία ήταν όταν ο ιδιοκτήτης του φορτίου αθετήσει τις υποχρεώσεις του να υπάρχει το δικαίωμα του πλειστηριασμού και της πώλησης του συγκεκριμένου φορτίου.

Το μοναδικό ποσό που έχει λάβει έως τώρα η εταιρεία για τη μεταφορά του φορτίου ήταν 58.000 ευρώ ενώ είπε ότι πλοίαρχος του πλοίου ζήτησε αγκυροβόλιο στην Κρήτη λόγω του καιρού.

Σχετικά με αυτό που φέρεται να έχει ισχυριστεί ο πλοίαρχος του πλοίου στις λιμενικές αρχές ότι το εμπόρευμα είχε ζητηθεί από τους ιδιοκτήτες να μεταφερθεί στη Λιβύη, ο κ. Ρέλλος τόνισε ότι στη διαδικασία η εταιρεία να βρει λύση στο πρόβλημα που είχε προκύψει με τις δύο τουρκικές εταιρείες στις οποιές ανήκε το φορτίο με τα εκρηκτικά, έκανε προσπάθειες αποθήκευσής τους σε πιστοποιημένο μέρος.

Τέτοιο πιστοποιημένο σημείο στην περιοχή μας είναι το λιμάνι του Μπάζ στο Μαυροβούνιο αλλά ατυχώς, όπως τόνισε ο διαχειριστής, η συγκεκριμένη αποθήκη ήταν κατειλημμένη από άλλο πελάτη «με αποτέλεσμα η επόμενη πρόταση που μας δόθηκε ήταν η Μιζουράτα της Λιβύης».

«Μας προτάθηκε να πάμε αλλά εμείς γνωρίζουμε και δεν πήγαμε άρα για ποιο λόγο μας έχουν ακινητοποιήσει το πλοίο και έχουν συλλάβει το πλήρωμα;» διερωτήθηκε. Σχετικά με τις 102 σοβαρές παρατηρήσεις και ελλείψεις σχετικά με την αξιοπλοΐα του πλοίου που φέρεται να έχει διαπιστώσει το Λιμενικό, είπε ότι το πλοίο πραγματοποιούσε το τελευταίο ταξίδι του και μετά θα οδηγείτο για διάλυση στην Τουρκία.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ: ΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΖΕΙ ΜΕ ΜΙΑ ΚΙΝΗΤΗ "ΒΟΜΒΑ"

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News