default-image

Ποιοι σπουδαίοι «έφυγαν» το 2017

Ελλάδα
Ποιοι σπουδαίοι «έφυγαν» το 2017

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σπουδαίους ανθρώπους που άφησαν το αποτύπωμά τους στο πολιτικό, επιστημονικό και καλλιτεχνικό στερέωμα της χώρας αποχαιρέτησε η Ελλάδα το 2017. Φτωχότερη και η Κρήτη, που είπε το τελευταίο "αντίο" σε σπουδαίους Κρητικούς που τίμησαν το νησί με τη νόηση, το έργο και τις τέχνες τους.

Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, Βιργινία Μανασάκη, Μπότης Θαλασσινός, Νίκος Κούνδουρος και Φώτης Καφάτος "έφυγαν" από τη ζωή τη χρονιά που μας πέρασε, βυθίζοντας στο πένθος την τοπική κοινωνία.

1 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

ΗΡΩ ΣΓΟΥΡΑΚΗ

Ανήμερα της Πρωτοχρονιάς φεύγει από τη ζωή, μετά από άνιση μάχη με τον καρκίνο, η σκηνοθέτρια Ηρώ Σγουράκη. Μαζί με τον άνδρα της, Γιώργο Σγουράκη, είχαν δημιουργήσει δεκάδες εκπομπές στην ελληνική τηλεόραση. Από τα πιο εμβληματικά τους έργα ήταν το "Μονόγραμμα", όπου παρουσιάζονταν οι αυτοβιογραφίες των προσωπικοτήτων της πνευματικής, καλλιτεχνικής, κοινωνικής, πολιτικής και πολιτιστικής ζωής της Ελλάδας.

Γεννημένη στην Αθήνα, η μικρασιατικής καταγωγής Ηρώ Σγουράκη έκανε τις γυμνασιακές σπουδές της στο Αρσάκειο, ενώ σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στην Πάντειο Ανωτάτη Σχολή Πολιτικών Επιστημών, καθώς και σκηνοθεσία.

Ήταν μέλος του Ιδρύματος Μελετών "Νίκος Καζαντζάκης" και διετέλεσε μέλος των Δ.Σ. του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Αθηναίων και του ραδιοφωνικού σταθμού "Αθήνα 9,84".

8 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

ΚΕΛΛΗ ΣΑΚΑΚΟΥ

Μία από τις πρώτες και πιο αναγνωρίσιμες παρουσιάστριες της ελληνικής τηλεόρασης, η Κέλλυ Σακάκου, φεύγει τον Ιανουάριο από τη ζωή. Η Κέλλυ Σακκάκου εργάστηκε επί 30 περίπου χρόνια ως παρουσιάστρια στην ΕΡΤ. Η γνωστή παρουσιάστρια βρισκόταν για μήνες σε ακινησία λόγω εγχείρησης που είχε κάνει στο ισχίο της.

Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στη Νέα Σμύρνη. Ήταν αριστούχος στην Ευαγγελική Σχολή της Νέας Σμύρνης, ενώ στη συνέχεια αποφοίτησε από τη Σχολή Κατσέλη, όπου σπούδασε ηθοποιός. Σπούδασε δραματική τέχνη και δημοσιογραφία και εργάστηκε στην τηλεόραση, στο ραδιόφωνο, στη διαφήμιση και στον Τύπο.

Συγκεκριμένα, συμπλήρωσε 30 χρόνια στη δημόσια τηλεόραση (ΕΡΤ) και συμμετείχε σε πολλές εκπομπές της ιδιωτικής τηλεόρασης.

20 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

ΒΙΡΓΙΝΙΑ ΜΑΝΑΣΑΚΗ

Βαρύ πένθος τον Ιανουάριο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση από τον πρόωρο χαμό της Βιργινίας Μανασάκη. Η αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας-Βιομηχανίας Βιργινία Μανασάκη "φεύγει" στις 8 Ιανουαρίου, μόλις στα 43 της χρόνια, "χτυπημένη" από την επάρατη νόσο, με την οποία έδωσε σκληρή μάχη για μήνες.

Στο άκουσμα της είδησης, βαρύ πένθος έπεσε στο Ηράκλειο και στην Κρήτη. Τα συλλυπητήρια τηλεγραφήματα και οι ανακοινώσεις έπεσαν "βροχή". Διόλου άδικα για μια γυναίκα της Αυτοδιοίκησης και μια ξεχωριστή επιστήμονα, που πρόσφερε στον τόπο της. Που διακρίθηκε και έγινε αγαπητή από όλους για τον τόσο "ζεστό", φιλικό, απλό χαρακτήρα της, αλλά και για τον ιδιαίτερο δυναμισμό που τη διέκρινε. Δυναμισμό ακόμα και στη σκληρή μάχη με τον καρκίνο. Μάχη που, δυστυχώς, η ίδια δεν κατάφερε να κερδίσει, αλλά έδωσε με αξιοζήλευτο τρόπο...

Η Βιργινία Μανασάκη-Ταβερναράκη γεννήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 1974 στο Ηράκλειο και ήταν το τρίτο παιδί του Μανόλη και της Χρυσούλας Μανασάκη. Αποφοίτησε από το Γενικό Λύκειο Μοιρών και παντρεύτηκε το μηχανικό Γιώργο Ταβερναράκη, με τον οποίο απέκτησε δύο υπέροχα αγόρια. Η επαγγελματική της πορεία και η ενασχόληση με τα κοινά ακολούθησαν μια λαμπρή διαδρομή. Η καταξίωση δεν άργησε να έρθει... Το 2003 μετείχε με επιτυχία σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και επελέγη να στελεχώσει ως πολιτικός μηχανικός τον Ενιαίο Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης (ΕΣΔΑΚ), ενώ από το Σεπτέμβριο του 2014 ήταν αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας στην Κρήτη, προσφέροντας μεγάλο και σπουδαίο έργο.

