Ειδήσεις

«Φιάσκο» οι αντικειμενικές αξίας για την αγορά

Χάος επικρατεί με την εξίσωση των αντικειμενικών και εμπορικών αξιών, καθώς όπως φαίνεται, οι αποκλίσεις θα είναι τεράστιες.

Κόλποι της αγοράς μιλούν για φιάσκο. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να προχωρήσει σε αυτή την εξίσωση μέχρι τα τέλη Μαρτίου, ενώ παράγοντες της κτηματαγοράς που παρακολουθούν στενά το θέμα, εκφράζουν ανοιχτά τις επιφυλάξεις τους τόσο για τον τρόπο με τον οποίο επιχειρείται να δοθεί λύση όσο και για το χρόνο που απαιτείται, προαναγγέλλοντας ένα ακόμη «Βατερλώ».

O Δημήτρης Μπινιάρης, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Ελλάδος αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Θα περίμενε κάποιος ότι η κυβέρνηση θα μάθαινε από τα λάθη της. Δύο χρόνια μετά την τελευταία απόπειρα, ωστόσο, επανέρχεται στο θέμα της εξίσωσης, αναθέτοντας το έργο καθορισμού των νέων τιμών σε πιστοποιημένους εκτιμητές. Στο σχετικό μητρώο υπάρχουν περίπου 400 εκτιμητές. Η πλειονότητα αυτών βρίσκεται στην Αθήνα, 50 στη Θεσσαλονίκη και σχεδόν άλλοι τόσοι στην υπόλοιπη Ελλάδα. Για 5.000 ευρώ (50 ευρώ για κάθε τιμή, με «ταβάνι» τις 100 τιμές), είναι βέβαιο πως αρκετές περιοχές της χώρας δεν θα συγκεντρώσουν ενδιαφέρον. Μία σοβαρή χαρτογράφηση της αγοράς δεν μπορεί να γίνει μέσα σε ένα 20ήμερο».

Οι αποκλίσεις - είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω - μεταξύ των αντικειμενικών και εμπορικών τιμών, θα είναι μεγάλες. Στα νεόδμητα, οι αντικειμενικές είθισται να υπολείπονται των πραγματικών. Το αποτέλεσμα είναι η περιουσία των ιδιοκτητών (κυρίως σε παλαιά ακίνητα) να κοστίζει πολύ λιγότερο σε σχέση με την αξία με την οποία η Πολιτεία υπολογίζει τους φόρους, ακόμη και μετά την τελευταία μείωση που πραγματοποιήθηκε.

Την ίδια ώρα, ο ΕΝΦΙΑ είναι παγίδα!

Ανεξάρτητα από τις όποιες αλλαγές στις τιμές ζώνης, πάντως, η συνολική βεβαίωση του ΕΝΦΙΑ διατηρείται στα 3,2 δισ. ευρώ, γεγονός που σημαίνει πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει ταυτόχρονα σε αυξήσεις συντελεστών και αλλαγές κλιμακίων του φόρου.

Δείτε ολόκληρο το ρεπορτάζ:

Ρεπορτάζ: Φωτεινή Μαυροματάκη

Σχόλια