Ειδήσεις

Εργοδότες δίνουν δώρο Χριστούγεννων & μετά... το ζητούν πίσω

Σε μόδα τείνει να μετατραπεί τα τελευταία χρόνια η τάση, μερίδα εργαζομένων που λαμβάνουν κανονικά μέσω τραπέζης το δώρο των Χριστουγέννων, να καλούνται να το επιστρέψουν πίσω στον εργοδότη ο οποίος αν και το έχει καταβάλει, ζητάει την επιστροφή του.

Η πρακτική αυτή και φέτος σε όλη τη χώρα εμφανίζει σταθερά αυξημένη δυναμική, με ένα μέρος εργοδοτών να θέλει από τη μια να εμφανίζεται ότι τηρεί τα νόμιμα, αφού καταβάλει το δώρο, αλλά η συμφωνία είναι αυτό να επιστραφεί.

Οι καταγγελίες στην ΓΣΕΕ πέφτουν «βροχή» τις τελευταίες ημέρες και τα στοιχεία δείχνουν ότι το φαινόμενο έχει άνθιση, κυρίως σε Εμπορικά καταστήματα και εργολαβικές εταιρείες των οποίων οι ιδιοκτήτες ζητούν το δώρο των Χριστουγέννων πίσω και οι εργαζόμενοι υπό το φόβο ότι θα χάσουν την εργασία τους, το επιστρέφουν.

Ανώνυμες καταγγελίες έχουν γίνει και στο Εργατικό Κέντρο του Ηρακλείου, πλην όμως καμία επίσημη δεν έχει φτάσει στον εισαγγελέα ή την επιθεώρηση εργασίας.

Σε περίπτωση που υπάρξει επίσημη καταγγελία, η διαδικασία που ακολουθείται είναι η αυτόφωρη, με τον Γενικό Γραμματέα του Εργατικού Κέντρου να εξηγεί ότι μια τέτοια πρακτική επιστροφής του δώρου των Χριστουγέννων είναι απαράδεκτη και οι εργαζόμενοι που καλούνται να κάνουν κάτι τέτοιο θα πρέπει να το καταγγέλλουν.

Ρεπορτάζ: Ράνια Μωραΐτη

Σχόλια