24 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

ΣΠΥΡΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ

Ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες σκηνοθέτες, ο Σπύρος Ευαγγελάτος, έφυγε τον Ιανουάριο από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών. Ο ιδρυτής του "Αμφιθεάτρου", σκηνοθέτης, μεταφραστής, καθηγητής και ακαδημαϊκός, πλούτισε με τις παραστάσεις του το ελληνικό θέατρο.

Ο Σπύρος Ευαγγελάτος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1940. Ήταν πτυχιούχος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου και της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, της οποίας ήταν και αριστούχος διδάκτωρ. Για πρώτη φορά σκηνοθέτησε επαγγελματικά σε ηλικία 21 ετών και συνέχισε με περισσότερες από 200 σκηνοθεσίες στα ελληνικά κρατικά θέατρα, στα Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου και στο εξωτερικό. Είχε σκηνοθετήσει έργα απ' όλο το φάσμα της παγκόσμιας δραματουργίας, καθώς και πολλές όπερες. Διετέλεσε γενικός διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, καθώς και πρόεδρός της.

21 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΓΑΔΗΣ

Φτωχότερος ο καλλιτεχνικός κόσμος μετά από το χαμό ενός από τους πλέον καταξιωμένους Έλληνες ζωγράφους, σκηνογράφους και ενδυματολόγους, του Ηρακλειώτη Γιάννη Μιγάδη. Ο σπουδαίος καλλιτέχνης άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 90 ετών στο σπίτι του, στην Αθήνα, όπου είχε επιλέξει εδώ και δεκαετίες να ζει και να δημιουργεί.

Ο Γιάννης Μιγάδης γεννήθηκε στο Ηράκλειο. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, με καθηγητή τον Κ. Παρθένη, από το 1945 έως το 1951. Στη συνέχεια έφυγε με υποτροφία στο Παρίσι, όπου σπούδασε σκηνογραφία και ενδυματολογία στη Σχολή Ecole des Arts Decoratifs. Παρουσίασε έργα του σε πολλές εκθέσεις. Εργάστηκε στο Εθνικό Θέατρο, το ΚΘΒΕ, το ελεύθερο θέατρο, καθώς και στον ελληνικό και ξένο κινηματογράφο ως σκηνογράφος και ενδυματολόγος.

6 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

ΜΠΟΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΣ

Ένας σπουδαίος Κρητικός, ένας πραγματικός υπηρέτης της τέχνης, που "ταξίδεψε" την Κρήτη με τα έργα του στα πέρατα του κόσμου, φεύγει από τη ζωή το Φεβρουάριο. Ο διεθνώς καταξιωμένος και πολυβραβευμένος ζωγράφος Μπότης Θαλασσινός πέθανε σε ηλικία 89 ετών, μετά από άνιση μάχη με τον καρκίνο.

Το "μικρόβιο" του καλλιτέχνη θα μπει μέσα του σε πολύ μικρή ηλικία. Ήταν μόλις 10 ετών όταν βραβεύτηκε από το υπουργείο Παιδείας για το πορτρέτο του Κολοκοτρώνη, που ζωγράφισε στο σχολείο. Η διάκρισή του αυτή θα σταθεί η αφορμή να ασχοληθεί από τα εφηβικά του χρόνια με την αγιογραφία, την αγγειοπλαστική, τη ζωγραφική, αλλά και άλλες τέχνες. Το 1956 έφυγε και σπούδασε στη Βραζιλία, στο Σάο Πάολο, πεντέμισι χρόνια, στη σχολή καλών τεχνών Associacao Paulista De Belas Artes.

Εκεί, θαυμάζοντας τις ωραίες θαλάσσιες ζωγραφιές του, τον ονόμασαν "Ο κουρσάρος της παλέτας". Μετά πήγε στις ΗΠΑ. Έμεινε εκεί ζωγραφίζοντας 42 χρόνια, με τεράστια εκτίμηση του ταλέντου του από διάσημες προσωπικότητες, όπως τη σύζυγο του τότε προέδρου Ζακλίν Κένεντι - τη μετέπειτα Τζάκι Ωνάση - το φίλο του Σαλβαδόρ Νταλί, τον παραλίγο πρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Δουκάκη και τη διάσημη ηθοποιό σε μιούζικαλ, σύντροφό του, Μπάρμπαρα Γουίλιαμς.

Έχει ζωγραφίσει πορτρέτα διασήμων, όπως η Ζακλίν Κένεντι, ο Τζον Γουέιν, η Μπάρμπαρα Στρέιζαντ, η βασίλισσα της Ισπανίας Άννα-Μαρία, ο Ελευθέριος Βενιζέλος και άλλοι...

7 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

ΛΟΥΚΙΑΝΟΣ ΚΗΛΑΪΔΟΝΗΣ

Στις 7 Φεβρουαρίου "φεύγει" σε ηλικία 73 ετών ο σπουδαίος τραγουδοποιός Λουκιανός Κηλαηδόνης, έπειτα από μακρά νοσηλεία στο ιδιωτικό νοσηλευτήριο "Υγεία" με καρδιακά προβλήματα. Το νοσοκομείο, σε μια σύντομη ανακοίνωσή του, ανέφερε πως ο μουσικοσυνθέτης απεβίωσε «λόγω προχωρημένου σταδίου καρδιακής ανεπάρκειας». Στο πλευρό του βρισκόταν διαρκώς η σύζυγός του Άννα Βαγενά, καθώς και άλλα μέλη της οικογένειάς του.

