Ειδήσεις

Πρεμιέρα των εκπτώσεων με προσδοκίες και έργα στο "σταυρό"

Ξεκινά σήμερα και στο Ηράκλειο η χειμερινή εκπτωτική περίοδος - Προβληματισμός για τα έργα στο “σταυρό”.

Με... γενναιόδωρες εκπτώσεις, οι οποίες αναμένεται να κυμανθούν σε σχετικά υψηλά επίπεδα, ξεκινά σήμερα η περίοδος των χειμερινών εκπτώσεων - και - στο Ηράκλειο.

Η πρώτη εκπτωτική περίοδος του έτους για τα εμπορικά καταστήματα αρχίζει, μάλιστα, με αρκετά μεγάλες προσδοκίες, δεδομένης και της ικανοποιητικής κίνησης της αγοράς σε τοπικό επίπεδο κατά την εορταστική περίοδο που μόλις μας άφησε.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στη "Νέα Κρήτη" ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου κ. Μανόλης Κουμαντάκης, η εν λόγω εκπτωτική περίοδος αποτελεί ευκαιρία αφενός για τους καταναλωτές να καλύψουν τις ανάγκες που δεν κατάφεραν να καλύψουν τις ημέρες των εορτών, και αφετέρου για τους επιχειρηματίες του λιανικού εμπορίου να καλύψουν τη ζημία που υπέστησαν από το καλοκαίρι μέχρι και πριν μερικές εβδομάδες.

Η χειμερινή περίοδος των εκπτώσεων ξεκινά, λοιπόν, σήμερα Δευτέρα και θα διαρκέσει - σε όλη τη χώρα - κάτι περισσότερο από επτά εβδομάδες. Ειδικότερα, οι χειμερινές εκπτώσεις θα διαρκέσουν από σήμερα έως και την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου. Εξάλλου, όπως είναι ήδη γνωστό, την ερχόμενη Κυριακή 14 Ιανουαρίου οι έμποροι που το επιθυμούν μπορούν να ανοίξουν τα καταστήματά τους και να λειτουργήσουν κανονικά. Όπως ανακοίνωσε και η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), αυτήν την Κυριακή τα καταστήματα «θα είναι ανοικτά, σύμφωνα με την παρ. 1 άρθρου 16 του Ν. 4177/2013», ενώ το ωράριο λειτουργίας την εν λόγω ημέρα έχει καθοριστεί από τις 11 το πρωί έως τις 8 το βράδυ. Εξάλλου, η Κυριακή 14 Ιανουαρίου είναι η μοναδική Κυριακή της χειμερινής εκπτωτικής περιόδου, κατά την οποία θα ανοίξουν τα εμπορικά καταστήματα. Αυτό επιβεβαίωσε μιλώντας στη "Νέα Κρήτη" και ο Μανόλης Κουμαντάκης, τονίζοντας φυσικά ότι το άνοιγμα των καταστημάτων τη συγκεκριμένη ημέρα είναι προαιρετικό.

«Σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχουμε, θα υπάρξουν πολύ μεγάλες εκπτώσεις», επισήμανε αρχικά στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου.

«Ο κόσμος θα μπορέσει να καλύψει έτσι τις ανάγκες που δεν κάλυψε κατά την εορταστική περίοδο», συμπλήρωσε ο κ. Κουμαντάκης, ο οποίος ευελπιστεί ότι η αγοραστική κίνηση στο Ηράκλειο θα κυμανθεί σε αντίστοιχα επίπεδα με τις ημέρες των εορτών που προηγήθηκαν.

«Έτσι θα μπορέσουν και οι έμποροι να καλύψουν τη ζημία που υπέστησαν τους τελευταίους μήνες, δηλαδή από το καλοκαίρι μέχρι και πριν την έναρξη της εορταστικής περιόδου», πρόσθεσε με νόημα ο Μανόλης Κουμαντάκης.

Εξάλλου, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου, σχολιάζοντας το γεγονός ότι η χειμερινή εκπτωτική περίοδος στην πόλη συμπίπτει με τη διενέργεια των έργων στην "καρδιά" του Ηρακλείου, υποστήριξε ότι πρέπει να είμαστε όλοι μας υπομονετικοί.

