default-image

Θα έρθει ή όχι η έξοδος από τα μνημόνια φέτος;

Θα έρθει ή όχι η έξοδος από τα μνημόνια φέτος;

«Θα είμαι ο πρώτος που θα βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια, εκεί που μας έβαλαν οι άλλοι. Σήμερα τα "κλειδιά" του χρηματοκιβωτίου του δημόσιου προϋπολογισμού δεν ανήκουν στην ελληνική κυβέρνηση αλλά τα έχουν οι δανειστές, και αυτά τα "κλειδιά" θα πάρουμε μετά τον Αύγουστο του 2018 και αυτή θα είναι μια στιγμή-ορόσημο για τη χώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά πριν λίγες ημέρες σε συνέντευξή του ο πρωθυπουργός και τέταρτος βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ του νομού Ηρακλείου, Αλέξης Τσίπρας, δίνοντας το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση το 2018. Εξάλλου, κατά την ψήφιση του φετινού προϋπολογισμού στη Βουλή, ο πρωθυπουργός αυτό ακριβώς ανέφερε: ότι πρόκειται για τον τελευταίο μνημονιακό προϋπολογισμό του ελληνικού κράτους! Επικοινωνιακό τέχνασμα ή αλήθεια;

Σε περίπτωση απαγκίστρωσης της χώρας μας από τα μνημονιακά δεσμά εντός του 2018, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. θα περηφανεύεται πως εκπλήρωσε τις προγραμματικές δεσμεύσεις της και ολοκλήρωσε έναν άθλο, που οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν μπόρεσαν να φέρουν εις πέρας. Εάν από την άλλη αποδειχτεί μύθος η δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού, τότε η κυβέρνηση θα κατηγορηθεί άλλη μια φορά για δημαγωγική ρητορική και πως παίζει με την τύχη των Ελλήνων προκειμένου να κρατηθεί στην εξουσία.

Όπως και να έχει το πράγμα όμως, θα πρέπει ένα να γίνει σαφές εξαρχής: με μνημόνιο ή χωρίς, η οικονομική κατάσταση των Ελλήνων θα εξακολουθήσει να είναι δύσκολη, καθώς υπάρχουν δεσμεύσεις για τις επόμενες δεκαετίες. Εξάλλου η έξοδος από το μνημόνιο δε σημαίνει άλλο από το γεγονός ότι οι Θεσμοί παύουν τη χρηματοδότηση και η Ελλάδα θα πρέπει να βγει στις αγορές!

Έτσι, λοιπόν, θέσαμε το ερώτημα «πιστεύετε πως το 2018 θα είναι το τελευταίο μνημονιακό έτος;» στους βουλευτές του νομού Ηρακλείου, με σκοπό να καταγράψουμε τις απόψεις τους και το εάν αυτές συγκλίνουν ή αποκλίνουν από την ιδεολογική και κομματική βάση. Περίπου όλοι γνωρίζουμε τι θα απαντούσε ο καθένας, όμως είναι η πρώτη επίσημη καταγραφή για το 2018 των θέσεών τους έναντι της κοινωνίας στην οποία λογοδοτούν.

«Καθαρή έξοδος από τα μνημόνια»

«Το έγκαιρο κλείσιμο του τεχνικού τμήματος της τρίτης αξιολόγησης, τα πρόσφατα στοιχεία που δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται μετά από αρκετά χρόνια, η αναβάθμιση της πιστοληπτικής μας ικανότητας και η έξοδός μας από τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος μετά από 7 χρόνια, αλλά και η μείωση της ανεργίας 7 περίπου μονάδες από το 2014 μαζί με τη δημιουργία 300.000 νέων θέσεων εργασίας προδιαθέτουν ότι το 2018 θα είναι έτος ανάπτυξης, επιτρέποντας στη χώρα μας να αφήσει πίσω της τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018.

Προφανώς αυτό δε σημαίνει ότι δε θα υπάρχει εποπτεία, ότι δε θα υπάρχει παρακολούθηση, όμως οι προϋποθέσεις που έχουμε οι ίδιοι δημιουργήσει είμαι σίγουρος ότι θα μας επιτρέψουν μετά από τον Αύγουστο του 2018 να έχουμε καθαρή έξοδο από τα μνημόνια και να εφαρμόσουμε το δικό μας σχέδιο, που βάζει στο επίκεντρο την εργασία και την αναδιανομή για τη στήριξη του κοινωνικού κράτους».

