default-image

Εμπόδια για την αξιολόγηση, «βουνό» τα προαπαιτούμενα

Οικονομία
Εμπόδια για την αξιολόγηση, «βουνό» τα προαπαιτούμενα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το 2018 μπορεί να είναι, σύμφωνα με την κυβέρνηση, «το έτος εξόδου από τα μνημόνια», αλλά, για να γίνει αυτή η (όποια) έξοδος, θα πρέπει να γίνουν... πολλά ακόμη. Και μάλιστα ένας τεράστιος όγκος από αυτά θα πρέπει να διεκπεραιωθεί εξαιρετικά σύντομα, μέχρι τις 11 Ιανουαρίου, προκειμένου να προχωρήσει ομαλά η ολοκλήρωση και επικύρωση της τρίτης αξιολόγησης.

Ο χρόνος τελειώνει στις 11 Ιανουαρίου, όταν συνεδριάζει το Euroworking Group. Θα πρέπει να λάβει χώρα η αποτίμηση της κατάστασης και αυτή περιλαμβάνει τουλάχιστον 5 μεγάλα μέτωπα.

Όπως αναφέρει το capital.gr, το βασικό μέτωπο είναι το νομοθετικό έργο αναφορικά με τα δεκάδες προαπαιτούμενα του μνημονίου με τους Θεσμούς της Ε.Ε. (Κομισιόν, ΕΚΤ, ΕΜΣ). Μετά από την καταιγίδα παροχών, αναμένεται να κορυφωθεί τις επόμενες ημέρες μια καταιγίδα παρεμβάσεων που εκκρεμούν. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί στους Θεσμούς, σύμφωνα με πληροφορίες, για την κατάθεση ενός εφαρμοστικού νόμου στη Βουλή έως την ερχόμενη Δευτέρα 8 Ιανουαρίου με στόχο την ψήφισή του εντός της εβδομάδας. Και παράλληλα τρέχει το εφαρμοστικό έργο που δε χρειάζεται επικύρωση από τη Βουλή.

Η κυβέρνηση, όμως, μέσα στις επόμενες ημέρες θα πρέπει να ανανεώσει και τους "όρκους" της με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, να αποδείξει ότι προχωρούν ομαλά τα δύο μεγάλα μέτωπα - αυτά των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και της επιτάχυνσης του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων - και να κάνει τον οικονομικό/δημοσιονομικό απολογισμό του 2017 για να δει αν επιτεύχθηκαν οι στόχοι.

Η διαπραγμάτευση που έγινε στην Αθήνα προέβλεπε, σύμφωνα με πληροφορίες, και "προσαρμογές" στο μνημόνιο που έχει υπογράψει με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (MEFP), καθώς και στη συνοδευτική "Επιστολή Προθέσεων" της ελληνικής πλευράς που έχει ενσωματωθεί σε αυτό (σ.σ. όπως προβλέπεται από το καταστατικό του Ταμείου).

Η επιστολή, που υπογράφεται από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον κεντρικό τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα, θα πρέπει να σταλεί εκ νέου και να προσαρμοστούν ανάλογα τα επικαιροποιημένα κείμενα του MEFP. Η επικύρωση σχεδιάζεται να γίνει σε επίπεδο Δ.Σ. του ΔΝΤ, αφού πρώτα υπάρξει η πολιτική συμφωνία για την τρίτη αξιολόγηση του "ευρωπαϊκού" μνημονίου, η οποία επιχειρείται στο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου. Το "ρετούς" στο μνημόνιο με το ΔΝΤ δεν αλλάζει το χρονικό ορίζοντα ισχύος της συμφωνίας, αλλά έχει ως στόχο να εναρμονίσει τις δεσμεύσεις έναντι του Ταμείου με αυτές που περιλαμβάνει το "ευρωπαϊκό" μνημόνιο.

Και στα δύο μνημόνια κορυφαίο θέμα είναι η ομαλοποίηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, αφού σχετίζεται με τα τεστ αντοχής των τραπεζών. Πρέπει να αποδειχτεί ότι υπάρχει σταθερή "ροή" πλειστηριασμών, αυτοί να επεκταθούν σε όλη την επικράτεια και για χρέη στο Δημόσιο.

Το άλλο μεγάλο θέμα είναι αυτό των ιδιωτικοποιήσεων. Ήδη έχουν γίνει αποδεκτές καθυστερήσεις, οι οποίες μάλιστα "παρατείνουν" τις μνημονιακές δεσμεύσεις και για το 2019. Υπάρχει υστέρηση 1,8 δισ. ευρώ στα έσοδα ιδιωτικοποιήσεων την "εντός" μνημονίου εποχή, κάτι που έχει επιπτώσεις σε ένα πολύ κρίσιμο μέγεθος, στην καμπύλη του χρέους. Μεγάλο ορόσημο είναι αυτό του Ελληνικού, με πηγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης προ εβδομάδων να αναφέρει χαρακτηριστικά ότι αυτό που θέλουν να δουν οι Θεσμοί αλλά και οι αγορές είναι «να μπαίνουν οι μπουλντόζες στο Ελληνικό».

Άλλο μεγάλο μέτωπο στο πλαίσιο των ιδιωτικοποιήσεων είναι η μεταφορά των ΔΕΚΟ στο "Υπερταμείο", ενώ άλλα μεγάλα έργα που παρακολουθούν οι Θεσμοί είναι η Εγνατία, το "Ελευθέριος Βενιζέλος" αλλά και οι ενεργειακές ιδιωτικοποιήσεις.

Το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να κάνει και τον "απολογισμό" του 2017. Τις επόμενες ημέρες θα υπάρχει μια πρώτη εικόνα για τα έσοδα και τις αιτήσεις πληρωμών προς την Ε.Ε., αλλά και για την τελική δαπάνη για "παροχές", ώστε να φανεί το πρώτο ταμειακό "κλείσιμο" του 2018.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News