default-image

Που "κόλλησε" το νέο δικαστικό μέγαρο Ηρακλείου;

Κρήτη
Που "κόλλησε" το νέο δικαστικό μέγαρο Ηρακλείου;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο απροχώρητο έχει φτάσει η κατάσταση σχετικά με την ανέγερση του πολύπαθου νέου δικαστικού μεγάρου Ηρακλείου. Σε υπόμνημα που κατέθεσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηρακλείου, και το οποίο κοινοποιήθηκε σε τέσσερις συναρμόδιους υπουργούς, γίνεται λόγος για αδικαιολόγητη καθυστέρηση των διαδικασιών για τη δρομολόγηση του έργου, ενώ απαριθμούνται ένα προς ένα τα στάδια από τα οποία έχει περάσει το επίμαχο έργο από το 2002 έως σήμερα...

Το επίμαχο υπόμνημα κοινοποιήθηκε στους υπουργούς Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Σταύρο Κοντονή, Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σπίρτζη, και Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Λ. Κονιόρδου, από τους βουλευτές Ηρακλείου Λευτέρη Αυγενάκη, Σπύρο Δανέλλη, Βασίλη Κεγκέρογλου και Γιάννη Μιχελογιαννάκη.

Μεταξύ άλλων, στο υπόμνημα γίνεται αναφορά σε έγγραφο της ΚΓ' Εφορίας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, σύμφωνα με το οποίο το κόστος του προϋπολογισμού της ανέγερσης του νέου μεγάρου, σε ενδεχόμενη ανεύρεση αρχαιολογικών ευρημάτων, θα ανέβαινε. Το εν λόγω έγγραφο, παρά το ότι υπάρχει από το 2008, τέθηκε υπόψη του ΔΣΗ μόνο στις αρχές του 2017. Σύμφωνα πάντα με το Δικηγορικό Σύλλογο, έκτοτε το έγγραφο της Εφορίας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων φέρεται να παρουσιάζεται από υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Δικαιοσύνης ως το "πρόβλημα" εξαιτίας του οποίου δεν έχει συντελεστεί ουδεμία πρόοδος στο ζήτημα.

Εξάλλου, αφήνονται σαφείς αιχμές και σε βάρος του Σταύρου Κοντονή, ο οποίος, παρά το ότι τον Ιούνιο του 2017 είχε υποσχεθεί ότι θα επισκεπτόταν το Ηράκλειο για να εξαγγείλει την έναρξη της διαδικασίας για τη διενέργεια του σχετικού διαγωνισμού, μέχρι στιγμής δεν έχει εκπληρώσει την υπόσχεσή του.

Ειδικότερα, αρχικά στο υπόμνημα γίνεται αναφορά στην ένταξη του έργου, το Σεπτέμβριο του 2006, στη διαδικασία των ΣΔΙΤ μαζί με το νέο δικαστικό μέγαρο Πατρών.

«Δυνάμει της με αριθμό 3039/1-8-2002 (ΦΕΚ 1044 Β'/8-8-2002) απόφασης του υπουργού Δικαιοσύνης, ανατέθηκε στη "Θέμις Κατασκευαστική Α.Ε." η μελέτη, δημοπράτηση της κατασκευής, επίβλεψη και παραλαβή του έργου "Νέο δικαστικό μέγαρο Ηρακλείου". Το έργο αυτό στις 6/9/2006, με σχετική διυπουργική απόφαση και συνολικό προϋπολογισμό 100 εκατομμυρίων ευρώ (πλέον ΦΠΑ και επιπλέον κόστους ασφάλισης και βαριάς συντήρησης ποσοστού 20%), εντάχθηκε στη διαδικασία των ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) μαζί με το νέο δικαστικό μέγαρο Πατρών», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο υπόμνημα, όπου επισημαίνεται και η κήρυξη της «αναγκαστικής απαλλοτρίωσης συνολικής εκτάσεως 17 περίπου στρεμμάτων, κείμενων ανατολικά του κέντρου της πόλης του Ηρακλείου (Ανατολικό Πολεοδομικό Κέντρο). Η εν λόγω απόφαση μετεγράφη στα βιβλία μεταγραφών του Υποθηκοφυλακείου Ηρακλείου τη 12η/4/2005».

«Την 6η/9/2006 εγκρίθηκε από τη Διυπουργική Επιτροπή Συμπράξεων Δημοσίου και ιδιωτικού Τομέα (ΔΕΣΔΙΤ) η αίτηση της "Θέμις Κατασκευαστική Α.Ε." για την υπαγωγή τού ως άνω έργου στις διατάξεις του Νόμου 3389/2005 "Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα"» επισημαίνουν εν συνεχεία οι δικηγόροι, οι οποίοι αναφέρονται και στην απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης το Σεπτέμβριο του 2014, σύμφωνα με την οποία το έργο ανατέθηκε στο «ήδη απαλλοτριωθέν οικόπεδο ιδιοκτησίας του Ταμείου Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτηρίων (ΤΑΧΔΙΚ), συνολικού εμβαδού 13.300 τ.μ., στη "Θέμις Κατασκευαστική Α.Ε."».