Σωκράτης Βαρδάκης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου

«Βαδίζουμε προς την έξοδο»

«Το 2018 θα είναι μια δύσκολη χρονιά από πλευράς οικονομικών βαρών, ωστόσο βαδίζουμε στην έξοδο από την "επιτροπεία" και στην ολοκλήρωση του προγράμματος. Επέρχεται το κλείσιμο της τρίτης και στη συνέχεια της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης, και ξεκινάει η συζήτηση για απομείωση του χρέους. Το δεκαετές ομόλογο έχει σπάσει το όριο του 4%, ενώ το πενταετές έφτασε κοντά στο 3%, εξέλιξη που προοιωνίζεται την αυτοδύναμη έξοδο στις αγορές και την ανάκτηση της οικονομικής και πολιτικής κυριαρχίας της χώρας τον Αύγουστο. Τότε επείγει η κυβέρνηση να πάρει τα κατάλληλα μέτρα για μείωση των οικονομικών βαρών».

Γιάννης Μιχελογιαννάκης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου

«Χάρτης ανασύστασης»

«Το 2018 θα είναι το έτος καθορισμού της επόμενης ημέρας και το έτος διαμόρφωσης του χάρτη ανασύστασης της πραγματικής οικονομίας και μιας κοινωνίας με δύναμη και αξιοπρέπεια. Είναι το έτος που επιτέλους πιάνουν τόπο οι κοπιώδεις προσπάθειες για προοδευτική διέξοδο από την κρίση, στην οποία μας οδήγησαν οι δυνάμεις που σήμερα φορούν τη λεοντή του νέου σωτήρα. Επομένως, το αποκρουστικό μνημονιακό καθεστώς όπως το γνωρίσαμε και παλέψαμε ενάντιά του, ναι, μέσα στο 2018 φτάνει στο τέλος του. Και η κοινωνία και μαζί όλες οι δημιουργικές και προοδευτικές δυνάμεις θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο κρίσιμο στάδιο που καθορίζει το μέλλον της χώρας μετά τα μνημόνια».

Νίκος Ηγουμενίδης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου

«Επικοινωνιακό τέχνασμα»

«Ασφαλώς θα το ευχόμασταν. Όμως δυστυχώς δεν είναι έτσι! Η καθήλωση της Ελλάδας σε μια περίοδο 45ετούς λιτότητας, όπως την κατόρθωσαν οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. δεν αφήνει περιθώρια υπέρβασης.

Η επιμονή της κυβέρνησης στο σύνθημα της καθαρής εξόδου έχει επικοινωνιακή και μόνο χρήση. Είναι ένα επικοινωνιακό τέχνασμα το οποίο έχει αξία για τη ρητορεία του ΣΥΡΙΖΑ μόνο αν γίνουν εκλογές το 2018, αγνοώντας ότι το νέο έτος φέρνει ψηφισμένα μέτρα ύψους 1,9 δισ., ενώ το 2019 και το 2020 θα εφαρμοστούν τα ήδη ψηφισμένα μέτρα 5,1 δισ., και συνεπώς η καθαρή έξοδος θα έχει διαψευστεί.

Δυστυχώς, τα επόμενα χρόνια με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι ναρκοθετημένα. Έχουν ήδη προσυμφωνηθεί τα μέτρα του 2019 και του 2020, τα πλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2022, τα πρωτογενή πλεονάσματα 2-2,4% του ΑΕΠ μέχρι το 2060 ανεξαρτήτως ρυθμού ανάπτυξης και ύψους ετήσιων τόκων εξυπηρέτησης του χρέους, το υπερταμείο κ.λπ.

Οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η σημερινή κυβέρνηση είναι αδιανόητες σε διάρκεια. Ωστόσο, το 2018 μπορούμε και πρέπει να κάνουμε το άλμα προς τα μπρος. Μπορούμε και πρέπει να κάνουμε πράξη την πολιτική αλλαγή!

» Η δική μας κυβέρνηση θα πετύχει δημοσιονομικό χώρο αναπνοής με αντάλλαγμα αξιοπιστία για ανταγωνιστικότητα και ρεαλιστική προοπτική ανάπτυξης της χώρας».

Λευτέρης Αυγενάκης, βουλευτής Ν.Δ. Ηρακλείου και γραμματέας Π.Ε. Ν.Δ.

