Ειδήσεις

Και νέο χαράτσι για τις πλαστικές σακούλες από το νέο έτος

Νέο χαράτσι για τις πλαστικές σακούλες από Σ.Μ. και εμπορικά καταστήματα καθώς θεσπίζεται ειδικό τέλος στο οποίο θα μπαίνει καπέλο ΦΠΑ 24%

Αλλαγή στις καταναλωτικές μας συνήθειες από το νέο έτος, σε μια προσπάθεια εναρμόνισης της χώρας μας με τα Ευρωπαϊκά δεδομένα, συμβάλλοντας στη προστασία του περιβάλλοντος.

Από το νέο έτος, κάθε πλαστική σακούλα θα επιβαρύνεται με ειδικό περιβαλλοντικό τέλος στο οποίο θα προστίθεται και ΦΠΑ 24%.

Η σακούλα θα χρεώνεται 4 λεπτά από το 2018 και 9 λεπτά από το 2019.

Η πλαστική σακούλα χρειάζεται 1 δευτερόλεπτο για να παραχθεί, 20 λεπτά, μέσο όρο για να χρησιμοποιηθεί και προκαλεί μόλυνση για περισσότερο από 450 χρόνια μέχρι να αποσυντεθεί.

Στο υπουργείο Περιβάλλοντος εκτιμούν ότι διακινούνται κάθε χρόνο 4,5 δισεκατομμύρια σακούλες και κάθε Έλληνας χρησιμοποιεί περίπου 400.

Στόχος της κοινοτικής νομοθεσίας είναι να περιοριστεί η χρήση της πλαστικής σακούλας στις 90 ετησίως ανα πολίτη έως το 2020 και στις 40 σακούλες έως το 2025.

Με στόχο την ενημέρωση των πολιτών ο ΕΣΔΑΚ προχωρά σε δράσεις ενημέρωσης και διανομής τσαντών πολλαπλών χρήσεων από το νέο έτος.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Μακάκη

Σχόλια