«Σημειωτέον ότι ήδη από τον Ιούλιο του 2015 οιονεί καθολική διάδοχος της εταιρείας "Θέμις Κατασκευαστική Α.Ε." έχει καταστεί η εταιρεία "Κτηριακές Υποδομές Α.Ε. (ΚΤΥΠ)", που εποπτεύεται από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών», επισημαίνει ο ΔΣΗ.

«Μετά την παρέλευση δέκα επτά περίπου μηνών και αφού αρχικώς η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης (κ. Παρασκευόπουλος) αμφιταλαντευόταν ως προς τη σκοπιμότητα και εν γένει φιλοσοφία της επιλεγείσας διαδικασίας (ΣΔΙΤ), τελικώς ο αρμόδιος υπουργός σε σχετική συνάντησή μας τη 2α/3/2016 μας γνωστοποίησε ότι προτίθεται να προχωρήσει τη διαδικασία σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό.

Τον Αύγουστο του 2016, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου κ. Κεγκέρογλου ενημέρωσε ότι η Ειδική Γραμματεία των ΣΔΙΤ προτίθεται να προχωρήσει σε νέα διαγωνιστική διαδικασία.

Περί τις αρχές του έτους 2017, για πρώτη φορά τέθηκε υπόψη μας η ύπαρξη του με αριθ. πρωτ. 7/15/6718/31-10-2008 εγγράφου της ΚΓ' Εφορίας, σύμφωνα με το περιεχόμενο του οποίου η εν λόγω υπηρεσία είχε επισημάνει μια σειρά ενεργειών, οι οποίες θα ανέβαζαν το κόστος του προϋπολογισμού του έργου σε ενδεχόμενη ανεύρεση αρχαιολογικών ευρημάτων κατά τις εργασίες εκσκαφών. Ας σημειωθεί ότι, παρά την ύπαρξη του εγγράφου ήδη από το 2008, οι διαδικασίες του σχετικού διαγωνισμού για την εξεύρεση αναδόχου ξεκίνησαν και εξελίχθηκαν ήδη δύο φορές μέχρι το 2014, χωρίς ποτέ να τεθεί ως πρόβλημα η ύπαρξη του εν λόγω εγγράφου».

Παρά τις οχλήσεις

Καμία πειστική απάντηση...

Το υπόμνημα καταλήγει ως εξής: «Μετά από αρκετή ακόμη καθυστέρηση, παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις μας, σε επίσκεψη του δημάρχου Ηρακλείου και του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου στον υπουργό Δικαιοσύνης, που πραγματοποιήθηκε τη 19η/4/2017, ο αρμόδιος υπουργός αναγνώρισε ότι το σχετικό έγγραφο της ΚΓ' Εφορίας Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων δε θα μπορούσε να αποτελέσει σοβαρό εμπόδιο για την πρόοδο της διενέργειας του σχετικού διαγωνισμού και υποσχέθηκε ότι θα προέβαινε στις απαιτούμενες ενέργειες, σε συνεργασία με το αρμόδιο υπουργείο Πολιτισμού, ώστε να ξεπεραστεί το πρόβλημα.

Μάλιστα, ο κ. Κοντονής υποσχέθηκε ότι κατά το μήνα Ιούνιο του 2017 θα επισκεπτόταν το Ηράκλειο, προκειμένου να εξαγγείλει την έναρξη της διαδικασίας για τη διενέργεια του σχετικού διαγωνισμού, χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να υλοποιήσει την υπόσχεσή του και παρά το γεγονός ότι έπραξε κάτι αντίστοιχο για το νέο δικαστικό μέγαρο Εδέσσης, εξαγγέλλοντας την επίσπευση των σχετικών διαδικασιών το Μάρτιο του 2017.

Δυστυχώς μέχρι σήμερα και παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις φορέων (Δήμου, Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου) και βουλευτών του νομού, ουδεμία πρόοδος έχει συντελεστεί, οι δε απαντήσεις που κατά καιρούς δίδονται από τους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Δικαιοσύνης, αλλά και τον ίδιο τον υπουργό, εστιάζουν το "πρόβλημα" στο ως άνω έγγραφο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, χωρίς να δίδονται πειστικές εξηγήσεις για το ποιες ενέργειες έχουν γίνει προς την κατεύθυνση της επίλυσής του και παρά το γεγονός ότι ήδη έχει μεσολαβήσει αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα», τονίζεται στο υπόμνημα, το οποίο καταλήγει με τους δικηγόρους να κάνουν λόγο για αδικαιολόγητη καθυστέρηση και να ζητούν τη δρομολόγηση των διαδικασιών για την πραγμάτωση του έργου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News