Ο Λουκιανός Κηλαηδόνης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κυψέλη. Σπούδασε Αρχιτεκτονική χωρίς ποτέ να ασκήσει το επάγγελμα του αρχιτέκτονα, αφού από πολύ νωρίς φαινόταν ότι θα τον κέρδιζε ολοκληρωτικά η μουσική. Γράφει μουσική για το θέατρο και στη συνέχεια ασχολείται με τη δισκογραφία. Στην πορεία του έκανε πάρα πολλές ζωντανές εμφανίσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα και στην Κύπρο. Γνωστότερη από αυτές είναι το περίφημο "Πάρτι στη Βουλιαγμένη", που έγινε το 1983 και που συγκέντρωσε περίπου 70.000 κόσμο και θεωρήθηκε το ελληνικό Γούντστοκ.

16 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΥΤΑΡΑΣ

Την τελευταία του πνοή άφησε το Φεβρουάριο, σε ηλικία 83 ετών, ο Δημήτρης Μυταράς, ένας εκ των σπουδαιότερων σύγχρονων Ελλήνων ζωγράφων. Παράλληλα με το πλούσιο εκπαιδευτικό του έργο ίδρυσε στη γενέτειρά του, τη Χαλκίδα, το Εργαστήρι Τέχνης Χαλκίδας, το οποίο, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της συζύγου του Χαρίκλειας Μυταρά, αναπτύσσει σημαντική διδακτική και πολιτιστική δραστηριότητα.

Ο ζωγράφος γεννήθηκε το 1934 στη Χαλκίδα. Η πρώτη του ατομική έκθεση έγινε στην Αθήνα το 1961. Η στροφή του προς τον κριτικό ρεαλισμό με χρήση φωτογραφικών ντοκουμέντων, περιορισμένη χρωματικότητα και πολιτικό περιεχόμενο ήταν μια χαρακτηριστική φάση πρώιμης ζωγραφικής του, στα χρόνια της δικτατορίας. Ωστόσο, στη συνέχεια της πορείας του κυριάρχησαν τα εξπρεσιονιστικά στοιχεία και το έντονο χρώμα. Στο μεγαλύτερο μέρος του έργου του τα θέματα είναι ανθρωποκεντρικά και συχνά προσωπογραφικά. Ως σκηνογράφος και ενδυματολόγος επιμελήθηκε δεκάδες θεατρικές παραστάσεις, συνεργαζόμενος με σημαντικά ελληνικά θέατρα.

17 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ

Θλίψη στον πολιτικό κόσμο προκαλεί το Φεβρουάριο ο ξαφνικός θάνατος του Βαγγέλη Μπασιάκου, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 63 ετών, από ανακοπή καρδιάς.

Ο Ευάγγελος Μπασιάκος ήταν τέως υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δικηγόρος και βουλευτής. Εκλεγόταν βουλευτής της Ν.Δ. στο νομό Βοιωτίας από το 1989.

Γεννήθηκε το 1954 στη Θήβα. Ο θείος του, Αριστείδης Μπασιάκος, ήταν βουλευτής Βοιωτίας με το Λαϊκό Κόμμα και την Εθνική Ριζοσπαστική Ένωση (ΕΡΕ). Σπούδασε Νομική και Πολιτικές Επιστήμες στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές του για αρκετά χρόνια στο Χάρβαρντ, το Λονδίνο (UCL) και το Στρασβούργο. Ήταν παντρεμένος με τη Βικεντία Συροπούλου, με την οποία απέκτησε ένα παιδί, τον Αθανάσιο-Αριστείδη. Κουμπάρος του ήταν ο Κώστας Καραμανλής.

22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΝΔΟΥΡΟΣ

Ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες κινηματογραφιστές, ο Κρητικός σκηνοθέτης Νίκος Κούνδουρος, έφυγε στις 22 Φεβρουαρίου από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών. Ο Νίκος Κούνδουρος αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα υγείας, ενώ το τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα.

Διανοητής, ασυμβίβαστος, με εικαστικό ταλέντο και γνώσεις, με έντονη και εκρηκτική προσωπικότητα, εγκαινίασε ένα καινούργιο στυλ ποιότητας και πλαστικότητας στον ελληνικό κινηματογράφο. Οι ταινίες του βρίσκονται σήμερα σε κινηματογραφικά μουσεία και ταινιοθήκες της Ευρώπης και της Αμερικής, ενώ ο ίδιος εκτιμήθηκε διεθνώς από ανθρώπους των Γραμμάτων και των Τεχνών.

Γεννήθηκε στην Αθήνα, αλλά οι γονείς του, Κρητικοί από ατελείωτες γενιές, δεν ανέχονταν να πολιτογραφηθεί Αθηναίος. Τον μετέφεραν στην Κρήτη, τυλιγμένο σε μια πάνα, ώστε να γραφτεί στα δημοτολόγια του Αγίου Νικολάου, στις 15 Δεκεμβρίου του 1926. Ο πατέρας του ήταν ο δικηγόρος και πολιτικός Ιωσήφ Κούνδουρος.

22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

ΘΕΜΗΣ ΜΑΝΕΣΗΣ

Στις 22 Φεβρουαρίου φεύγει από τη ζωή, σε ηλικία 72 ετών, ο ηθοποιός Θέμης Μάνεσης. Ο γνωστός ηθοποιός νοσηλευόταν με καρδιολογικά προβλήματα σε κλινική της Αθήνας.

Ο Θέμης Μάνεσης είχε ξεχωρίσει μέσα από τους ρόλους του σε πολλές κινηματογραφικές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, όπως "Οι Αυθαίρετοι" και "Δυο Ξένοι", ενώ πιο πρόσφατη ήταν η συμμετοχή του το 2014 στη σειρά του Alpha "Μην αρχίζεις τη μουρμούρα".

