Κάλαντα Θεοφανείων Ορεινής Κρήτης στο TALOS PLAZA

Πολιτισμός
Κάλαντα Θεοφανείων Ορεινής Κρήτης στο TALOS PLAZA

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το TALOS PLAZA τιμώντας την παράδοση του τόπου μας, θα προσφέρει σε μικρούς και μεγάλους μια μοναδική και σπάνια ευκαιρία να απολαύσουν τα Κάλαντα των Θεοφανείων της Ορεινής Κρήτης από τη συλλογή Παύλου Βλαστού.

Την Παρασκευή 5 Ιανουαρίου 2018, στις 19.30 το βράδυ, στον αίθριο χώρο του εμπορικού κέντρου, με ελεύθερη είσοδο για όλους.

Ένα μουσικό σχήμα που αποτελείται από πολύ αξιόλογους μουσικούς, που σέβονται και μελετούν την παράδοση, μεταφέροντάς την στο σήμερα ως παρακαταθήκη.

Ο Θάνος και ο Γρηγόρης Γιακουμάκης, αδελφοί εξ αίματος, προερχόμενοι από μουσική οικογένεια, γιοι του Καθηγητή Μουσικής Ανδρέα Γιακουμάκη. Και οι δύο είναι απόφοιτοι Πανεπιστημίου, μεταπτυχιακοί φοιτητές και έχουν κάνει ευρύτερες σπουδές στη Βυζαντινή Μουσική. Ο μεν Θάνος ασχολείται με το λαούτο, ο δε Γρηγόρης με τη λύρα.

Μαζί τους παίζουν οι:

Μανόλης Σταυρουλάκης: μαντολίνο. Καταγόμενος από το ίδιο χωριό με τα δύο αδέρφια, απόφοιτος ΑΕΙ και αυτοδίδακτος στο μαντολίνο. Είναι ένας ιδιαίτερα δεξιοτέχνης οργανοπαίχτης και εκφραστής της έντεχνης πλευράς του μαντολίνου, όχι της «βουκολικής» που έχει διαδοθεί περισσότερο στην Κρήτη.

Δαμιανός Βασιλάκης: ασκομαντούρα, θιαμπόλι, στάμνα, νταουλάκι.

Κατάγεται από τις Γωνιές Πεδιάδος και είναι πολύ γνωστός ως βιρτουόζος των κρητικών πνευστών κάθε είδους, αλλά και για την προσπάθειά του να διασώσει και να διαδώσει τις Τέχνες των παλιών στην Κρήτη μέσα από το εργαστήρι του «Μάθε Τέχνη κι άστηνε».

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει με Κάλαντα Θεοφανείων Ορεινής Κρήτης από τη Συλλογή Παύλου Βλαστού που φυλάσσεται στο Ιστορικό Αρχείο Κρήτης, που έχει έδρα στα Χανιά. Αποτελούν τα κάλαντα αυτά αντικείμενο έρευνας του Ανδρέα Γιακουμάκη. Θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα με παραδοσιακά ακούσματα από όλη την Κρήτη.

Λίγα λόγια για τον Παύλο Βλαστό

Ο Παύλος Βλαστός γεννήθηκε το 1836 στο Βυζάρι Αμαρίου Ρεθύμνης και πέθανε το 1926 στο Ρέθυμνο. Διετέλεσε (όπως ο ίδιος γράφει στα έργα του) Μουσικοδιδάσκαλος της Ελληνοβυζαντινής Μουσικής, Συνθέτης και Λαογράφος.

Έχει γράψει 90 ογκώδεις χειρόγραφους Τόμους, οι οποίοι αναφέρονται σε όλες τις εκδηλώσεις της ζωής στην Κρήτη κατά την εποχή του.

Ολόκληρη η συλλογή του φυλάσσεται στο Ιστορικό Αρχείο Κρήτης στα Χανιά.

Πολλοί από τους χειρόγραφους τόμους της συλλογής του περιλαμβάνουν καταγραφές σε βυζαντινή μουσική σημειογραφία μελωδιών που τραγουδούσαν οι Κρήτες το 19ο αιώνα. Μια από αυτές είναι και τα Κάλαντα Θεοφανείων που θα ακουστούν.

Επιστημονική μουσικολογική έρευνα πάνω στο έργο του Π. Β. κάνει ο Ανδρέας Γιακουμάκης (δάσκαλός μας και πατέρας μας), με τη συγκατάθεση και τη διδασκαλία του οποίου θα αποδώσουμε εμείς τα εν λόγω «Κάλανδα Θεοφανείων των Ορεινών Κρητών», όπως τιτλοφορούνται στα χειρόγραφα του Βλαστού.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News