Τα τρόφιμα χωρίς γλουτένη είναι τελικά… επικίνδυνα;

Υγεία
Τα τρόφιμα χωρίς γλουτένη είναι τελικά… επικίνδυνα;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα τρόφιμα χωρίς γλουτένη έχουν γίνει άκρως δημοφιλή, όμως οι ειδικοί συμβουλέυουν την επανεξέταση της κοινής αποδοχής ότι τα προϊόντα χωρίς γλουτένη έχουν ευεργετική επίδραση σε όλους τους ανθρώπους ανεξαιρέτως.

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες που έφεραν εις πέρας τη νέα αυτή μελέτη, τα τρόφιμα που δεν περιέχουν γλουτένη είναι πράγματι ενδεδειγμένα για άτομα τα οποία πάσχουν από δυσανεξία χωρίς αυτό να σημαίνει πως οι συγκεκριμένες τροφές είναι ιδανικές για την διατροφή του καθενός από εμάς.

Στη Μεγάλη Βρετανία, αυτή τη στιγμή, ένα στα εκατό άτομα πάσχει από σοβαρά προβλήματα δυσανεξίας, ένα ζήτημα το οποίο έφερε σταδιακά όλο και πιο έντονα στο προσκήνιο το φαγητό χωρίς γλουτένη, ως μία από τις πιο υγιεινές και διαδομένες διατροφικές συνήθειες του καιρού μας. Οι φανατικοί της καλής διατροφής το έβαλαν με τη μία στη ζωή τους και οι πιο διάσημες γυναίκες στον κόσμο, σχεδόν κάνουν εκστρατεία υπέρ του, με πρώτη και καλύτερη την Gwyneth Paltrow που δεν τρέφεται πλέον με τίποτα άλλο.

Η Suzanne Mahady, όμως, γαστρεντερολόγος και λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Monash της Αυστραλίας τονίζει ότι οι άνθρωποι που δεν πάσχουν από κάποιας μορφής δυσανεξία δεν πρέπει να βγάλουν για κανένα λόγο την γλουτένη από το καθημερινό τους τραπέζι. «Για όσους δεν έχει αποδεδειγμένα κάποια πάθηση δυσανεξίας δεν υπάρχει καμία απολύτως απόδειξη πως το φαγητό που δεν περιέχει γλουτένη μπορεί να συμβάλει στην καλύτερη λειτουργία του οργανισμού τους», δηλώνει η Mahady και συμπληρώνει πως «Μάλιστα η μη πρόσληψη γλουτένης μπορεί να φέρει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα προκαλώντας μακροπρόθεσμα προβλήματα στην καρδιά».

Οι διαπιστώσεις της Mahady και της ομάδας της είχαν διατυπωθεί και παλαιότερα, και συγκεκριμένα το 1999, πριν τα φαγητά χωρίς γλουτένη γίνουν τόσο δημοφιλή, όταν επιστήμες του Πανεπιστημίου του Τορόντο είχαν υποστηρίξει πως η κατανάλωση λευκών ινών στο ψωμί και τα ζυμαρικά μπορεί να προστατέψει την καρδιά, μειώνοντας την συσσώρευση τριγλυκεριδίων στο αίμα.

«Η μακροχρόνια μη πρόσληψης γλουτένης μπορεί να οδηγήσει μελλοντικά σε σοβαρά καρδιοαγγειακά προβλήματα, αφού ο οργανισμός δεν λαμβάνει τα απαραίτητα γι αυτόν ποσοστά λευκών ινών,» ισχυρίζονται οι ειδικοί που θέλουν να απομακρύνουν όσο μπορούν τους καταναλωτές από μία τάση που δείχνει να έχει περισσότερες αρνητικές παρά θετικές επιδράσεις στην υγεία μας.

Δείτε το βίντεο:

Πηγή: womantoc.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News