11 ΜΑΡΤΙΟΥ

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΣΑΜΙΩΤΑΚΗ

Το Μάρτιο πεθαίνει σε ηλικία 83 ετών η γνωστή Ελληνίδα ηθοποιός και σύζυγος του πιο διάσημου "κακού" του ελληνικού σινεμά, Σπύρου Καλογήρου, η Ευαγγελία Σαμιωτάκη. Η ηθοποιός υπέστη καρδιακό επεισόδιο και απεβίωσε μέσα σε ασθενοφόρο κατά τη μεταφορά της στο νοσοκομείο.

Η Ευαγγελία Σαμιωτάκη γεννήθηκε το 1934 και ήταν απόφοιτη του Εθνικού Θεάτρου. Στα 18 της παντρεύτηκε τον επίσης ηθοποιό Σπύρο Καλογήρου, με τον οποίο απέκτησαν ένα γιο, τον Κωνσταντίνο. Έζησαν μαζί για 50 ολόκληρα χρόνια, με την ηθοποιό να τονίζει πως τους κράτησε αγαπημένους ο θαυμασμός, ο σεβασμός και η αγάπη τού ενός για τον άλλο. Ήταν απόφοιτη του Εθνικού Θεάτρου και είχε παίξει σε πολλές ελληνικές ταινίες και σε θεατρικές παραστάσεις. Η τελευταία ταινία στην οποία εμφανίστηκε ήταν το 2005 "Το όνειρο του σκύλου".

21 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

ΣΤΑΘΗΣ ΨΑΛΤΗΣ

Την τελευταία του πνοή, μετά από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο, αφήνει στις 21 Απριλίου ο Στάθης Ψάλτης. Ο δημοφιλής ηθοποιός νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του Νοσοκομείου "Άγιος Σάββας" σχεδόν επί ένα μήνα, έχοντας στο πλευρό του τη σύζυγό του Χριστίνα Ψάλτη και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς του.

Ο Στάθης Ψάλτης γεννήθηκε το 1951 στο Βέλο Κορινθίας, όπου έζησε τα παιδικά του χρόνια μέχρι την ηλικία των 11 ετών, όταν η οικογένειά του μετακόμισε στο Αιγάλεω. Έπαιξε σε πολλές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου, αλλά και στο θέατρο, κυρίως κωμικούς ρόλους. Έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής μαζί με την Καίτη Φίνου τη δεκαετία του 1980 με εμπορικές ταινίες, όπως "Καμικάζι αγάπη μου", "Τροχονόμος Βαρβάρα", "Τα καμάκια", "Βασικά καλησπέρα σας", "Και ο πρώτος ματάκιας", "Τρελός είμαι, ό,τι θέλω κάνω", "Έλα να αγαπηθούμε ντάρλινγκ", "Μάντεψε τι κάνω τα βράδια", κ.ά.

Έχουν μείνει αξέχαστες πολλές ατάκες από ταινίες του Στάθη Ψάλτη, όπως «Μανούλι, είσαι να τη βρούμε;», «Κούλα, πολύ κω..παιδο ο Κυριάκος!» και «Κούλα με την κουλάρα σου!». Τελευταία ταινία του Στάθη Ψάλτη ήταν ο "Καζαντζάκης" του δικού μας Γιάννη Σμαραγδή.

17 ΜΑΪΟΥ

ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ

Στις 17 Μαΐου φεύγει από τη ζωή ο εκδότης και εφοπλιστής Αριστείδης Αλαφούζος. Είχε γεννηθεί στην Οία της Σαντορίνης στις 9 Μαρτίου του 1924. Εργάστηκε σε εταιρεία υλοτομίας και κατάφερε να κυριαρχήσει στις κατασκευές, τη ναυτιλία, αλλά και τον Τύπο. Το 1988 αγόρασε την εφημερίδα "Καθημερινή" και από την πλήρη παρακμή τη μετέτρεψε σε μία από τις ηγετικές εφημερίδες της Ελλάδας, κυρίως όσον αφορά στην κυκλοφορία και την επιρροή στις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις της χώρας. Δέκα χρόνια αργότερα, η "Καθημερινή" και η "International Herald Tribune" (η οποία ανήκει στους "New York Times") σύστησαν μια κοινή επιχείρηση για να εκδοθεί η αγγλόφωνη καθημερινή έκδοση της "Καθημερινής" στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Αλβανία. Ο Αριστείδης Αλαφούζος με τη σύζυγό του Ελένη απέκτησαν δύο γιους, τον Ιωάννη και τον Θεμιστοκλή - οι οποίοι ασχολούνται με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και τη ναυτιλία - και επτά εγγόνια.

23 ΜΑΪΟΥ

ΡΟΤΖΕΡ ΜΟΥΡ

Το Μάιο φεύγει από τη ζωή, σε ηλικία 89 ετών, ο διάσημος Βρετανός ηθοποιός Ρότζερ Μουρ, γνωστός μεταξύ άλλων για το ρόλο του πράκτορα των μυστικών υπηρεσιών Τζέιμς Μποντ. Πρότυπο του Εγγλέζου τζέντλεμαν, ο Ρότζερ Μουρ έγινε ευρέως γνωστός από την τηλεοπτική σειρά "Ο Άγιος", για να "παγιώσει" τη φήμη του χάρη στο ρόλο του Τζέιμς Μποντ. Ενσάρκωσε το διάσημο πράκτορα 007 σε επτά ταινίες, από το "Ζήσε κι άσε τους άλλους να πεθάνουν" ("Live and Let Die") το 1973, έως το "Επιχείρηση Κινούμενος Στόχος" ("Α view to a kill") το 1985. Εντούτοις είχε κριθεί «πολύ όμορφος» και επομένως απορρίφθηκε για τον πρώτο 007, τον "Dr No" (1962). Αφού ο Σον Κόνερι ένιωσε ότι κουράστηκε από το ρόλο του γόη των μυστικών υπηρεσιών που αγαπούσε ιδιαίτερα τον κίνδυνο και τις γυναίκες, ο Ρότζερ Μουρ πήρε τα ηνία. Γοητευτικός καρδιοκατακτητής στη μεγάλη οθόνη, ο Ρότζερ Μουρ είχε πολλές κατακτήσεις στο ωραίο φύλο και στην πραγματική ζωή. Παντρεύτηκε τέσσερις φορές. Η Ιταλίδα Λουίζα Ματιόλι, η τρίτη του σύζυγος, του χάρισε τρία παιδιά.

