Ειδήσεις

Στα αζήτητα οικόπεδο «φιλέτο» στη Νέα Αλικαρνασσό

Στο κενό πέφτει σε πρώτη φάση η προσπάθεια του Δήμου Ηρακλείου να αξιοποιήσει οικονομικά, ενοικιάζοντας το δημοτικό ακίνητο της Αλικαρνασσού

Στο κενό πέφτει σε πρώτη φάση η προσπάθεια του Δήμου Ηρακλείου να αξιοποιήσει οικονομικά, ενοικιάζοντας σε ιδιώτη το δημοτικό ακίνητο της Νέας Αλικαρνασσού, εκεί που λειτουργούσε κάποτε το πρώην κέντρο "Φάρος"...

Η 1η δημοπρασία που έκανε τις προάλλες ο Δήμος, με τιμή εκκίνησης ένα μηνιαίο ενοίκιο της τάξης των 10.000 ευρώ, ήταν άγονη. Δεν εμφανίστηκε κανείς ενδιαφερόμενος, με τη Λότζια να σκέφτεται τώρα όλα τα σενάρια: Από το να επαναλάβει τη δημοπρασία ή το να προχωρήσει σε άλλο διαγωνισμό με "σπάσιμο" του "φιλέτου" των 8,5 στρεμμάτων σε 2-3 ενοικιαστήρια μέχρι να αξιοποιήσει το ακίνητο για ιδία χρήση, για τη στέγαση δηλαδή κάποιων δημοτικών υπηρεσιών...

Με αρκετή καθυστέρηση, μιας και η πολιτική απόφαση για την ενοικίαση του ακινήτου σε ιδιώτη είχε παρθεί πριν από πολλούς μήνες, ο Δήμος προχώρησε τις προάλλες στην 1η δημοπρασία, σε μια προσπάθεια να βρεθεί ενοικιαστής για το "φιλέτο" δίπλα στις φυλακές της Ν. Αλικαρνασσού.

Μιλάμε για μια μεγάλη έκταση 8,6 στρεμμάτων, στο παραλιακό μέτωπο της Νέας Αλικαρνασσού, δίπλα στις φυλακές και στο κλειστό γυμναστήριο "Μελίνα Μερκούρη". Η Λότζια είχε αποφασίσει εδώ και καιρό την αξιοποίηση και την άντληση εσόδων από το εν λόγω ακίνητο μέσω ιδιωτών επενδυτών! Προ μηνών μάλιστα είχε ληφθεί η σχετική απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

«Ο Δήμος Ηρακλείου είναι κύριος και κάτοχος ακινήτου εκτάσεως 8.659,34 τ.μ. (σύμφωνα με το τοπογραφικό διάγραμμα του μηχανικού του Δήμου Γεωργίου Λεβεντάκη), που αποτελεί τμήμα του κληροτεμαχίου 2, σύμφωνα με το 17/12/1932 πρακτικό της Επιτροπής Τακτοποιήσεως Αγροκτήματος Ν. Αλικαρνασσού. Στο ακίνητο υφίσταται κτήριο εμβαδού 2.347,08 τ.μ. κύριων χώρων (υπόγειο, ισόγειο, πατάρι), με βοηθητικούς χώρους 623,39 τ.μ. (υπόγειο), καθώς επίσης και εκκλησία εμβαδού 25,04 τ.μ.

Για την αξιοποίηση του συγκεκριμένου ακινήτου παρακαλούμε να πάρετε απόφαση για την εκμίσθωσή του με τη διαδικασία της δημοπρασίας», ανέφερε η σχετική εισήγηση της αντιδημάρχου Πολεοδομίας-Δημοτικής Περιουσίας Στέλλας Αρχοντάκη-Καλογεράκη, που εγκρίθηκε τότε από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Ο σχεδιασμός

