default-image

Ξεκινούν οι προσφορές λίγο πριν τις χειμερινές εκπτώσεις

Κρήτη
Ξεκινούν οι προσφορές λίγο πριν τις χειμερινές εκπτώσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ικανοποίηση, αλλά πάντα σχετική αφήνουν οι μέρες των εορτών, με τον εμπορικό κόσμο να εκτιμά ότι ο τζίρος των Χριστουγέννων είναι φέτος αυξημένος, χωρίς βεβαίως να φτάσει σε καμία περίπτωση τα επίπεδα της διετίας 2008-2009, από αύριο ωστόσο (με δεδομένο ότι σήμερα Τρίτη τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά) θα διανύσουμε μια περίοδο προσφορών λίγο πριν τις χειμερινές εκπτώσεις, οι οποίες ενδεχομένως να ισχύσουν από τη Δευτέρα 8 Ιανουαρίου και θα κρατήσουν έως και τα τέλη Φεβρουαρίου.

«Την εβδομάδα των Χριστουγέννων, παρά το ότι ξεκίνησε καλά η αγορά, οι κακοκαιρίες των τελευταίων ημερών μείωσαν την κίνηση και παράλληλα ανέστειλαν τις εκδηλώσεις εορταστικού χαρακτήρα που είχαμε οργανώσει. Παρ' όλα αυτά η καταναλωτική κίνηση πήγε καλά. Ο κόσμος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του εμπορικού κόσμου. Με κορύφωση την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και με τις αγορές της τελευταίας στιγμής, σε γενικές γραμμές η κίνηση στην αγορά πήγε καλά.

Υπάρχει μια ικανοποίηση από τις αγορές τόσο εντός όσο και εκτός του Ηρακλείου, αλλά και όλης της Κρήτης. Κινήθηκαν καλά τα προϊόντα που καταναλώνονται αυτή την περίοδο και έτσι μπορούμε να πούμε πως ενισχύθηκε κάπως η αγορά, πράγμα που είχε πολλή ανάγκη ο εμπορικός κόσμος», είπε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης, Μανόλης Κουμαντάκης, σχολιάζοντας έτσι την αγοραστική κίνηση τις ημέρες των εορτών.

Οι εκτιμήσεις

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρήσεων (ΙΝΕΜΥ ΕΣΕΕ), ο τζίρος των Χριστουγέννων φέτος καταγράφει μέση αύξηση της τάξης του 2,5%. Στα μεγαλύτερα καταστήματα, αλυσίδες και εμπορικά κέντρα, η αύξηση του τζίρου φέτος σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο εκτιμάται σε 5% έως 6%, την ώρα που σε μικρότερα καταστήματα σε περιφερειακές αγορές οι πωλήσεις κατέγραψαν αρνητικό πρόσημο, ακόμη και έως 12%. Σε απόλυτους αριθμούς, συνολικά ο τζίρος του λιανεμπορίου το Δεκέμβριο αναμένεται να διαμορφωθεί σε 4,09 δισ. από 4,03 δισ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2016.

Η πλειονότητα των καταναλωτών ξεκίνησε να πραγματοποιεί τις χριστουγεννιάτικες αγορές το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου, συνέχισε πολύ έντονα την περίοδο από 16 έως 24 Δεκεμβρίου, ενώ μόνο το 11% αποφάσισε να πραγματοποιήσει αγορές τις τελευταίες ημέρες του έτους, από 27 έως 31 Δεκεμβρίου.

Οι αγορές των Χριστουγέννων

Πρώτα στις προτιμήσεις των καταναλωτών τις εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς ήταν για άλλη μια χρονιά τα είδη ρουχισμού και υπόδησης, δεύτερα το φαγητό και το ποτό και τρίτα τα βιβλία και τα παιχνίδια. Ακολούθησαν τα καλλυντικά και οι ηλεκτρονικές συσκευές. Σε ορισμένες κατηγορίες ειδών, όπως π.χ. λευκές συσκευές, η αύξηση ήταν μεγαλύτερη από την αναμενόμενη. Αντίστοιχα και σε είδη με πολύ χαμηλές τιμές, καθώς και στα παιχνίδια και τα βιβλία.

Για τα περιφερειακά και συνοικιακά εμπορικά καταστήματα και εκείνα με ακριβότερα είδη τα πράγματα ήταν δυσμενή. Ωστόσο, 15% των Ελλήνων δυστυχώς δεν μπόρεσαν να αγοράσουν χριστουγεννιάτικα δώρα και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνά κανείς. Πάντως, παρά την παρατεταμένη οικονομική κρίση, είναι γεγονός ότι οι γιορτινές μέρες άλλαξαν έστω και προς στιγμήν την ψυχολογία του κόσμου, που παραμέρισε για λίγο τις υποχρεώσεις και τα προβλήματα και θέλησε να το ρίξει έξω και να καλύψει τουλάχιστον τις πιο μεγάλες ανάγκες του.

ΤΟΝΩΣΗ ΑΓΟΡΑΣ

Χειμερινές εκπτώσεις μετά τις γιορτές

Αφού τελειώσει η εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων και το χριστουγεννιάτικο ωράριο, ξεκινούν οι χειμερινές εκπτώσεις. Οι καταναλωτές θα έχουν και πάλι την ευκαιρία να βρουν καλές προσφορές σε πολλά προϊόντα, με την ελπίδα των καταστηματαρχών να έγκειται στην τόνωση της αγοράς και σε ένα δυναμικό ξεκίνημα στη νέα χρονιά. Το αγοραστικό κοινό θα μπορεί να "απολαμβάνει" πανελλαδικά τις χειμερινές εκπτώσεις. Παράλληλα θα υπάρξουν και Κυριακές που τα καταστήματα θα είναι ανοικτά για να μπορέσουν και οι εργαζόμενοι καταναλωτές να κάνουν τις αγορές τους. Για παράδειγμα, την πρώτη Κυριακή των εκπτώσεων, δηλαδή στις 14 Ιανουαρίου, τα εμπορικά καταστήματα σε κάποιες περιοχές θα είναι ανοικτά σε όλη την επικράτεια από 11 π.μ. έως 8 μ.μ. Κατά τη διάρκεια των χειμερινών εκπτώσεων οι λιανεμπορικές επιχειρήσεις θα προσφέρουν μεγάλη ποικιλία προϊόντων σε πολύ χαμηλές τιμές.

 Ρεπορτάζ: Μαρία Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News