Ειδήσεις

Ζητείται... υπομονή και ψυχραιμία - κυκλοφορία μετ' εμποδίων

Νέα κυκλοφοριακά μέτρα, αλλαγές δρομολογίων και μίνι-μπας. Το “τσουνάμι” των κυκλοφοριακών αλλαγών ξεκίνησε από τις προηγούμενες ημέρες

Μια δύσκολη Δευτέρα ξημερώνει σήμερα για το κέντρο του Ηρακλείου αφού πέφτουν όλα μαζί...

Το άνοιγμα των σχολείων μετά την εορταστική ραστώνη των Χριστουγέννων, η έναρξη των χειμερινών εκπτώσεων, που αναμένεται να "τραβήξει" περισσότερο κόσμο για βόλτες και ψώνια στο κέντρο, η έναρξη των εργασιών ανάπλασης και οι σαρωτικές κυκλοφοριακές ανακατατάξεις με τα εργοταξιακά κυκλοφοριακά μέτρα, τις αλλαγές των δρομολογίων του αστικού ΚΤΕΛ και την εμφάνιση των μίνι - μπας, που θα πραγματοποιούν δύο νέα δρομολόγια...

Το "τσουνάμι" των κυκλοφοριακών αλλαγών ξεκίνησε από τις προηγούμενες ημέρες, με τη διαμόρφωση των οδών Γιαμαλάκη, Αγίου Μηνά και Κυρίλλου Λουκάρεως σε διπλής κατεύθυνσης και την απαγόρευση στάθμευσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΜΠΑΧΑΛΟ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΜΕ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ

Την περασμένη Παρασκευή μάλιστα είχαμε και μια πρώτη "οδυνηρή" πρόγευση της πολύ δύσκολης κατάστασης που αναμένουμε σήμερα το πρωί στο ιστορικό κέντρο της πόλης... Στην παραλιακή λεωφόρο επικράτησαν σκηνές απείρου κάλλους. Οι εικόνες ήταν άκρως αποκαλυπτικές!

Ένα κυκλοφοριακό κομφούζιο, που ξεκινούσε από τον ΟΛΗ και κατέληγε στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας. Δεκάδες πολίτες, οι οποίοι είτε σχολούσαν από τη δουλειά τους είτε αναγκαστικά έπρεπε να μετακινηθούν από το συγκεκριμένο δρόμο, έρχονταν αντιμέτωποι με ένα απίστευτο μποτιλιάρισμα, ενώ απελπισμένοι περίοικοι της Γιαμαλάκη και των γύρω στενών αναζητούσαν μάταια διέλευση προς τα σπίτια τους, αφού η Γιαμαλάκη είχε κλείσει για ώρες για να τοποθετηθούν σήμανση και κώνοι αποτροπής της στάθμευσης...

Η Δημοτική Αστυνομία και η ΕΛ. ΑΣ. θα βρίσκονται από νωρίς το πρωί σήμερα επί ποδός, ώστε να εξασφαλιστεί όσο γίνεται η ομαλότητα κατά το πρώτο μεγάλο "κρας τεστ" του νέου κυκλοφοριακού σκηνικού, που θα πρέπει να συνηθίσουμε για τους επόμενους μήνες στην "καρδιά" του Ηρακλείου.

Βεβαίως, υπάρχουν δύο πρόσθετοι παράγοντες δυσκολίας σήμερα, λόγω του ότι αφενός ανοίγουν ξανά τα σχολεία, που είχαν κλείσει το τελευταίο 15νθήμερο για τις γιορτές και αφετέρου ξεκινούν οι χειμερινές εκπτώσεις και θα έχουμε αύξηση της κίνησης στο κέντρο.

Μίνι - μπας

Την ίδια ώρα, σήμερα το πρωί ξεκινούν και τα δύο νέα δρομολόγια των μίνι - μπας στο Ηράκλειο, σε μια προσπάθεια να ανακουφιστεί κάπως το κυκλοφοριακό σκηνικό από το κομφούζιο των νέων εργοταξιακών κυκλοφοριακών μέτρων, ενώ τίθενται σε ισχύ και τροποποιήσεις στα υφιστάμενα δρομολόγια του αστικού ΚΤΕΛ.

