default-image

Τι αγοράζουν Κρητικοί για το γιορτινό τραπέζι; Δείτε τιμές

Κρήτη
Τι αγοράζουν Κρητικοί για το γιορτινό τραπέζι; Δείτε τιμές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο κόσμος ψωνίζει για το εορταστικό τραπέζι της Πρωτοχρονιάς, αλλά πλέον μόνο τα απολύτως απαραίτητα και σε εξαιρετικά περιορισμένες ποσότητες, όπως λένε στην εφημερίδα "Νέα Κρήτη" οι εκπρόσωποι των επαγγελματιών και εμπόρων του νομού Ηρακλείου. Η κίνηση, πάντως, περιμένουν ότι θα κορυφωθεί στα επόμενα 24ωρα, λίγο πριν αποχαιρετίσουμε τον παλιό χρόνο, για να υποδεχτούμε τον καινούργιο, παρέα με τις οικογένειες και τα πρόσωπα που αγαπάμε και μας αγαπούν.

Υψηλή επάρκεια, άριστη ποιότητα και τιμές στα ίδια με τα περυσινά επίπεδα, και σε κάποια είδη ακόμα χαμηλότερα, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της πρωτοχρονιάτικης αγοράς του Ηρακλείου. Μιλώντας ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών Βιοτεχνών και Εμπόρων Νομού Ηρακλείου Μπάμπης Λεκάκης, τόνισε ότι «στο θέμα επάρκειας προϊόντων ξέρουμε ότι δεν υπάρχουν προβλήματα. Βοήθησε και ο καλός καιρός. Έτσι η επάρκεια προϊόντων υπάρχει σε όλα τα είδη - και στα φυτικά και στα ζωικά προϊόντα. Αυτό που ξέρουμε πάρα πολύ καλά είναι ότι οι τιμές είναι στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Και το γεγονός αυτό δείχνει ότι οι επαγγελματίες έχουν ρίξει αρκετά χαμηλά το κέρδος τους για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν. Ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι οι άμεσοι και οι έμμεσοι φόροι έχουν αυξηθεί σε πάρα πολύ υψηλά επίπεδα στη διάρκεια του 2017. Και το βάρος αυτό το επωμίστηκαν οι επαγγελματίες, προκειμένου να μην υπάρξει αύξηση των τιμών στην αγορά...».

Και στο σημείο αυτό προσθέτει ότι, «για την ποιότητα που έχουν τα ντόπια προϊόντα, ένα είναι σίγουρο: πως οι τιμές τους είναι πολύ χαμηλές...». Καταλήγοντας, τονίζει ότι την ίδια ώρα σε ό,τι αφορά τις πρώτες ύλες, που αναγκάζονται οι επαγγελματίες να εισάγουν από το εξωτερικό, το κόστος είναι μεγάλο, καθώς αυτές έρχονται συνήθως από τη Γερμανία και από χώρες που δεν κατανοούν το πρόβλημα της ελληνικής αγοράς. Και στέλνει το μήνυμα προς το ελληνικό κράτος να μειώσει τις φορολογίες και να δώσει κίνητρα στις επιχειρήσεις και τους αγρότες για αύξηση της παραγωγής, ώστε οι πρώτες ύλες να παράγονται στη χώρα μας.

Στους φούρνους

«Η κίνηση σε μας τώρα είναι μικρή, αλλά θα αρχίσει διαμορφώνεται από το Σάββατο μέχρι και την Κυριακή (σ.σ. σήμερα και αύριο)», λέει από την πλευρά του ο πρόεδρος των αρτοποιών του νομού Ηρακλείου Μανόλης Βολανάκης. «Κουραμπιέδες και μελομακάρονα έχει ακόμα ο κόσμος. Αυτό που κυρίως θα έρθει τώρα να ψωνίσει είναι η βασιλόπιτα», σύμφωνα με τον ίδιο. «Αλλά τη βασιλόπιτα θα τη ζητήσει τις τελευταίες μέρες. Ήδη έχει ξεκινήσει η κίνηση στη βασιλόπιτα αλλά δειλά-δειλά...».

Για τις τιμές στα συγκεκριμένα είδη ο Μανόλης Βολανάκης λέει ότι «η βασιλόπιτα είναι γύρω στα 10 με 12 ευρώ το κιλό, ενώ οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα από 9 μέχρι 12 ευρώ το κιλό. Το τσουρέκι είναι γύρω στα 10 ευρώ και οι δίπλες και τα ξεροτήγανα γύρω στα 15 ευρώ το κιλό...».

Όπως διευκρινίζει ο πρόεδρος των αρτοποιών, «οι τιμές είναι στα ίδια με τα περυσινά επίπεδα. Δεν έχουμε αυξήσεις πουθενά. Ο κόσμος συμπεριφέρεται ανάλογα με τις συνθήκες. Τα προϊόντα μας πουλιούνται διότι κρίνονται απαραίτητα, αλλά σε μικρές ποσότητες που δεν έχουν καμία σχέση με τις ποσότητες που πουλούσαμε τέτοιες μέρες πριν από την κρίση...».