29 ΜΑΪΟΥ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Συγκίνηση στο πανελλήνιο, και δη στη γενέτειρά του την Κρήτη, σκορπά στις 29 Μαΐου η είδηση του θανάτου του πρώην πρωθυπουργού και επίτιμου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών, σε ηλικία 99 ετών, περιστοιχισμένος από ανθρώπους που αγαπούσε και τον αγαπούσαν.

Ο ιστορικός πολιτικός, ο οποίος συνέδεσε ολόκληρο το βίο του με τη σύγχρονη νεοελληνική ιστορία, ετάφη την Πέμπτη 1 Ιουνίου στο κοιμητήριο του Αργουλιδέ Χανίων, δίπλα στην αγαπημένη του σύζυγο Μαρίκα.

Το "παρών" στο ύστατο χαίρε στον αείμνηστο επίτιμο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας έδωσαν τα παιδιά του, τα εγγόνια του, δισέγγονα και μέλη της οικογένειας Μητσοτάκη, πολιτικοί, Αρχές αλλά και πλήθος κόσμου.

Ποιος ήταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης;

Η ζωή του αείμνηστου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη περιελάμβανε πολλά μετερίζια, πολλές "περιπέτειες", και μια πλούσια δράση σε πολλά επίπεδα. Πολεμιστής, αντιστασιακός, εκδότης, βουλευτής, υπουργός, αρχηγός κόμματος, πρωθυπουργός. Και φυσικά αφοσιωμένος σύζυγος, πατέρας και παππούς... Ήταν ο τελευταίος των "μεγάλων" της ελληνικής πολιτικής σκηνής, μιας γενιάς που σημάδεψε την πρώτη μεταπολιτευτική περίοδο, έχοντας ξεκινήσει όμως την πορεία της στην πολιτική πριν από την επιβολή της χούντας.

Γιος του πολιτικού Κυριάκου Μητσοτάκη και της Σταυρούλας Πλουμιδάκη και μικρανιψιός του Ελευθέριου Βενιζέλου, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης γεννήθηκε στις 18/10/1918 στα Χανιά. Ο παππούς του, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ήταν επίσης πολιτικός, ιδρυτής και αρχηγός του Κόμματος των "Ξυπόλυτων" (Φιλελευθέρων). Σπούδασε Νομικά και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Δυτική Γερμανία.

Το 1941 πήρε μέρος ως έφεδρος αξιωματικός στις επιχειρήσεις του Μακεδονικού Μετώπου. Το διάστημα 1942-1944, άσκησε τη δικηγορία στην Κρήτη, ενώ κατά τη διάρκεια της Κατοχής πρωτοστάτησε στη δημιουργία αντιστασιακών οργανώσεων. Λόγω της δράσης του συνελήφθη δύο φορές από τους Γερμανούς και καταδικάστηκε σε θάνατο. Για την αντιστασιακή του δράση τιμήθηκε με τα μετάλλια Εθνικής Αντιστάσεως από την Ελλάδα και τη Βρετανία. Το 1945, επανέκδοσε την ημερήσια εφημερίδα "Κήρυξ" Χανίων.

Χρονιά-σταθμός στη ζωή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ήταν το 1946. Ήταν η χρονιά που σηματοδότησε την ενεργό εμπλοκή του στην πολιτική, με την εκλογή του ως βουλευτή Χανίων τότε με τους Βενιζελικούς Φιλελεύθερους, των οποίων ηγείτο ο Σοφοκλής Βενιζέλος. Μια πενταετία μετά την κοινοβουλευτική εκλογή, ήρθε και το πρώτο υπουργικό χαρτοφυλάκιο.

Το 1951, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ανέλαβε για πρώτη φορά κυβερνητικό αξίωμα ως υφυπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Σοφοκλή Βενιζέλου.

Το 1961, εξελέγη βουλευτής με το νεοσύστατο κόμμα της Ένωσης Κέντρου, που είχε ιδρύσει ο Γεώργιος Παπανδρέου, και συμμετείχε στον "ανένδοτο αγώνα" κατά της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Την 21η Απριλίου 1967, συνελήφθη από τη δικτατορία των συνταγματαρχών και κρατήθηκε σε καθεστώς περιορισμού, αλλά αφέθηκε ελεύθερος με την αμνηστία του Δεκεμβρίου 1967 και ύστερα διέφυγε στη Γαλλία, όπου παρέμεινε περίπου πεντέμισι χρόνια, συμμετέχοντας ενεργά στη δράση κατά του στρατιωτικού καθεστώτος. Το 1973, επέστρεψε στην Ελλάδα, αλλά μετά το πραξικόπημα της 25ης Νοεμβρίου συνελήφθη και πάλι, για να ελευθερωθεί τελικά τον Ιούλιο του 1974, όταν ανατράπηκε η δικτατορία.

