Ειδήσεις

Ο θησαυρός της Βικελαίας θα «ζήσει» πολλά χρόνια ακόμα

Έναν ανεκτίμητο θησαυρό έχει στην κατοχή της η Ελλάδα και αυτός δεν είναι άλλος από τα σπουδαία συγγράμματα που γράφτηκαν και τυπώθηκαν πριν από χιλιάδες χρόνια.

Με αφορμή το νέο κτίριο της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης, ξεκινά μία σπουδαία διαδικασία γι' αυτόν το θησαυρό: η δημιουργία Εργαστηρίου Συντήρησης Παλαιτύπων, με την ευγενική δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».

Στόχος του εργαστηρίου είναι να προστατεύσει και να αναδείξει τα εξαιρετικής σπουδαιότητας παλαίτυπα που υπάρχουν στην Βιβλιοθήκη, τα οποία αφού συντηρηθούν και σκαναριστούν, θα αποδοθούν στους μελετητές.

Όπως αναφέρει αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση:

Σε αυτά τα παλαίτυπα, συμπεριλαμβάνονται μια έκδοση των κωμωδιών του Αριστοφάνη, τυπωμένη 43 χρόνια μετά την πρώτη παγκόσμια εκτύπωση της Βίβλου από τον Γουτεμβέργιο, τα Ιστορικά του Θουκυδίδη, τυπωμένα τον 16ο αιώνα (αμφότερες από τη βιβλιοθήκη Βικέλα) και άλλες πολύ σημαντικές εκδόσεις.

«Χάρις στη σκληρή δουλειά των υπαλλήλων και παρά τις δυσκολίες που δημιουργεί η έλλειψη προσωπικού, η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη προχωρά δυναμικά, με κινήσεις ουσιαστικές και οραματικές. Έχουμε πολλές φορές πει ότι δεν θα αντιμετωπίσουμε ποτέ ως απλό αποθετήριο βιβλίων τη σημαντικότερη σε αρχειακό υλικό βιβλιοθήκη της χώρας. Θα κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν, για να ξαναγίνει ένα ζωντανό κύτταρο πολιτισμού, αντάξιο της ιστορίας της. Το Εργαστήριο Συντήρησης Παλαιτύπων αποτελεί ένα μεγάλο βήμα για την ανάδειξη των θησαυρών της, που ήταν επί σειρά ετών σχεδόν εγκαταλελειμμένοι.

Με την ευκαιρία, πρέπει να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα τόσο το Ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος" για την πολύτιμη βοήθειά του στο συγκεκριμένο εγχείρημα, όσο και την Εθνική Τράπεζα για την παραχώρηση θυρίδων φύλαξης των σημαντικότερων παλαιτύπων» δήλωσε σχετικά η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Αριστέα Πλεύρη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή την εβδομάδα ολοκληρώνεται και η τοποθέτηση ειδικών μεμβρανών με φίλτρο ultraviolet στους υαλοπίνακες του κτιρίου, ώστε να προστατευτούν τα βιβλία.

Σχόλια