Τα μίνι - μπας θα εκτελούν δύο δρομολόγια και θα προσφέρουν δωρεάν πρόσβαση στους πολίτες από το Παγκρήτιο Στάδιο και το λιμάνι. Τα δρομολόγια θα ξεκινούν στις 7 το πρωί και θα συνεχίζονται μέχρι τις 11 το βράδυ, ενώ οι πολίτες μπορούν να σταθμεύουν σε λιμάνι και Παγκρήτιο. Για την εξυπηρέτησή τους, τα δρομολόγια θα εκτελούνται ανά 20 λεπτά.

Τα δρομολόγια

Στη σχετική ανακοίνωση του Αστικού ΚΤΕΛ, όπου παρατίθενται αναλυτικά τα δρομολόγια των λεωφορείων και των μίνι - μπας, αναφέρεται: «Από τη Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2018 και λόγω της έναρξης των εργασιών ανάπλασης του κέντρου της πόλεώς μας, θα γίνουν οι παρακάτω τροποποιήσεις στα δρομολόγια του Αστικού ΚΤΕΛ:

* Γραμμή αεροδρόμιο - Γιόφυρο: Όλες οι διαδρομές που διεξάγονται διαμέσου της Δικαιοσύνης - Καλοκαιρινού θα ακολουθούν τη διαδρομή πλατεία Ελευθερίας - Ανώνυμη - Αβέρωφ - πλατεία Κορνάρου - Αγ. Μηνά - Καλοκαιρινού κατά την προς Γιόφυρο διαδρομή.

* Γιόφυρο - αεροδρόμιο: Όλες οι διαδρομές από Γιόφυρο προς αεροδρόμιο θα ακολουθούν τη διαδρομή 62 Μαρτύρων - Καλοκαιρινού - Αγ. Μηνά - πλ. Κορνάρου - Έβανς - πλ. Κύπρου - Χαριλ. Τρικούπη - Δημοκρατίας - πλ. Ελευθερίας - Ικάρου.

* Γραμμή Λιμένος: Κνωσού - Φορτέτσα - Μασταμπάς - Βασιλειές - Σκαλάνι - Μεσαμπελιές - Αγ. Αικατερίνη: Για τις παραπάνω διαδρομές θα ακολουθείται η μέχρι σήμερα διαδρομή και στην αναχώρηση και στην επιστροφή, έως ότου γίνει έναρξη εργασιών επί της λεωφόρου Δικαιοσύνης εκτός της επιστροφής της γραμμής Μασταμπά, η οποία θα έχει την επιστροφή από πλ. Κύπρου - ΈΒανς - πλ. Κορνάρου - Αγ. Μηνά - Γιαμαλάκη - Σοφ. Βενιζέλου - λιμάνι.

* Δοκιμαστική λειτουργία μίνι - μπας: Από τη Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2018 θα ξεκινήσει δοκιμαστικά η λειτουργία των δύο νέων γραμμών, σύμφωνα με την απόφαση του δημάρχου Ηρακλείου:

α) Γραμμή 1 (Κόκκινη) : θα έχει αφετηρία και τέρμα το λιμάνι Ηρακλείου και θα ακολουθεί την εξής διαδρομής: Λιμάνι - Εθν. Αντιστάσεως - Ικάρου - πλ. Ελευθερίας - Δικαιοσύνης-1821 - πλ. Κορνάρου - Έβανς (μεγάλη) - Πλαστήρα - Χανιώπορτα - Καλοκαιρινού - Γιαμαλάκη - Μητσοτάκη - Ενετικό Λιμάνι - ΟΛΗ - λιμάνι.

β) Γραμμή 2 (Μπλε) : θα έχει αφετηρία και τέρμα Παγκρήτιο Στάδιο. Διαδρομή: Παγκρήτιο - Καράβολας - Τάλως - Μητέρα - Αρχ. Μακαρίου - Καλοκαιρινού - Αγ. Μηνά - πλ. Κορνάρου - Αγ. Μηνά - Γιαμαλάκη - Μουσείο Φυσικής Ιστορίας - Μητέρα - Τάλως - Καράβολας - Παγκρήτιο Στάδιο.

