Ειδήσεις

«Έμπαινε Γιούτσο»: Η φράση που έγραψε ιστορία

Σαν σήμερα, στις 10 Ιανουαρίου του 1965, ο 24χρονος Νίκος Γιούτσος κάνει το ντεμπούτο του στον Ολυμπιακό, αγωνιζόμενος στο ντέρμπι με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό.

Ως παιδί πολιτικών προσφύγων, με το όνομα Γιούτσοφ, θα χρειαστεί ειδική διαδικασία από το υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να αγωνιστεί στο ελληνικό πρωτάθλημα. Ωστόσο, τα κατάφερε παίρνοντας τελικά μεταγραφή από την ουγγρική Τσέπελ για τον Ολυμπιακό Πειραιώς. Έκτοτε η φράση «έμπαινε Γιούτσο», που φώναζαν οι φίλαθλοι των "ερυθρόλευκων" στο γήπεδο, έμελλε να μείνει στην ιστορία.

Σαν σήμερα όμως πολλά γεγονότα διαδραματίστηκαν και σημάδεψαν την παγκόσμια ιστορία. Μερικά απ' αυτά είναι τα εξής:

Ο δρόμος προς τη Δημοκρατία

Το ημερολόγιο έδειχνε 10 Ιανουαρίου του 404 π.Χ., όταν ο Αθηναίος δημοκρατικός στρατηγός Θρασύβουλος κατατροπώνει το στρατό των τριάκοντα Τυράννων, ανοίγοντας το δρόμο για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Αθήνα. Μετά την ήττα των Αθηναίων στον Πελοποννησιακό Πόλεμο, ο Θρασύβουλος είχε ηγηθεί των δημοκρατικών δυνάμεων ενάντια στους τριάκοντα, οι οποίοι κυβερνούσαν την πόλη, με τις ευλογίες της Σπάρτης. Ο Θρασύβουλος, έχοντας στο πλευρό του μερικές δεκάδες εξόριστων δημοκρατικών, επικρατεί τόσο της σπαρτιατικής φρουράς, όσο και των ολιγαρχικών στρατιωτικών δυνάμεων της Αθήνας. Ο στρατηγός Θρασύβουλος σκοτώθηκε το 388 π.Χ., όντας επικεφαλής αθηναϊκής ναυτικής μοίρας κατά τη διάρκεια του Κορινθιακού Πολέμου.

Ο Ιούλιος Καίσαρας και ο Ρουβικώνας

Σαν σήμερα, στις 10 Ιανουαρίου του 49 π.Χ., ο Ιούλιος Καίσαρας περνά το Ρουβικώνα. Ο Ρουβικώνας είναι ποταμός στη σημερινή βόρεια Ιταλία, ο οποίος χύνεται στην Αδριατική Θάλασσα. Κατά τη ρεπουμπλικανική περίοδο των ρωμαϊκών χρόνων, ο νόμος απαγόρευε στους Ρωμαίους στρατηγούς να διαβούν το Ρουβικώνα με τις λεγεώνες τους. Το εν λόγω νομοθέτημα αποσκοπούσε στο να αποτρέψει την είσοδο στρατευμάτων στη Ρώμη, επομένως και το ενδεχόμενο πραξικοπήματος ή εμφύλιας σύρραξης. Ο Ιούλιος Καίσαρας, έχοντας πάρει απόφαση να έρθει σε ευθεία σύγκρουση με τον Πομπήιο και τη Σύγκλητο, περνά τον περίφημο ποταμό και αναφωνεί την ιστορική του φράση «Alea jacta est», που σημαίνει «Ο κύβος ερρίφθη». Έκτοτε, η φράση «πέρασε το Ρουβικώνα» αναφέρεται σε εκείνους που εν γνώσει τους λαμβάνουν μια ριψοκίνδυνη απόφαση, η οποία δεν έχει επιστροφή...

Η εκτέλεση του Ανδρουλιδάκη από τη «17Ν»

Το ημερολόγιο έδειχνε 10 Ιανουαρίου του 1989, όταν μέλη της "17 Νοέμβρη" πυροβολούν εναντίον του εισαγγελέα Κωνσταντίνου Ανδρουλιδάκη, λίγα μέτρα μακριά από το σπίτι του, στην περιοχή του Ζωγράφου στην Αθήνα. Ο εισαγγελικός λειτουργός τραυματίζεται σοβαρά στα πόδια και μεταφέρεται εσπευσμένα στο Νοσοκομείο "Ευαγγελισμός". Τελικά, ο Ανδρουλιδάκης θα αφήσει την τελευταία του πνοή ένα μήνα μετά, στις 10 Φεβρουαρίου του ίδιου έτους, κι αφού πρώτα οι γιατροί είχαν ακρωτηριάσει και τα δυο του πόδια.

Επιμέλεια: Νικόλας Αγγελίνος

Σχόλια