Ειδήσεις

«Συμμαχία» ΙΤΕ - ΟΛΗ για την προστασία παραλιακού μετώπου

Με στόχο τη προστασία του παραλιακού μετώπου από τη διάβρωση, Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου και ΙΤΕ υπέγραψαν σύμβαση για την εκπόνηση μελέτης η οποία θα προσδιορίζει τις επιπτώσεις από τα ακραία κυματικά φαινόμενα της περιοχής

Η υδροδυναμική της περιοχής, η συμπεριφορά των θαλάσσιων φυσικών φαινομένων και γενικά οι περιβαλλοντικές συνθήκες που αποτελούν τα αίτια του προβλήματος της διάβρωσης, θα βρεθούν στο μικροσκόπιο μελέτης για τη προστασία του λιμανιού από την Πλατεία 18 Άγγλων μέχρι το Φρούριο του Κούλε, μετά την υπογραφή σύμβασης μεταξύ ΟΛΗ και ΙΤΕ.

Με τη χρήση σύγχρονων μοντέλων προσομοίωσης και πρόβλεψης των υδροδυναμικών συνθηκών και υπό το πρίσμα της κλιματικής μεταβολής, επιστήμονες θα προτείνουν μια σειρά εναλλακτικών λύσεων με σκοπό τη θωράκιση του προσήνεμου λιμενοβραχίονα.

Σε 7 μήνες αναμένεται να ολοκληρωθεί η μελέτη η οποία αποτελεί το πρώτο βήμα προκειμένου να αντιμετωπιστούν χρονίζοντα προβλήματα με μεθόδους βασισμένες στην επιστήμη και την τεχνολογία με στόχο να ερευνηθούν τα αίτια και να αναζητηθούν λύσεις που θα έχουν το μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα στη περιοχή.

Όπως τόνισε ο Νίκος Καμπάνης "Το Εργαστήριο Παράκτιας & Θαλάσσιας Έρευνας του ΙΤΕ ξεκινησε προσφατα συνεργασία με τον Οργανισμού Λιμένα Ηρακλείου σε θέματα που αφορούν  την προστασία του απο ακραια κυματικα φαινομενα, απόρροια της κλιματικης μεταβολης, του προσηνεμου, κυριου λιμενοβραχιονα  του λιμένα Ηρακλείου.

Πρόκειται για ένα πολύ απαιτητικό εργο, που περιλαμβάνει την αποτύπωση της τρέχουσας κατάστασης της θωρακισης του λιμενοβραχιονα και τη μοντελοποιηση της υδροδυναμικής της περιοχής, ώστε να διαπιστωθούν οι περιβαλλοντικές συνθήκες που προκαλούν την φθορά  των υποδομών αλλα και ταυτοχρονα, του βενετσιανικου φρουριου Κούλε, στολιδι του λιμανιου και της πολης. Η συνύπαρξή συγχρόνων ζωτικών για την πόλη υποδομών, και μνημείων πολιτισμικής κληρονομίας, χερσαία και υποθαλάσσια, και η συνδιασμένη επίπτωση της αλλαγής του κλίματος καθιστουν την επιλογή των παρεμβάσεων που θα κριθούν ως αποτελεσματικες, ιδιαιτέρως δύσκολη,  μια δυσκολία που εντείνεται απο τη συνδιασμενη  ανάγκη βελτίωσης της ασφάλειας και λειτουργικότητας της περιοχής με το σεβασμό της πολιτιστικής και ιστορικής ταυτότητας της.

Η ομάδα του έργου, με τον επικεφαλής του εργαστηρίου Ν. Καμπάνη,  και τους ερευνητές Γ. Αλεξανδράκη, Γ. Κοζυράκη και Σ. Πετράκη θα χρησιμοποιήσει εξελιγμένες ακουστικές τεχνικές αποτύπωσης της κατάστασης  του πυθμένα και μοντέλα προσομοίωσης υδροδυναμικής και κυματισμών υψηλής ευκρίνειας, τεχνικες στις οποιες εξειδικευεται και εχει ηδη εφαρμοσει επιτυχως την εμπειρία για την αντιμετώπιση τέτοιων πολύπλοκων προβλημάτων που προέρχεται από τόσο από αντίστοιχες δράσεις του Εργαστηρίου όσο και από την συμμετοχή στο έργο Η2020 HERACLES.  Οι κυματικές μετρήσεις μάλιστα έχουν προγραμματιστεί να ξεκινησουν αμέσα,  με την πόντιση δύο κυματογράφων βόρεια του Κούλε, και με την αποτύπωση του θαλάσσιου πυθμένα με την χρήση ηχοβολιστή πλευρικής σάρωσης".

Ρεπορτάζ: Γεωργία Μακάκη

Σχόλια