Σημείο-σταθμός στην πολιτική πορεία του σπουδαίου Χανιώτη πολιτικού ήταν η προσχώρησή του, το 1978, στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Το 1981 ορίστηκε κοινοβουλευτικός της εκπρόσωπος, ενώ τρία μόλις χρόνια μετά ανέλαβε το "τιμόνι" του κόμματος. Την 1η Σεπτεμβρίου 1984, εξελέγη πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας με 70 ψήφους, έναντι 42 του δεύτερου υποψηφίου Κωστή Στεφανόπουλου.

Η πολιτική σταδιοδρομία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη έφτασε στο απόγειό της το 1990 με την ανάληψη της πρωθυπουργίας... Στις 11 Απριλίου 1990, ενώ είχαν προηγηθεί οι εκλογές της 5ης Νοεμβρίου 1989, στις οποίες το κόμμα του δε συγκέντρωσε την απαραίτητη πλειοψηφία, κατάφερε να σχηματίσει κυβέρνηση, αφού στις τρίτες κατά σειρά εκλογές της 8ης Απριλίου 1990 η Ν.Δ. συγκέντρωσε 150 έδρες (ποσοστό 46,88%) και έλαβε την υποστήριξη του Θ. Κατσίκη, μοναδικού βουλευτή της ΔΗ.ΑΝΑ.

Στις 11 Οκτωβρίου 1993, μετά την εκλογική ήττα της Νέας Δημοκρατίας, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης υπέβαλε την παραίτησή του στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ στις 26 Οκτωβρίου 1993 παραιτήθηκε και από πρόεδρος του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας. Τον Ιανουάριο του 2004, μετά από 58 χρόνια παρουσίας στη Βουλή - επίτευγμα που θα ζήλευαν πολλοί - ήρθε το τέλος: Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την απόφασή του να τερματίσει την κοινοβουλευτική του σταδιοδρομία και δήλωσε ότι θα παραμείνει στην ενεργό πολιτική.

12 ΙΟΥΝΙΟΥ

ΚΑΙΤΗ ΠΑΠΑΝΙΚΑ

Θλίψη προκαλεί τον Ιούνιο η είδηση του χαμού της Καίτης Παπανίκα. Μετά από γενναία μάχη με τον καρκίνο, η αγαπημένη ηθοποιός "έφυγε" στα 75 της χρόνια. Πρωτοεμφανίστηκε στη σκηνή το 1964 στο έργο "Υπόγειο της Λέλας" του Β. Ιμπροχώρη στο Θέατρο "Αττικόν". Στη συνέχεια συνεργάστηκε με θιάσους γνωστών πρωταγωνιστών και διακρίθηκε στην πρόζα και την επιθεώρηση. Στον κινηματογράφο ξεκίνησε το 1963 με την ταινία "Μας κρύβουν τον ήλιο". Έλαβε μέρος σε περισσότερες από 50 ταινίες, δράματα, κωμωδίες και περιπέτειες και τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Α' Γυναικείου Ρόλου το 1990 για την ερμηνεία της στην ταινία "Άντε γεια" του Γ. Τσεμπερόπουλου, ενώ συμμετείχε και σε αρκετές τηλεοπτικές σειρές.

16 ΙΟΥΝΙΟΥ

ΧΕΛΜΟΥΤ ΚΟΛ

Ένας από τους τελευταίους των "μεγάλων" της Ευρώπης και της Γερμανίας, ο πρώην καγκελάριος Χέλμουτ Κολ, "πατέρας" της ενοποίησης της Γερμανίας, πεθαίνει στις 16 Ιουνίου, σε ηλικία 87 ετών. Ο Κολ, που υπηρέτησε ως καγκελάριος το διάστημα 1982-1998, αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας τα τελευταία χρόνια. Εργάστηκε για την εισαγωγή του ευρώ μαζί με το στενό σύμμαχό του, τον τότε πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Μιτεράν. Τα τελευταία χρόνια, είχε προβάλει τα οφέλη μιας μεγαλύτερης ευρωπαϊκής ενοποίησης και είχε εκφράσει αμφιβολίες για τον τρόπο με τον οποίο η πρώην προστατευόμενή του, η νυν καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, διαχειρίστηκε την ευρωπαϊκή κρίση χρέους.

Ο Κολ έδωσε το όνομά του σε μια ολόκληρη γενιά Γερμανών. Το αποκορύφωμα της πολιτικής σταδιοδρομίας του ήρθε την 3η Οκτωβρίου του 1990, την ημέρα επανένωσης της τότε Δυτικής με την Ανατολική Γερμανία. Παρά τις αντιρρήσεις ή ακόμη και τους φόβους που προκαλούσε σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες η επανενωμένη Γερμανία, ο Χέλμουτ Κολ έλαβε τελικά τη συγκατάθεση του τότε ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, για τη γερμανική επανένωση και την αποχώρηση των σοβιετικών στρατευμάτων από το έδαφος της Ανατολικής Γερμανίας.

19 ΙΟΥΝΙΟΥ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΗΣΤΙΚΑΚΗΣ

Στις 19 Ιουνίου η Ελληνική Αστυνομία και το Καστέλι βυθίζονται στο πένθος. Ο Μιχάλης Νηστικάκης, ο άλλοτε αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. και επί σειρά ετών διοικητής της προσωπικής φρουράς του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 79 ετών. Ο «στρατηγός», όπως τον αποκαλούσε πολύς κόσμος στο νησί, άφησε την τελευταία του πνοή στο Βενιζέλειο, όπου και νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα. Ο Μιχάλης Νηστικάκης με καταγωγή από το Καστέλι Πεδιάδος αποστρατεύτηκε από την ΕΛ.ΑΣ. το 1993 με το βαθμό του αντιστράτηγου-υπαρχηγού. Από το 1985 ως το 1993, ο Μιχάλης Νηστικάκης είχε διατελέσει διοικητής της προσωπικής φρουράς τού τότε προέδρου της Ν.Δ. Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Είχε πτυχίο της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ είχε υπηρετήσει με την αποφοίτηση από τη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Χωροφυλακής στην Αθήνα, στη Χίο, στη Ζίτσα Ιωαννίνων, και το 1975 ως διοικητής στο Αστυνομικό Τμήμα Περάματος Ρεθύμνου. Επίσης, είχε υπηρετήσει στο Τμήμα Ασφαλείας στα Χανιά, ενώ το 1982 υπηρέτησε ως διοικητής στο Αστυνομικό Τμήμα Ιεράπετρας.

