Ειδήσεις

Βίος και πολιτεία του Αλμπέρ Καμύ

Το ημερολόγιο έδειχνε 4 Ιανουαρίου του 1960, όταν αφήνει την τελευταία του πνοή, σε τροχαίο δυστύχημα, ο μεγάλος Γάλλος φιλόσοφος και λογοτέχνης Αλμπέρ Καμύ. Γεννήθηκε στις 7 Νοεμβρίου του 1913 στην Αλγερία.

Ο πατέρας του ήταν Γάλλος και η μητέρα του Ισπανίδα, και ο μικρός Αλμπέρ μεγάλωσε σε συνθήκες ένδειας. Σε ηλικία ενός έτους έχασε τον πατέρα του, ο οποίος τραυματίστηκε θανάσιμα στη μάχη του Μάρνη. Μετά το χαμό του πατέρα του, η οικογένεια Καμύ εγκαταστάθηκε στο Αλγέρι.

Στην Αλγερία, ο Καμύ θα σπουδάσει Φιλολογία, ωστόσο θα βιώσει την πρώτη του φυματική κρίση, η οποία τον εμπόδισε να ασχοληθεί με την εκπαίδευση. Το επόμενο διάστημα ιδρύει το Θέατρο της Εργασίας και ξεκινά να γράφει για την εφημερίδα "Λαϊκό Μέτωπο", η οποία θα κλείσει το 1940 μετά από σχετική απαγόρευση της κυβέρνησης της Αλγερίας.

Ο Καμύ εγκαθίσταται στο Παρίσι, πιάνοντας δουλειά στην εφημερίδα "Paris-Soir". Μέσα στο 1942 θα δημοσιεύσει δύο από τα πιο γνωστά του βιβλία: τον "Ξένο" και το "Μύθο του Σίσυφου". Σύμφωνα με τον ίδιο, τα δύο αυτά έργα υπάγονται στον «κύκλο του παραλόγου», ο οποίος θα συμπληρωθεί αργότερα με τα θεατρικά έργα "Η παρεξήγηση" και "Καλιγούλας".

Το επόμενο διάστημα εργάζεται ως διευθυντής της εφημερίδας "Combat", την οποία θα εγκαταλείψει το 1947 διαφωνώντας με τη συντακτική της ομάδα. Ο Καμύ συνεχίζει τη λογοτεχνική παραγωγή με τον «κύκλο της εξέγερσης», ο οποίος περιλαμβάνει - μεταξύ άλλων - την "Πανούκλα", τους "Δίκαιους", αλλά και τον "Επαναστατημένο Άνθρωπο".

Το 1952 το περιοδικό "Μοντέρνοι Καιροί" του Ζαν Πολ Σαρτρ δημοσιεύει άρθρο του Ανρί Ζανσόν, το οποίο προσάπτει στην εξέγερση του Καμύ ότι είναι «στατική εκ προθέσεως». Το 1956, ο Καμύ εκδίδει την "Πτώση" και το 1957 τιμάται με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας για το σύνολο του έργου του. Τελικά, ο θάνατος συναντά το μεγάλο φιλόσοφο στις 4 Ιανουαρίου του 1960, όταν το αυτοκίνητο του συγγενή και φίλου του, Γκαλιμάρ, στο οποίο επέβαινε και ο ίδιος, προσκρούει σε δέντρο.

Το θρυλικό ντεμπούτο των "The Doors"

Σαν σήμερα, στις 4 Ιανουαρίου του 1967, πριν από ακριβώς 51 χρόνια, οι θρυλικοί Αμερικανοί ροκάδες "The Doors" κυκλοφορούν τον πρώτο τους δίσκο, ο οποίος φέρει το όνομα του συγκροτήματος. Το άλμπουμ σημείωσε τεράστια επιτυχία, συμπεριλαμβάνοντας τραγούδια όπως "Break on through (To the other side)", "Alabama song", "Light my fire" και "The End".

Τα επόμενα τέσσερα χρόνια οι "The Doors" θα μεσουρανήσουν στο μουσικό στερέωμα, κυκλοφορώντας άλλα πέντε άλμπουμ. Το τελευταίο εξ αυτών κυκλοφόρησε το 1971, λίγες μόνο εβδομάδες πριν το θάνατο του frontman της μπάντας, Τζιμ Μόρισον, σε ηλικία 27 ετών.

Ο Μόρισον βρέθηκε νεκρός στην μπανιέρα του διαμερίσματός του στο Παρίσι, όπου είχε μετακομίσει μαζί με τη φίλη του, Πάμελα Κούρσον. Σύμφωνα με τη νεκροψία, ο θάνατός του προήλθε από υπερβολική κατανάλωση ναρκωτικών και αλκοόλ.

Επιμέλεια: Νικόλας Αγγελίνος

Σχόλια