«Ένα ολοκάθαρο ψέμα»

«H κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ προσπαθεί να στήσει άλλο ένα μύθο, αυτό της λεγόμενης καθαρής εξόδου, που δεν αποτελεί παρά ένα ολοκάθαρο ψέμα, αφού η επιτήρηση θα συνεχιστεί και θα εφαρμοστούν ακέραιες οι μνημονιακές υποχρεώσεις που 'χει υπογράψει ο κ. Τσίπρας, χωρίς μάλιστα τη διασφάλιση της φθηνής χρηματοδότησης, όπως: υψηλά πλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2023 και 2% μέχρι το 2060, υπερταμείο για 98 ακόμα χρόνια, περικοπή συντάξεων και αφορολόγητου, ολική κατάργηση του ΕΚΑΣ, μαζικοί ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί κ.λπ.

Η υπερφορολόγηση και οι περικοπές των κοινωνικών δαπανών θα αναιρεθούν;

» Αντί λοιπόν των επικοινωνιακών τεχνασμάτων, η Ελλάδα χρειάζεται αλλαγή πολιτικής και το "Σχέδιο Ελλάδα", για να βγει οριστικά από την κρίση και να μπει σε μια νέα περίοδο οικονομικής και κοινωνικής ευημερίας σε στέρεες βάσεις».

Βασίλης Κεγκέρογλου, βουλευτής Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜ.ΑΡ.) Ηρακλείου

«Εξαπατούν το λαό με ψέματα»

«Τα μέτρα που έχουν ήδη νομοθετηθεί αφορούν το 2019 και το 2020. Εκκρεμεί άλλωστε στα μέσα Γενάρη η ψήφιση από τη Βουλή των 95 - πολύ σκληρών για το λαό - προαπαιτούμενων της τρίτης αξιολόγησης, καθώς και αυτών των "αξιολογήσεων" τον Αύγουστο του 2018. Η συγκυβέρνηση έχει προσυμφωνήσει με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ για συνεχή επιτροπεία και η χώρα θα έχει συνεχή μέτρα και έλεγχο ανά εξάμηνο στους προϋπολογισμούς μέχρι το 2060, κάτι που προϋποθέτει "ματωμένα" πρωτογενή πλεονάσματα 2,5 με 3,5 % ετησίως.

Αυτά που η κυβέρνηση λέει περί τέλους του μνημονίου είναι ψέματα, προσπαθώντας να εξαπατήσει τον Έλληνα, να κερδίσει χρόνο, γεμίζοντας ψεύτικες προσδοκίες το λαό. Για να μιλάμε για τέλος των μνημονίων σημαίνει ότι πρέπει αυτή, ή οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση έρθει, να καταργήσει τους εφαρμοστικούς νόμους όλων των μνημονίων. Έχει τέτοια πρόθεση η κυβέρνηση; Όχι!».

Μανόλης Συντυχάκης, βουλευτής ΚΚΕ Ηρακλείου

«Τέλος των πακέτων φτηνού χρήματος»

«Η Ελλάδα ήταν η χώρα με τη χαμηλότερη ανάπτυξη στην Ευρώπη για το 2017. Η ελληνική οικονομία μπήκε μεν σε σταθερό ρυθμό ανάπτυξης, ωστόσο αυτός είναι πολύ μικρότερος από τους μέσους όρους της Ευρωζώνης. Και δε θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, αφού οι εξαντλητικές φοροκεντρικές πολιτικές, σε συνδυασμό με τις περικοπές στο ΠΔΕ, αφενός δεν αφήνουν την πραγματική οικονομία να "αναπνεύσει" και αφετέρου αναστέλλουν ένα πραγματικό άλμα ανάπτυξης. Με αυτά τα δεδομένα, φαίνεται πως τον Αύγουστο του 2018 δεν έρχεται το τέλος των μνημονίων, αλλά μόνο το τέλος των πακέτων φθηνής χρηματοδότησης. Το τέλος της κρίσης ή των μνημονίων θα έρθει μόνο με πολιτικές που επιτρέπουν την παραγωγή εθνικού πλούτου και στέρεων θέσεων εργασίας και για αυτές τις πολιτικές απαιτείται μακροπρόθεσμος σχεδιασμός, όραμα, αλλά και συνεννόηση του συνόλου του πολιτικού συστήματος».

Σπύρος Δανέλλης, βουλευτής Ηρακλείου με το Ποτάμι

Ρεπορτάζ: Νίκος Κοσμαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News