2 ΙΟΥΛΙΟΥ

ΜΙΝΩΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ

Σε ηλικία 75 ετών, φεύγει τον περασμένο Ιούνιο από τη ζωή ο Μίνως Κυριακού, ο εφοπλιστής και μεγαλοεπιχειρηματίας που δραστηριοποιήθηκε και στο χώρο των ΜΜΕ. Ανάμεσα στις επιχειρηματικές του δραστηριότητες περιλαμβάνονται η ιδιοκτησία του ομίλου "Αντέννα" και των εκδόσεων "Δάφνη Επικοινωνίες".

Ήταν επίσης ιδιοκτήτης του Πανελλήνιου Γυμναστικού Συλλόγου και πρώην πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (2004-2009). Από το Δεκέμβριο του 2004 ήταν παντρεμένος με την ηθοποιό Μαρί Κωνσταντάτου και έχει δύο γιους και μία κόρη από τον προηγούμενο γάμο του, ενώ το 2017 το ζευγάρι ανακοίνωσε το διαζύγιό του, λόγω οικονομικών ζητημάτων. Ο Κυριακού βρισκόταν στο εξοχικό του, όταν αντιμετώπισε πρόβλημα με την υγεία του. Μεταφέρθηκε σε ιδιωτικό νοσηλευτήριο στην Αθήνα, αλλά έχασε τη μάχη για τη ζωή.

8 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

ΑΡΛΕΤΑ

Στις 8 Αυγούστου φεύγει από τη ζωή, σε ηλικία 72 ετών, η Αρλέτα, μετά από σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε τους τελευταίους μήνες. Η αγαπημένη τραγουδοποιός νοσηλευόταν στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας του Νοσοκομείου "Ευαγγελισμός".

Η Αρλέτα γεννήθηκε στην Αθήνα στις 3 Μαρτίου 1945, ως Αριάδνη-Νικολέτα Τσάπρα, που ήταν το πραγματικό της όνομα.

Το 1984 και το 1985 γνώρισε μεγάλη επιτυχία με τραγούδια που της έγραψαν ο συνθέτης Λάκης Παπαδόπουλος και η στιχουργός Μαριανίνα Κριεζή στους δίσκους "Περίπου" και "Τσάι γιασεμιού". Σε αυτούς ξεχώρισαν τραγούδια όπως η "Σερενάτα", το "Τσάι γιασεμιού", τα "Ήσυχα βράδια" και το "Βatida de coco". Το 1997 κυκλοφόρησε το βιβλίο της "Από πού πάνε για την άνοιξη" (εκδόσεις "Καστανιώτη") με στίχους, πεζά και ζωγραφιές.

18 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

ΖΩΗ ΛΑΣΚΑΡΗ

Θλίψη στον καλλιτεχνικό αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο, που την αγάπησε μέσα από τις ταινίες της, σκορπά τον Αύγουστο η είδηση του αιφνίδιου θανάτου της ηθοποιού Ζωής Λάσκαρη. Η ηθοποιός βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της στο Πόρτο Ράφτη.

Η Ζωή Λάσκαρη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 12 Δεκεμβρίου του 1944. Ήταν μια από τις διασημότερες σταρ του παλιού ελληνικού κινηματογράφου, που ξεκίνησε την καριέρα της κερδίζοντας τον τίτλο της "Σταρ Ελλάς" το 1959.

Το πραγματικό της όνομα ήταν Ζωή Κουρούκλη (όμοιο με της εξαδέλφης της Zωής Kουρούκλη, γνωστής τότε τραγουδίστριας). Στα τέλη της δεκαετίας του '60 θεωρείτο - μαζί με την Αλίκη Βουγιουκλάκη και την Τζένη Καρέζη - μία από τις εμπορικότερες σταρ του ελληνικού κινηματογράφου. Η Λάσκαρη έχει διαμορφώσει με τους ρόλους της την περσόνα της δυναμικής αλλά και μοιραίας γυναίκας, ενώ παράλληλα έγινε το νούμερο ένα sex symbol της εποχής της.

7 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

ΜΠΕΜΠΑ ΜΠΛΑΝΣ

Μετά από μάχη με βαριάς μορφής αναιμία, η θρυλική Μπέμπα Μπλανς, ή κατά κόσμον Αγγελική Κωνσταντοπούλου, φεύγει από τη ζωή σε ηλικία 73 ετών.

Η Αγγελική Κωνσταντοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα στις 21 Ιουνίου 1944. H τραγουδίστρια με τη βελούδινη φωνή είχε τον τίτλο της μοιραίας ντίβας και οι εμφανίσεις της κάθε άλλο παρά απαρατήρητες περνούσαν.

