Χρυσή χρονιά για τον τουρισμό της Κρήτης

Κρήτη
Χρυσή χρονιά για τον τουρισμό της Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με θετικό πρόσημο και καλύτερα από πέρυσι έκλεισε η φετινή τουριστική σεζόν για την Κρήτη.

Σημαντικό γι' αυτή τη σεζόν ήταν ότι το νησί μας είχε επισκεψιμότητα από τις αρχές Μαρτίου έως ακόμα και τα μέσα Νοεμβρίου, πετυχαίνοντας έτσι ένα ακόμα βήμα στον πολυπόθητο στόχο, που δεν είναι άλλος από την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Ας δούμε όμως τα πιο σημαντικά γεγονότα της τουριστικής σεζόν που πέρασε ανά μήνα, έτσι όπως αυτά διαδραματίστηκαν στο νησί μας...

28 ΜΑΡΤΙΟΥ: "Ποδαρικό" με δύο πτήσεις τσάρτερ

Με δύο τακτικές πτήσεις και μία τσάρτερ στις 28 Μαρτίου άνοιξε επίσημα στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου και κατ' επέκταση σε όλη τη χώρα η τουριστική περίοδος για το 2017, με τα "πρώτα χελιδόνια" να καταφτάνουν στο νησί μας. Επρόκειτο για Γερμανούς, Βρετανούς, Γάλλους, Βέλγους και Ελβετούς, που έφταναν κατά εκατοντάδες.

Αξίζει να σημειωθεί όμως πως τον ίδιο μήνα μια σημαντική κατάκτηση πέτυχε η Κρήτη, το μοναδικό ελληνικό νησί που ξεχώρισε και βραβεύτηκε ως ο καλύτερος καλοκαιρινός προορισμός ανάμεσα σε 25 περιοχές του κόσμου. Επρόκειτο για τα βραβεία 2017 Travelers' Choice Awards, που ανακοινώνονται κάθε χρόνο από το Trip Advisor και αναδεικνύουν τους καλύτερους προορισμούς ανά τον κόσμο.

Φέτος το Μπαλί ψηφίστηκε ως ο καλύτερος προορισμός στον κόσμο, με την Κρήτη να βρίσκεται στην 6η θέση, αφήνοντας πίσω μαγευτικούς προορισμούς, όπως το Πουκέτ και τα νησιά Μπόρα Μπόρα.

21 ΑΠΡΙΛΙΟΥ: Κρεβάτι ούτε για δείγμα το Πάσχα

Επιτυχημένη χαρακτηρίστηκε η πασχαλινή περίοδος για τον τουρισμό της Κρήτης, με τα ξενοδοχεία να σημειώνουν πληρότητες έως και 100%.

Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου οι αφίξεις από το εξωτερικό στο Ηράκλειο έφτασαν τις 59.000, έναντι 30.000 το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Σημαντική όμως αύξηση κατέγραψε και η κίνηση από το εσωτερικό, αφού έφτασε περίπου τους 24.000 επιβάτες φέτος, έναντι 17.000 πέρυσι. Καθημερινά είχαμε από 35 έως 65 πτήσεις τσάρτερ και οι πληρότητες των αεροσκαφών ξεπερνούν το 80%!

Στα Χανιά, με τα πλοία έφτασαν περίπου 9.000 επιβάτες, ενώ έγιναν και δύο ημερήσιες αφίξεις κρουαζιερόπλοιων με περίπου 4.500 επιβάτες. Το αεροδρόμιο της πόλης εξυπηρέτησε κατά μέσο όρο ημερησίως 15 προγραμματισμένες πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού με υψηλό ποσοστό πληροτήτων.

Στο Ρέθυμνο, η πληρότητα στα ξενοδοχεία ξεπέρασε το 60% για τη συγκεκριμένη εορταστική περίοδο, ενώ οι κρατήσεις για την τουριστική περίοδο ήταν σε καλύτερα από πέρυσι επίπεδα.

11 ΑΠΡΙΛΙΟΥ: Οι προκρατήσεις και η Κουντουρά

Για θεαματική αύξηση των προκρατήσεων έως και 70% στην Κρήτη, που πανελλαδικά αποτέλεσε και πάλι τη ναυαρχίδα του ελληνικού τουρισμού και το 2017, έκανε λόγο η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, παραχωρώντας αποκλειστική συνέντευξη στην "ΚΡΗΤΗ TV". Τα στοιχεία για τον τουρισμό του νησιού ήταν αποκαλυπτικά, με την κ. Κουντουρά να λέει πως «το 2017 έχει ξεκινήσει με θεαματικά αποτελέσματα. Οι προκρατήσεις παρουσιάζουν αύξηση από 15 έως 70%, τόσο από χώρες που παραδοσιακά μας επισκέπτονταν, όσο και από άλλες. Η Κρήτη είναι πρωταγωνίστρια στον τουρισμό και στην επισκεψιμότητα και αυτό το καλοκαίρι. Εύχομαι μέσα από την καρδιά μου φέτος να έχουμε ακόμα άλλο ένα ρεκόρ στον τουρισμό».

