default-image

Σπάνιο Κρητικό αρχαίο αριστούργημα

Κρήτη
Σπάνιο Κρητικό αρχαίο αριστούργημα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ανακάλυψη του λεγόμενου τάφου του "Γρύπα πολεμιστή" στην Πύλο το καλοκαίρι του 2015 είχε προκαλέσει τεράστια αίσθηση και σε τοπικό επίπεδο, λόγω της άμεσης σχέσης με την Κρήτη...

Κάτι το οποίο ενισχύεται μετά και την αποκάλυψη, στις αρχές Νοεμβρίου, του ανυπέρβλητης ομορφιάς και αξίας σφραγιδόλιθου από αχάτη με εγχάρακτη παράσταση τριών πολεμιστών στη μάχη.

Η λεπτομέρεια του σχεδίου και η ομορφιά του έχουν κάνει τους ειδικούς να μιλούν για αριστούργημα που μπορεί να συγκριθεί μόνο με σχέδια του Μιχαήλ Αγγέλου.

Το εύρημα, που ανακοινώθηκε από τους Αμερικανούς ανασκαφείς Τζακ Ντέιβις και Σάρον Στόκερ από το Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι και ανήκει στα κτερίσματα του τάφου που χρονολογείται στα 1500 π.Χ., κρύβει και ένα εντυπωσιακό μυστικό.

Φιλοτεχνήθηκε στην Κρήτη από κάποιον ενδεχομένως μύωπα καλλιτέχνη, καθώς οι λεπτομέρειες είναι τόσο απίστευτες που πρακτικά ο δημιουργός του έργου θα έπρεπε να το κοιτάζει από πολύ κοντά.

Όμως ακόμα και έτσι μοιάζει δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι θα μπορούσε διά γυμνού οφθαλμού ένας καλλιτέχνης να χαράξει ένα τόσο λεπτομερές σχέδιο.

Θα χρειαζόταν ενδεχομένως κάποιο μεγεθυντικό φακό. Μόνο που κάτι τέτοιο δεν έχει βρεθεί ως τα σήμερα ούτε στην Κρήτη ούτε στην ηπειρωτική Ελλάδα. Και το μυστήριο καλά κρατεί..!

Επιμέλεια: Σταύρος Μουντουφάρης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News