«Σίγουρα θα προκύψουν θέματα από τα έργα που γίνονται στο "σταυρό" της πόλης. Θα υπάρξουν προβλήματα και με την κυκλοφορία των οχημάτων, αλλά και των πεζών», δήλωσε αρχικά ο κ. Κουμαντάκης, ο οποίος ωστόσο τόνισε ότι πρόκειται για έργα, τα οποία έπρεπε να γίνουν εδώ και καιρό, συνιστώντας παράλληλα υπομονή σε καταναλωτές και εμπόρους.

«Δυστυχώς, επί δεκαετίες και παρά τις συνεχείς οχλήσεις του εμπορικού κόσμου της πόλης, δε γίνονταν ενέργειες αναβάθμισης του κέντρου. Τώρα που γίνονται αυτά τα έργα, προκειμένου να αναβαθμιστεί το κέντρο του Ηρακλείου για πλείστους λόγους - ιστορικούς, οικονομικούς, αισθητικούς κ.ο.κ. - θα πρέπει κι εμείς να δείξουμε υπομονή», ανέφερε ο κ. Κουμαντάκης. Εντούτοις, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου είπε ότι θα πρέπει οι αρμόδιοι να τηρήσουν τα χρονοδιαγράμματα, προκειμένου τα έργα να μην "ξεφύγουν" χρονικά, αλλά και ότι δε θα πρέπει να "κλείσει" όλο το κέντρο, αλλά το έργο να εκτελεστεί σταδιακά.

Οδηγίες

Εξάλλου, στη σχετική εγκύκλιο της ΕΣΕΕ επισημαίνεται - μεταξύ άλλων - ότι «κατά τη διενέργεια των εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης. Εφόσον παρέχεται μειωμένη τιμή σε περισσότερα από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, η επίδειξη του παρεχόμενου ποσοστού έκπτωσης επιβάλλεται, οπότε θα πρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία, ενώ στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων, θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού ("από...% έως...%"). Σε κάθε άλλη περίπτωση θα αναγράφεται ότι οι εκπτώσεις αφορούν επιλεγμένα είδη, με αναφορά στο αντίστοιχο ποσοστό.

Ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζεται και προβάλλεται η μειωμένη τιμή πρέπει να ανταποκρίνεται στην αλήθεια και να μην είναι ανακριβής. Οι καταστηματάρχες θα πρέπει, σε περίπτωση ελέγχου, να είναι σε θέση να αποδείξουν ότι η παλαιά τιμή πώλησης που αναγράφεται στην πινακίδα ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Κατά τη διενέργεια των τακτικών εκπτώσεων, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από τους συναδέλφους, γιατί οι κυρώσεις είναι αυστηρές και δεν επιτρέπεται να επιβάλλονται λόγω λάθους. Γενικά, στους παραβάτες των διατάξεων περί εκπτώσεων επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο των 5.000 ευρώ. Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα 5 ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης».

«Ψώνισε ο κόσμος», ικανοποίηση για την εορταστική περίοδο

Στο μεταξύ, ο κ. Κουμαντάκης παρουσιάστηκε ικανοποιημένος από την αγοραστική κίνηση στο Ηράκλειο κατά την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

«Υπάρχει ικανοποίηση. Ο κόσμος, παρ' όλα τα προβλήματα που υπάρχουν και εξαιτίας της τεράστιας συρρίκνωσης του εισοδήματός του, κατέβηκε στην αγορά κι έκανε ψώνια», είπε στη "Νέα Κρήτη" ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου.

«Είτε λόγω του γιορτινού κλίματος των ημερών, είτε λόγω των εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν τις γιορτές στο κέντρο του Ηρακλείου, ο κόσμος κατέβηκε και ψώνισε», συμπλήρωσε ο κ. Κουμαντάκης.

«Μπορεί να μην υπάρχει απόλυτη ικανοποίηση, αλλά σε γενικές γραμμές είμαστε ικανοποιημένοι», τόνισε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, ο οποίος συμπλήρωσε ότι εκτιμά πως η αγοραστική κίνηση την εορταστική περίοδο κυμάνθηκε σε λίγο υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρυσι, στο Ηράκλειο.

Ρεπορτάζ: Νικόλας Αγγελίνος

Σχόλια