30 ΙΟΥΝΙΟΥ: Το "κρουαζιερόπλοιο των οργίων" στα Χανιά

Την Κρήτη, και συγκεκριμένα τα Χανιά, συμπεριέλαβε στο χάρτη του το "κρουαζιερόπλοιο των οργίων", στο πλαίσιο κρουαζιέρας που πραγματοποιεί στα ελληνικά νησιά. Με τίτλο "Πάθος στα ελληνικά νησιά", η κρουαζιέρα ανταλλαγής συντρόφων, γνωστοί και ως "swingers", ξεκίνησε στις 29 Ιουνίου το απόγευμα το ταξίδι της από τον Πειραιά, το οποίο διήρκεσε οκτώ ημέρες, με φαντασμαγορικά shows, πάντα με επίκεντρο τον έρωτα και την απόλαυση. Η "κρουαζιέρα του έρωτα" ταξίδεψε 700 άτομα, που είχαν ήδη κάνει sold out στα εισιτήρια, σε Μύκονο, Πάρο, Ρόδο, Μαρμαρά (Τουρκία), Σαντορίνη και Χανιά.

18 ΙΟΥΛΙΟΥ: Εικόνες ντροπής στην Κνωσό

Εικόνες ντροπής-πλήγμα στον τουρισμό μας, με τεράστιες ουρές ξένων επισκεπτών να περιμένουν στη μέση του δρόμου και κάτω από τον ήλιο προκειμένου να το επισκεφτούν, καταγράφηκαν έξω από το παλάτι του Μίνωα. Οι ξένοι επισκέπτες μας ήταν αναγκασμένοι να περιμένουν σε ουρές που έφταναν μέχρι το δρόμο, αλλά και να στέκονται δίπλα στα διερχόμενα οχήματα και λεωφορεία, με συνέπεια να κλείνουν σχεδόν το ένα ρεύμα και να εκθέτουν τη σωματική τους ακεραιότητα σε κίνδυνο. Και όλο αυτό διότι δεν υπήρχαν οι ανάλογοι χώροι για τη βέλτιστη εξυπηρέτηση και κυρίως για την ασφάλειά τους.

20 ΙΟΥΛΙΟΥ: Απεργία ξενοδοχοϋπαλλήλων

Ηχηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση έστειλαν οι εργαζόμενοι στον τουρισμό και στον επισιτισμό, προχωρώντας σε 24ωρη πανελλαδική απεργία και συγκεντρώσεις στην "καρδιά" της τουριστικής σεζόν στην Κρήτη, αλλά και σε όλη τη χώρα.

Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι διαμαρτυρήθηκαν, μεταξύ άλλων, για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, επέκταση σε όλη τη χώρα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με ισχύ της ευνοϊκότερης σύμβασης, 7ωρο, 5νθήμερο και 35ωρο, με μισθούς που να ανταποκρίνονται στο σημερινό επίπεδο διαβίωσης, επαναφορά του εφάπαξ στην 20ετία και επίδομα ανεργίας για τους εποχικούς 600 ευρώ.

22 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ: Περισσότεροι επισκέπτες στην Κνωσό

Συνολικά 10% αύξηση σημείωσε η επισκεψιμότητα στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού. Αναλύοντας τα έσοδα της Κνωσού τον Ιούλιο, το σύνολο των εισιτηρίων που κόπηκαν ανήλθαν στις 91.264, έναντι 89.239 πέρυσι.

Αντίστοιχα τον Ιούνιο του 2017 εκδόθηκαν 71.289 εισιτήρια, έναντι 68.857 τον Ιούνιο του 2016. Το Μάιο του 2017 κόπηκαν συνολικά 62.694 εισιτήρια, έναντι 60.754 το Μάιο του 2016, ενώ τον περασμένο Απρίλιο εκδόθηκαν 35.042 εισιτήρια, αυξημένα κατά πολύ σε σύγκριση με τα 26.767 εισιτήρια που είχαν κοπεί τον Απρίλιο του 2016.

9 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ: Σχολή τουρισμού στο Ρέθυμνο

Μια σχολή- "σταθμός", που αποτελεί πάγιο αίτημα της κοινωνίας και των επαγγελματιών της Κρήτης, ανακοινώθηκε ότι ιδρύεται στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. ρόκειται για την "Ανώτατη Σχολή Τουρισμού", με τις πληροφορίες μάλιστα να λένε ότι προχωράει με ικανοποιητικούς ρυθμούς ο σχεδιασμός για την ίδρυσή της στο Ρέθυμνο, μετά και την ομόφωνη απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Κρήτης.

23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ: Γεγονός η επιμήκυνση

Πέντε περιφέρειες της χώρας, ανάμεσά τους και αυτή της Κρήτης, μοιράστηκαν το σχεδόν 89% των ταξιδιωτικών εισπράξεων κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017, σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία του ταξιδιωτικού ισοζυγίου της Τράπεζας της Ελλάδας.

Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2017 διαμορφώθηκαν στα 4.077 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 6,2% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016.

Οι πέντε περιφέρειες "εισέπραξαν" στο 6μηνο τα ακόλουθα ποσά: περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου 921 εκατ. ευρώ, περιφέρεια Κρήτης 906 εκατ. ευρώ, περιφέρεια Αττικής 803 εκατ. ευρώ, περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας 469 εκατ. ευρώ και περιφέρεια Ιονίων Νήσων 395 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, επετεύχθη ο στόχος της επιμήκυνσης της τουριστικής σεζόν στην Κρήτη, αφού και στα τέλη Σεπτεμβρίου οι πληρότητες στα κατά τόπους ξενοδοχεία και καταλύματα άγγιξαν το 100%, ενώ πληρότητα σημειώθηκε και τον Οκτώβριο.

Οι πτήσεις σταμάτησαν στα μέσα Νοεμβρίου, αφού μέχρι και τότε οι επισκέψεις τουριστών στο νησί μας συνεχίζονταν.

Ρεπορτάζ: Μαρία Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News