Η Μπέμπα Μπλανς με το εκρηκτικό της ταμπεραμέντο τροφοδότησε την έμπνευση μεγάλων δημιουργών, όπως του αγαπημένου της Γιώργου Ζαμπέτα, που την αποκαλούσε «Μπεμπέκα-βελούδο». Πέρασε στο πάνθεον του ελληνικού τραγουδιού ερμηνεύοντας το 1966 τα τραγούδια "Μιας πεντάρας νιάτα" και "Το καράβι" του Γ. Ζαμπέτα, ενώ είχε συνεργαστεί, μεταξύ άλλων, με τη Μαρινέλλα, τον Στράτο Διονυσίου, τον Γιάννη Πουλόπουλο, και σημαντικούς συνθέτες, όπως τον Γιώργο Μητσάκη, τον Γιάννη Καραμπεσίνη και τον Γιάννη Σπανό.

28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

ΧΙΟΥ ΧΕΦΝΕΡ

O Χιου Χέφνερ, ο θρυλικός ιδρυτής του "Playboy", πέθανε τον περασμένο Σεπτέμβριο σε ηλικία 91 ετών στο σπίτι του, στο Λος Άντζελες των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν, ο θάνατος του Χέφνερ οφείλεται σε φυσικά αίτια. Ο γιος του, ο Κούπερ Χέφνερ, δήλωσε πως «ο πατέρας μου έζησε μια εξαιρετική και πολυτάραχη ζωή, ως πρωτοπόρος σε πολιτιστικά και επικοινωνιακά δρώμενα, ενώ πρωτοστάτησε σε κοινωνικά και πολιτιστικά κινήματα που αφορούσαν στην ελευθερία του λόγου, τα κοινωνικά δικαιώματα και τη σεξουαλική απελευθέρωση. Όρισε τον τρόπο ζωής και το ύφος που πρεσβεύει το "Playboy", ένα ύφος που έχει αποδειχτεί από τα πιο χαρακτηριστικά και μακροβιότερα στην ιστορία».

Ο Χέφνερ γεννήθηκε το 1926 στο Σικάγο των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ το 1953 εξέδωσε το πρώτο τεύχος του "Playboy", το οποίο πούλησε πάνω από 50 χιλιάδες αντίτυπα.

13 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΨΗΣ

Στις 13 Νοεμβρίου φεύγει από τη ζωή, σε ηλικία 88 ετών, ο Γιάννης Καψής, αφήνοντας πίσω του ένα σπουδαίο έργο στη δημοσιογραφία και την πολιτική.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1929 και είναι πατέρας του δημοσιογράφου και πολιτικού Παντελή Καψή και του δημοσιογράφου και σχολιαστή ειδήσεων Μανόλη Καψή.

Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Για ένα μικρό διάστημα άσκησε τη δικηγορία, αλλά τελικά αφοσιώθηκε εξ ολοκλήρου στη δημοσιογραφία, με την οποία ασχολιόταν επαγγελματικά από 17 ετών.

Ξεκίνησε ως βοηθός στο αστυνομικό ρεπορτάζ, αλλά πολύ γρήγορα ασχολήθηκε με όλα σχεδόν τα είδη του ρεπορτάζ, με ειδίκευση τελικά στα πολιτικά και διπλωματικά θέματα.

Με την αποκατάσταση της δημοκρατίας το 1974, ανέλαβε διευθυντής της εφημερίδας "Τα Νέα" μέχρι το 1982. Αυτή την περίοδο, "Τα Νέα" καθιερώθηκαν ως η πρώτη σε κυκλοφορία καθημερινή εφημερίδα, με πανελλαδική κυκλοφορία γύρω στα 250.000 φύλλα, επιτυχία που πιστώθηκε σε μεγάλο βαθμό στον ίδιο.

Τον Απρίλιο του 1982, ανέλαβε υφυπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου, παραμένοντας σε αυτή τη θέση και στην επόμενη κυβέρνηση μέχρι το Σεπτέμβριο του 1987. Στο μεταξύ, από τον Ιανουάριο του 1987 ήταν ταυτόχρονα υφυπουργός Προεδρίας της Κυβέρνησης και Εξωτερικών. Στη συνέχεια, μετά το Σεπτέμβριο του 1987 πήρε τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, έως τον Ιούλιο του 1989.

18 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

ΦΩΤΗΣ ΚΑΦΑΤΟΣ

Θλίψη στον επιστημονικό κόσμο σκορπά το Νοέμβριο η είδηση του θανάτου ενός από τους κορυφαίους βιολόγους, του Ηρακλειώτη Φώτη Καφάτου. Ο Φώτης Κ. Καφάτος, από το 2005 μέχρι το 2010, ήταν ο πρώτος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας, μέλος του Επιστημονικού του Συμβουλίου και έπειτα επίτιμος πρόεδρος του ΕΣΕ. Ήταν καθηγητής στο Ιμπίριαλ Κόλετζ και στο Χάρβαρντ, καθώς και στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Κρήτης. Είχε ασχοληθεί ιδιαίτερα με την ελονοσία.

Γεννήθηκε στο Ηράκλειο στις 16 Απριλίου 1940. Ο πατέρας του Κώστας, από το Μοναστηράκι Ρεθύμνου, ήταν γεωπόνος. Έχει ένα αδελφό, τον Μηνά, ο οποίος είναι αστροφυσικός. Φοίτησε στο Λύκειο "Κοραής". Σπούδασε Ζωολογία στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ το 1961 και Βιολογία στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ το 1962. Έλαβε το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ στη Βιολογία το 1965. Ήταν βοηθός καθηγητής στο Χάρβαρντ από το 1965 μέχρι το 1969, όταν και ανακηρύχθηκε καθηγητής στο ίδιο πανεπιστήμιο. Έγινε μόνιμος καθηγητής του Χάρβαρντ σε ηλικία 29 ετών, όντας έτσι ο νεότερος καθηγητής του Ιδρύματος, και μένοντας εκεί μέχρι το 1994.

Ρεπορτάζ: Όλγα Μανιουδάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News