Συγκλονίζει 77 χρόνια μετά τη ναζιστική θηριωδία (video)

Κρήτη
Συγκλονίζει 77 χρόνια μετά τη ναζιστική θηριωδία (video)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εβδομήντα επτά χρόνια μετά, ακόμη τον στοιχειώνουν οι σπαρακτικές στιγμές που έζησε στην παραλία των Μισιρίων ο 7χρονος τότε Βασίλης Παπαδόπουλος που είναι ένας εκ των 2 τελευταίων διασωθέντων.

Στις 23 Μαΐου του 1941 εκτελέστηκαν σε αυτό το προάστιο ανατολικά της πόλης του Ρεθύμνου οι πρώτοι άμαχοι και άοπλοι της Μάχης της Κρήτης.

Έκτοτε, ο 84χρονος σήμερα κ. Βασίλης, ζει με αυτούς τους εφιάλτες, ενώ έμελλε να δεχθεί ακόμα μία τεράστια στενοχώρια, με την αναγόρευση του Γερμανού ιστορικού Χάινς Ρίχτερ σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Κρήτης.

«Να κοιτάξεις τα παιδιά», ήταν μία από τις τελευταίες φράσεις που ψέλλισε η μητέρα του 7χρονου τότε Βασίλη Παπαδόπουλου. Από τις 20 Μαΐου του 1941 οι Γερμανοί αλεξιπτωτιστές βομβάρδιζαν τα Μισίρια για να εκκενωθεί η περιοχή και να πέσουν οι αλεξιπτωτιστές.

Δύο μέρες αργότερα οδήγησαν γυναικόπαιδα και άοπλους για εκτέλεση στο σημείο της παραλίας όπου σήμερα υπάρχει το μνημείο των 110 μαρτύρων. Ήταν οι πρώτοι νεκροί της Μάχης της Κρήτης.

Ο κ. Βασίλης θυμάται τη ναζιστική θηριωδία που τη βίωσε στο πετσί του. Ζευγάρι ηλικιωμένων που δεν μπορούσε να μεταβεί στην παραλία, εκτελέσθηκε επιτόπου, άνδρες, κάποιοι εκ των οποίων ζωντανοί, ρίχθηκαν σε πηγάδι και θάφτηκαν, άλλους τους περιέλουσαν με βενζίνη και τους έκαψαν ζωντανούς.

Φυσούσε δυνατή νοτιά όλη τη νύχτα στην παραλία στα Μισίρια. Ανά λίγα λεπτά πέθαινε και κάποιος που ψυχορραγούσε. Το πρωί καθάρισαν τα πρόσωπα των νεκρών από την άμμο, τους νεκροφίλησαν και έφυγαν να κρυφτούν.

Από εκείνες τις σπαρακτικές στιγμές και μετά, η μεγαλύτερη στεναχώρια που έχει ζήσει ο κ. Βασίλης, ήταν η αναγόρευση του Γερμανού ιστορικού Χάινς Ρίχτερ σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Κρήτης, σε αντίθεση με την ευχαριστήρια επιστολή από πανεπιστήμιο στο Βερολίνο που τον ευχαριστεί για τη μαρτυρία του...

Ρεπορτάζ: Ματθαίος Καπετανάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News