Ειδήσεις

Ιεράπετρα: Σε απόγνωση μετά τις καταστροφές οι κάτοικοι

Σε απόγνωση βρίσκονται κάτοικοι του Μακρύ Γιαλού και της Ιεράπετρας από την πρωτοφανή καταστροφή που υπέστησαν τη νύχτα της Πέμπτης οι θερμοκηπιακές τους καλλιέργειες, από τους θυελλώδεις ανέμους που περέσυραν ότι έβρισκαν στο πέρασμά τους.

Τις πληγές τους εξακολουθούν να μετρούν παραγωγοί σε Ιεράπετρα και Μακρύ Γιαλό που είδαν μέσα σε δύο ώρες τις περιουσίες τους να παραδίδονται στους θυελλώδεις ανέμους τη νύχτα της Πέμπτης.

Θερμοκήπια σηκώθηκαν στον αέρα από τη μανία των καιρικών φαινομένων, ενώ σοβαρές καταστροφές υπέστησαν δρόμοι και κατοικίες, από τις οποίες απομακρύνθηκαν φωτοβολταϊκά συστήματα και ηλιόθερμα, πέργκολες και κατασκευές.

Οι άνεμοι όπως εκτιμούν μπορεί να έφτασαν και τα 13 μποφόρ ενώ οι καταστροφές που αντίκρυσαν την επόμενη μέρα, μάλλον για πολύ καιρό θα τους μουδιάζουν, καθώς περιθώρια για να αντιμετωπίσουν όπως λένε την καταστροφή δεν υπάρχουν, εφόσον εδώ και κάποια χρόνια λόγω της κρίσης αλλά και του καθεστώτος αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ, οι ίδιοι έπαψαν να πληρώνουν τις ασφαλιστικές εισφορές, οπότε μένουν εκτός πιθανότητας αποζημίωσης.

Το πρωτοφανές καιρικό φαινόμενο που επί δύο ώρες βύθισε στην απόγνωση τους κατοίκους της Ανατολικής Κρήτης, όπως είπαν ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της απόγνωσής τους, καθώς καλλιέργειες τις οποίες ετοίμαζαν να διοχετεύσουν στην αγορά, πλακώθηκαν από τα θερμοκήπια που κατέρρευσαν, με αποτέλεσμα η οικονομική τους απώλεια να είναι τεράστια και η δυνατότητα αποκατάστασης από δύσκολη έως αδύνατη.

Ρεπορτάζ: Ράνια Μωραΐτη

(Φωτογραφία anatolh.com)

Σχόλια