Το αρχικό πλάνο της δημοτικής Αρχής ήταν η αξιοποίηση του δημοτικού ακινήτου για τη στέγαση κάποιων δημοτικών υπηρεσιών. Λίγο αργότερα, η Λότζια άλλαξε ρότα, αποφασίζοντας να κινηθεί στη λογική της ιδιωτικοποίησης του ακινήτου μέσω της μακροχρόνιας μίσθωσής του σε ιδιώτη. Αν και εκτός σχεδίου πόλης, το συγκεκριμένο δημοτικό ακίνητο των 8,6 στρεμμάτων πλησίον του σωφρονιστικού καταστήματος και του κλειστού γυμναστηρίου "Μελίνα Μερκούρη" θεωρείται "φιλέτο".

Και αυτό γιατί αφενός μιλάμε για μια μεγάλη έκταση, με μεγάλο επίσης κτηριακό χώρο (2.300 τ.μ.), ακόμα και με εκκλησία... και αφετέρου γιατί το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο δίνει στη συγκεκριμένη περιοχή χρήσεις πολεοδομικού κέντρου, γεγονός που αφήνει το περιθώριο να αναπτυχθούν διάφορες δραστηριότητες...

Δραστηριότητες βεβαίως συγκεκριμένες. Η στόχευση του Δήμου είναι ο χώρος να μην επαναλειτουργήσει ως μεγάλο κέντρο διασκέδασης, όπως είχε γίνει κατά το παρελθόν, αλλά ως επιχειρηματικό συγκρότημα, το οποίο θα μπορούσε συνδυαστικά να στεγάσει διάφορες εμπορικές χρήσεις, εστιατόριο, καταστήματα...

Η "συνταγή" της... ιδιωτικοποίησης προβλέπει μακροχρόνια μίσθωση και διενέργεια δημοπρασίας, ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχει επιχειρηματικό ενδιαφέρον και σε τι οικονομικά επίπεδα μπορεί αυτό να φτάσει!

Κανείς "μνηστήρας": Προβληματισμός στη Λότζια

Με ολιγόμηνη καθυστέρηση τις προάλλες έγινε η 1η δημοπρασία για το δημοτικό "φιλέτο" δίπλα στις φυλακές, με τιμή εκκίνησης ενοικίου τα 10.000 ευρώ το μήνα.

Ο διαγωνισμός προβλέπει 6ετή ενοικίαση, με πρόβλεψη επέκτασής της για άλλα 6 χρόνια, εφόσον βεβαίως ο ενοικιαστής αποδειχτεί φερέγγυος στην καταβολή των ενοικίων. Ο διαγωνισμός απέβη άγονος. Δεν εμφανίστηκε κανείς ενδιαφερόμενος στην 1η δημοπρασία, γεγονός που έχει προκαλέσει έναν προβληματισμό στις τάξεις του Δήμου.

Τη στιγμή αυτή, όπως ανέφερε στη "Ν.Κ." η αρμόδια αντιδήμαρχος Στέλλα Αρχοντάκη-Καλογεράκη, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.

«Ο πρώτος διαγωνισμός κατέστη άγονος. Υπάρχει ένας προβληματισμός ως προς το πώς θα κινηθούμε. Είναι όλα τα σενάρια ανοιχτά.

Μια σκέψη είναι να επαναλάβουμε το διαγωνισμό με τους ίδιους όρους και να δούμε μήπως προκύψει κάποιος ενδιαφερόμενος. Μια άλλη σκέψη είναι να "σπάσουμε" το διαγωνισμό. Να μη βγάλουμε αυτούσιο όλο το ακίνητο, αλλά να πάμε σε 2-3 συμφωνίες ενοικίασης προς ιδιώτες. Και υπάρχει και μια τρίτη σκέψη, που επίσης εξετάζουμε. Το να μην προχωρήσουμε τελικά στην παραχώρηση του ακινήτου μέσω ενοικίασης, αλλά να δούμε μήπως το αξιοποιήσουμε για ιδία χρήση», εξήγησε η κ. Αρχοντάκη.

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

Σχόλια