default-image

Η δολοφονία του καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα

Η δολοφονία του καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα

Δύο σημαντικά γεγονότα έχουν αφήσει ανεξίτηλο το σημάδι τους στη σημερινή ημέρα, 8 Ιανουαρίου.

Στην Ελλάδα τη σημερινή μέρα είναι «αφιερωμένη» στη μνήμη του καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα. Από την άλλη πλευρά, στις 8 Ιανουαρίου 1642 αφήνει την τελευταία του πνοή ο κορυφαίος επιστήμονας Γαλιλαίος.

Η δολοφονία του Νίκου Τεμπονέρα

Το βράδυ της 8ης Ιανουαρίου του 1991, μέλη της ΟΝΝΕΔ στην Πάτρα επιχειρούν να ανακαταλάβουν το κτήριο του 3ου Γυμνασίου-Λυκείου, το οποίο είχαν καταλάβει οι μαθητές του.

Ήταν η περίοδος κατά την οποία βρίσκονταν σε εξέλιξη εκατοντάδες καταλήψεις σχολείων σε όλη τη χώρα, με τους μαθητές να αντιδρούν στο περιβόητο πολυνομοσχέδιο του υπουργού Κοντογιαννόπουλου (περίπου το 70% των γυμνασίων και των λυκείων σε όλη την Ελλάδα τελούσαν υπό κατάληψη).

Εντός του σχολείου βρισκόταν ο καθηγητής Μαθηματικών και μέλος του Εργατικού Αντιιμπεριαλιστικού Μετώπου (ΕΑΜ), Νίκος Τεμπονέρας, για να υποστηρίξει τους καταληψίες μαθητές του. Από την επίθεση, ο Τεμπονέρας πέφτει νεκρός, χτυπημένος με σιδερολοστό στο κεφάλι.

Δράστης της δολοφονίας Τεμπονέρα ήταν ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Αχαΐας και δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Καλαμπόκας, ο οποίος καταδικάστηκε σε πολυετή κάθειρξη. Ο Καλαμπόκας, ο οποίος ουδέποτε αποδέχτηκε την πράξη που του αποδόθηκε, αποφυλακίστηκε το 1998.

Βίος και πολιτεία του Γαλιλαίου

Το ημερολόγιο έδειχνε 8 Ιανουαρίου του 1642, όταν αφήνει την τελευταία του πνοή ο μεγάλος Ιταλός επιστήμονας και φιλόσοφος Galileo Galilei, γνωστός ευρέως στην Ελλάδα ως Γαλιλαίος.

Ο Γαλιλαίος γεννήθηκε στις 15 Φεβρουαρίου του 1564 στην Πίζα. Καταγόταν από οικογένεια ευγενών από τη Φλωρεντία, η οποία ωστόσο είχε πάρει την κατιούσα. Ο πατέρας του Γαλιλαίου ήλπιζε στην αποκατάσταση του λαμπρού ονόματος της οικογένειας μέσω του γιου του, στέλνοντάς τον - έπειτα από μεγάλες στερήσεις - στο Πανεπιστήμιο της Πίζας, για να σπουδάσει Ιατρική.

Ο Γαλιλαίος κάνει παράλληλα διαλέξεις Φυσικής στο Πανεπιστήμιο της Πάντοβας, ενώ για κάποιο διάστημα γίνεται ο επίσημος μαθηματικός διδάσκαλος του Μεγάλου Δούκα της Τοσκάνης. Ο Γαλιλαίος αρχίζει να γίνεται διάσημος, ωστόσο δεν προλάβαινε να σπουδάσει Ιατρική.

Το γεγονός αυτό δεν τον εμποδίζει να είναι προσκεκλημένος στις αυλές των μοναρχών της Ευρώπης, φτάνοντας να απευθύνεται σε ακροατήρια με εκατοντάδες διακεκριμένες προσωπικότητες της Γηραιάς Ηπείρου. Ο Γαλιλαίος βελτίωσε, εξάλλου, τη χρήση του τηλεσκοπίου, χρησιμοποιώντας το πρώτος απ' όλους για αστρονομικές παρατηρήσεις.

Ανακάλυψε τις ηλιακές κηλίδες, διατύπωσε τους νόμους του εκκρεμούς, που εφαρμόστηκαν στα ρολόγια, ενώ υποστήριξε ακόμη τη θεωρία του Κοπέρνικου για το ηλιακό σύστημα.

Ως γνωστόν, η κοινή αντίληψη της εποχής του Γαλιλαίου ήταν ότι ο Ήλιος, η Σελήνη αλλά και τα άστρα περιστρέφονται γύρω από τη Γη, η οποία μένει ακίνητη.

Ο Γαλιλαίος όρθωσε το ανάστημά του στην καθιερωμένη αντίληψη. Ως αποτέλεσμα, απέκτησε πολλούς εχθρούς και θεωρήθηκε αιρετικός από τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.

Ο Γαλιλαίος κατηγορήθηκε τελικά το 1633 ότι αθέτησε το Διάταγμα του Καταλόγου των Απαγορευμένων, που δημοσιεύτηκε το Μάρτιο του 1616. Αφορμή ήταν η δημοσίευση του "Διαλόγου περί των δύο μεγίστων Συστημάτων του Κόσμου" το 1632, το οποίο, σύμφωνα με το Ιεροδικείο, αθετούσε το Διάταγμα.

Ο Γαλιλαίος φυλακίστηκε, ωστόσο, αφού αρνήθηκε ότι μέσα από το "Διάλογο" κηρύσσει το δόγμα του Κοπέρνικου, αποκήρυξε τις ιδέες του για την κίνηση της Γης.

Ο θρύλος λέει ότι, φεύγοντας από την Ιερά Εξέταση, ο Γαλιλαίος αναφώνησε «και όμως γυρίζει». Κάτι τέτοιο θεωρείται αδύνατο να συνέβη, καθώς ο Γαλιλαίος δε θα μπορούσε σε μια τέτοια περίπτωση να αποφύγει την πυρά...

Ωστόσο, η επίμαχη φράση έμεινε στην ιστορία, περισσότερο για να συμβολίσει τη δύναμη της επιστήμης απέναντι στην οπισθοδρομικότητα της Εκκλησίας.

Τελικά, η μνήμη του Γαλιλαίου από τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία αποκαταστάθηκε μόλις το 1992. Ο τάφος τού μεγάλου επιστήμονα βρίσκεται στον Καθεδρικό Ναό του Τιμίου Σταυρού στη Φλωρεντία.

Επιμέλεια: Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News