Οι δύο νέες γραμμές θα λειτουργούν καθημερινά από Δευτέρα έως και Παρασκευή, και από τις 7 το πρωί έως τις 11 το βράδυ, και θα εκτελούνται δρομολόγια κυκλικά. Η μεταφορά των επιβατών θα είναι δωρεάν.

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ενδιαφερομένων, η Γραμμή 1 (Κόκκινη) θα έχει 13 νέες και παλαιές στάσεις και η Γραμμή 2 (Μπλε) θα έχει 17 νέες και παλαιές (φυλλάδιο ενημερωτικό θα διανεμηθεί) ως το παράρτημα στάσεων».

Τα νέα κυκλοφοριακά μέτρα

Πώς θα διαμορφωθεί όμως το νέο κυκλοφοριακό σκηνικό στο κέντρο του Ηρακλείου; Σύμφωνα με την τοπική ΕΛ. ΑΣ., τα νέα κυκλοφοριακά μέτρα έχουν ως εξής:

* Διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στην οδό Ίδης και σε τμήματα των οδών Καλοκαιρινού και Ψαρομηλίγκων.

* Αντιδρόμηση της οδού Αβέρωφ με κατεύθυνση από την πλατεία Ελευθερίας προς την πλατεία Κορνάρου.

* Μετατροπή από μονής σε διπλής κατεύθυνσης των οχημάτων στην πλατεία Κορνάρου, από την οδό Έβανς έως τη συμβολή της με την οδό Κυρίλλου Λουκάρεως.

* Μετατροπή από μονής σε διπλής κατεύθυνσης των οχημάτων καθ' όλο το μήκος των οδών Κυρίλλου Λουκάρεως, Αγίου Μηνά και Γιαμαλάκη.

* Μετατροπή της υφιστάμενης νησίδας επί της συμβολής των οδών Έβανς, Αβέρωφ και πλατείας Κορνάρου, ώστε να παρέχεται η δυνατότητα κυκλικής πορείας των οχημάτων που εισέρχονται σ' αυτήν με την ταυτόχρονη κατάργηση των υφιστάμενων φωτεινών σηματοδοτών.

* Τοποθέτηση φωτεινών σηματοδοτών για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας των οχημάτων στη συμβολή των οδών 1821 - Κυρίλλου Λουκάρεως και λ. Καλοκαιρινού - Αγ. Μηνά.

* Τοποθέτηση εύκαμπτων πλαστικών στον άξονα όλων των οδών πλ. Κορνάρου - Κυρ. Λουκάρεως - Αγίου Μηνά - Γιαμαλάκη για τη μετατροπή τους από μονής σε διπλής κατεύθυνσης.

* Δεν επιτρέπονται η στάση και η στάθμευση των οχημάτων στην οδό Αβέρωφ (πλην των διαμορφωμένων εσοχών επί των πεζοδρομίων), επί της πλ. Κορνάρου, στην οδό Κυρίλλου Λουκάρεως, στην οδό Αγ. Μηνά και στην οδό Γιαμαλάκη, με την τοποθέτηση πινακίδων Ρ - 40.

* Στις κάθετες οδούς της οδού Αβέρωφ θα υπάρξει τοποθέτηση πινακίδων Ρ - 27 ή Ρ-28 ανάλογα, ώστε τα οχήματα να οδηγούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Στη διασταύρωση δε της οδού Αβέρωφ και Έβανς και εκατέρωθεν της οδού Αβέρωφ θα υπάρξει η τοποθέτηση πινακίδας Ρ-7 για τη σαφέστερη ενημέρωση των οδηγών.

* Διατήρηση των υφιστάμενων στάσεων των αστικών λεωφορείων και η δημιουργία νέων επί της οδού Αβέρωφ και πλησίον του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Μηνά, σε απόσταση 50 μέτρων από την υφιστάμενη στάση, προς τη λ. Καλοκαιρινού.

* Αλλαγή της εισόδου - εξόδου των οχημάτων Δ. Χ. ταξί από το διαμορφωμένο χώρο της πλ. Κορνάρου, τα οποία θα εξέρχονται προς τις οδούς Κυρ. Λουκάρεως - Αγ. Μηνά.

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

Σχόλια