default-image

Μοσκοβισί: Η Ελλάδα πρέπει να σταθεί στα πόδια της

Οικονομία
Μοσκοβισί: Η Ελλάδα πρέπει να σταθεί στα πόδια της

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αισιόδοξος ότι το 2018 θα είναι για την Ελλάδα χρονιά ολοκλήρωσης της περιόδου των μνημονίων εμφανίστηκε ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, ενώ τόνισε ότι πρέπει να διασφαλιστεί πως το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με επιτυχία τον ερχόμενο Αύγουστο, με την Ελλάδα να μπορεί να σταθεί και πάλι στα δικά της πόδια.

«Είμαι πεπεισμένος ότι αυτό θα συμβεί», πρόσθεσε, μιλώντας στην εφημερίδα "Πολίτης" της Κύπρου.

Ο κ. Μοσκοβισί σημείωσε ότι η πρόοδος στην τρίτη αξιολόγηση αποτελεί θετικό σημάδι για τα επόμενα βήματα και ζήτησε να συνεχιστεί αυτή τη δυναμική. Όπως είπε, η Ελλάδα πρέπει να διασφαλίσει ότι όλα τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης θα έχουν ολοκληρωθεί εγκαίρως για το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου.

Πρόσθεσε ότι αυτό θα ανοίξει το δρόμο για την ταχεία έναρξη των προπαρασκευαστικών εργασιών για τα επόμενα βήματα: τις συζητήσεις για το χρέος και τις ρυθμίσεις για μετά το πρόγραμμα. Όπως εξήγησε, όλα αυτά πρέπει να συμφωνηθούν μέχρι τον Ιούνιο.

Σημείωσε επιπλέον ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος που εφαρμόζει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας είχαν θετικό αντίκτυπο στη βελτίωση της εξυπηρέτησης του χρέους και τόνισε ότι όλα αυτά αυξάνουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών στα ελληνικά ομόλογα.

Η Ευρωζώνη

Και ο μεν κ. Μοσκοβισί μπορεί να αισιοδοξεί, όμως τα πράγματα δεν είναι καθόλου εύκολα ειδικά όσον αφορά στο μεγάλο "αγκάθι" του χρέους και του σχεδιασμού για την επόμενη μέρα μετά τη λήξη του ελληνικού προγράμματος, καθώς δεν έχει ξεκαθαρίσει το σκηνικό στη Γερμανία, η συγκατάθεση της οποίας είναι απαραίτητη όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης που επιχειρεί να προωθήσει ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Οι συνομιλίες των Χριστιανικών Κομμάτων της Μέρκελ με τους Σοσιαλδημοκράτες ξεκινούν την ερχόμενη Κυριακή, τίποτα όμως δε δείχνει ότι θα πέσουν σύντομα οι τίτλοι τέλους στην πρωτόγνωρη πολιτική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα. Η ανησυχία είναι έκδηλη, καθώς χωρίς μια σταθερή κυβέρνηση στο Βερολίνο τίποτα δεν μπορεί επί της ουσίας να κινηθεί στην Ευρώπη. Είναι χαρακτηριστική η εκτίμηση ότι, «αν η κρίση στο Βερολίνο κρατήσει περισσότερο, οι αλλαγές στην Ευρώπη θα πρέπει να περιμένουν τις ευρωεκλογές του 2019...». Και αυτό θα σήμαινε πολύς χαμένος χρόνος.

Το πακέτο των αλλαγών

Δεν επείγεται όμως μόνο ο Μακρόν, αλλά και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, καθώς ο πρόεδρος της Κομισιόν δρομολογεί τις διαδικασίες για να πάρει μπροστά η μηχανή της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά από καιρό αδράνειας, προκειμένου να μη χαθεί και το στοίχημα των επόμενων ευρωεκλογών που δεν πρέπει να λαβώσουν ακόμα περισσότερο την αξιοπιστία της Ένωσης.

Ως γνωστόν το πακέτο περιλαμβάνει:

* Τη δημιουργία θέσης υπουργού Οικονομικών της Ε.Ε. που θα έχει θέση στην Κομισιόν (αντιπροέδρου) και ταυτόχρονα θα είναι επικεφαλής του Εcofin.

* Τη συγκρότηση ενός προϋπολογισμού για τον οποίο ο ίδιος θα είναι υπεύθυνος και την προώθηση της ολοκλήρωσης της τραπεζικής ενοποίησης.

* Τη μετάλλαξη του ESM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, με αρμοδιότητες που να επεκτείνονται και στην κάλυψη αναγκών του τραπεζικού συστήματος.

* Την αναμόρφωση της μεταναστευτικής πολιτικής και της υποδοχής προσφύγων.

* Τη δημιουργία ενός μηχανισμού για την αντιμετώπιση ασύμμετρων κρίσεων με συνέπειες στην απασχόληση και τη δημιουργία ενός ειδικού ταμείου για την καταπολέμηση της ανεργίας.

* Και τέλος την ενιαία αμυντική πολιτική και το κοινό ταμείο για τη χρηματοδότησή της σε όλα τα επίπεδα.

Από όλα τα παραπάνω σημεία μόνο το τελευταίο είναι κάτι που έχει ήδη δρομολογηθεί και σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία δεν πρόκειται να συναντήσει κανένα εμπόδιο είτε καθυστερήσουν οι εξελίξεις στο Βερολίνο είτε όχι.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News