Ειδήσεις

Δήμος της Κρήτης παίρνει περισσότερα στο επίδομα θέρμανσης

Με αυστηρότερα κριτήρια σε λιγότερους δικαιούχους και μικρότερα ποσά σε σχέση με πέρυσι θα καταβληθεί φέτος στη χώρα μας το επίδομα του πετρελαίου θέρμανσης

Με αυστηρότερα κριτήρια σε λιγότερους δικαιούχους και μικρότερα ποσά σε σχέση με πέρυσι θα καταβληθεί φέτος στη χώρα μας το επίδομα του πετρελαίου θέρμανσης, όπως εξηγεί στην εφημερίδα "Νέα Κρήτη" ο πρόεδρος των φοροτεχνικών του νομού Ηρακλείου και δήμαρχος Βιάννου Παύλος Μπαριτάκης.

Η γεωγραφική θέση μιας περιοχής θα επηρεάσει ανάλογα και το ύψος του επιδόματος, ενώ το σίγουρο είναι ότι όλοι όσοι έλαβαν το κοινωνικό μέρισμα είναι αυτόματα και δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης, σύμφωνα με τον ίδιο, που πάντως συμφωνεί με τη λογική ότι θα ήταν καλύτερα για τον κόσμο να καταργούταν το επίδομα και να επέστρεφε η τιμή του πετρελαίου στα επίπεδα του 2012.

Ο Παύλος Μπαριτάκης φέρνει ως παράδειγμα για την καταβολή αυξημένου επιδόματος λόγω γεωγραφικής θέσης το επίδομα που αφορά στο δήμο Βιάννου:

«Ο δήμος ο δικός μας ως ορεινός δήμος εντάσσεται σε μια κατηγορία που θα πάρει παραπάνω χρήματα από τους άλλους που δεν είναι ορεινοί. Δηλαδή, από τη Δ' Ζώνη, σε επίπεδο επιδότησης θα ενταχθούμε στη Γ' Ζώνη, κάτι που σημαίνει περισσότερα χρήματα για τους δημότες του δήμου Βιάννου».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «παρά τη μείωση του επιδόματος για το 2018, για τους ορεινούς δήμους θα υπάρχει μια καλύτερη επιδότηση. Και αυτό έχει να κάνει με ένα δίκαιο αίτημα που είχαμε υποβάλει και παλιότερα και ικανοποιήθηκε πέρυσι για πρώτη φορά, και φέτος ικανοποιείται για δεύτερη φορά. Και είναι δίκαιο το αίτημα αυτό, διότι και οι συνθήκες οι δικές μας είναι πολύ πιο δύσκολες από άλλες περιοχές και έχουμε και μεγαλύτερη διάρκεια χειμώνα...».

Για τα φετινά κριτήρια, ο Παύλος Μπαριτάκης λέει ότι «έχουν σχέση με τα χρήματα που διατίθενται. Είναι γνωστό ότι είναι τα μισά χρήματα από αυτά που διατέθηκαν πέρυσι. Οπότε αναγκαστικά θα έρθουν λιγότερα χρήματα και λιγότεροι δικαιούχοι. Τα κριτήρια αυτά είναι εισοδηματικά, οικογενειακά και περιουσιακά...».

Και συνεχίζει λέγοντας ότι «είναι τα ίδια κριτήρια που μπήκαν και στο κοινωνικό μέρισμα. Άρα όλοι οι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος είναι και δικαιούχοι του επιδόματος του πετρελαίου θέρμανσης. Συνεπώς όσοι έχουν πάρει ήδη κοινωνικό μέρισμα αυτόματα είναι και δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης...».

«Καλύτερα στο παλιό καθεστώς»

«Ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης είναι αυτός που έχει ανεβάσει την τιμή του πετρελαίου. Και αν μειωθεί αυτός ο φόρος και πάει στα προηγούμενα επίπεδα, σίγουρα θα ήταν καλύτερα για όλους. Αυτό είναι σίγουρο», τονίζει στην εφημερίδα "Νέα Κρήτη" ο Παύλος Μπαριτάκης.

«Και με τέτοιες τιμές είναι ένα θέμα ότι μειώνεται η ζήτηση σε σχέση με την κατανάλωση που θα είχαμε αν η τιμή ήταν μικρότερη. Όμως αυτό ας το δουν αυτοί που λαμβάνουν αυτές τις αποφάσεις», λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συλλόγου Φοροτεχνικών Ν. Ηρακλείου Παύλος Μπαριτάκης.

Όσο για το ερώτημά μας αν ο ίδιος πιστεύει ή γνωρίζει ότι τον ΕΦΚ στο πετρέλαιο τον επιβάλλουν οι δανειστές, λέει χαρακτηριστικά: «Αυτό είναι μια μεγάλη κουβέντα. Όλα αυτά είναι μέτρα. Και είναι στα πλαίσια μιας δημοσιονομικής πολιτικής που ασκείται. Και περιλαμβάνει δυστυχώς τα πάντα. Όταν η χώρα βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση, δυστυχώς λαμβάνονται κάποια μέτρα τα οποία έχουν ψηφιστεί. Τώρα τι να πω... Μακάρι να βελτιωθεί η κατάσταση και να πάψουν να ισχύουν τέτοια μέτρα για τη χώρα μας...».

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

Σχόλια