Στα μανάβικα

«Η κατάσταση στα μανάβικα είναι απελπιστική», λέει αντιθέτως για το δικό του χώρο ο πρόεδρος του Συλλόγου Οπωροπωλών Ν. Ηρακλείου Μιλτιάδης Χαλκιαδάκης. «Αυτό μπορώ να πω βλέποντας την αγοραστική κίνηση να είναι σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από τις καθημερινές. Δηλαδή, πριν από τις γιορτές ήταν πιο ομαλή η αγορά...».

Ο ίδιος αποδίδει την κατάσταση αυτή στις αυξημένες υποχρεώσεις του κόσμου με το τέλος της χρονιάς, απέναντι στους φόρους και τα τέλη κυκλοφορίας. «Ο καλύτερος πελάτης είναι τα τέλη κυκλοφορίας. Και βλέπουμε σήμερα, όπως ήταν παλιότερα με τις τράπεζες, να έχουμε δόσεις στην εφορία, στη ΔΕΗ, στον ΟΤΕ, στο νερό, παντού... με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να έχουν πολλές δόσεις να πληρώσουν και να υποφέρουν...».

Τη ίδια στιγμή οι τιμές στα οπωροκηπευτικά όχι μόνο δεν έχουν αυξηθεί σε σχέση με πέρυσι, αλλά είναι και ακόμα χαμηλότερες. «Επειδή δεν υπάρχει ζήτηση, οι τιμές έχουν πέσει πιο κάτω από πέρυσι στα περισσότερα είδη», λέει χαρακτηριστικά ο Μιλτιάδης Χαλκιαδάκης.

Έτσι, για παράδειγμα, το μαρούλι έχει τιμή στα 60 λεπτά από 80-90 λεπτά στην αντίστοιχη περυσινή περίοδο, οι αγκινάρες στα 4,5 ευρώ από 10-12 ευρώ πέρυσι, οι ντομάτες από 1 έως 1,10 ευρώ το κιλό από 1,65 ευρώ το κιλό πέρυσι, τα αγγούρια έχουν τιμή από 1 έως 1,20 ευρώ το κιλό από 2 ευρώ το κιλό πέρυσι, το λάχανο στα 50 λεπτά το κιλό όπως και πέρυσι, τα κουνουπίδια και τα μπρόκολα γύρω στο 1,5 ευρώ το κιλό όπως και πέρυσι και τα λεμόνια γύρω στο 1,20 ευρώ το κιλό από 1,5 ευρώ το κιλό πέρυσι. Επίσης τα "άλφα" ποιότητας μανταρίνια πωλούνται στο 1,20-1,30 ευρώ το κιλό, από 60 έως 80 λεπτά το κιλό, ενώ πέρυσι οι τιμές στις πατάτες ήταν λίγο μεγαλύτερες. Τέλος, τα πορτοκάλια πωλούνται 70 λεπτά το κιλό από 80 λεπτά το κιλό πέρυσι.

Ικανοποιημένοι οι κρεοπώλες

«Ο καταναλωτής επέλεξε τα παραδοσιακά κρεοπωλεία για τις χριστουγεννιάτικες αγορές. Σε σχέση με πέρυσι είχε μια μικρή άνοδο η καταναλωτική κίνηση. Ο καταναλωτής επέλεξε τα παραδοσιακά κρεοπωλεία. Είμαστε ικανοποιημένοι από την κίνηση με βάση τη γενικότερη κατάσταση», λέει στην εφημερίδα "Νέα Κρήτη" ο νέος πρόεδρος του Συνδέσμου Κρεοπωλών Ν. Ηρακλείου Μιχάλης Βερτούδος. «Ο κόσμος επέλεξε τα παραδοσιακά κρεοπωλεία, δεδομένου ότι έχει καταλάβει ότι στηρίζουμε την ντόπια παραγωγή. Και οι τιμές στα κρέατα είναι στα ίδια με τα περυσινά επίπεδα...».

Ο ίδιος διευκρινίζει ότι πρόκειται για ελληνικής και ντόπιας εκτροφής ζώα και οι τιμές διαμορφώνονται ως εξής: Στα χοιρινά είναι ανάλογα με τα κιλά και κυμαίνονται από 6,5 έως 8,5 ευρώ το κιλό. Το αρνί κυμαίνεται από 7,80 έως 9 ευρώ. Στο κατσίκι λόγω έλλειψης οι τιμές κυμαίνονται από 9 έως 9,80 ευρώ το κιλό. Τέλος, τα κοτόπουλα πωλούνται από 3 έως 4,5 ευρώ το κιλό.

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News