default-image

Τέσσερα χρόνια από το σοβαρό τραυματισμό του Σουμάχερ

Τέσσερα χρόνια από το σοβαρό τραυματισμό του Σουμάχερ

Συμπληρώθηκαν κιόλας τέσσερα χρόνια από την αποφράδα 29η Δεκεμβρίου του 2013, όταν ο διάσημος πιλότος της Φόρμουλα 1 Μίκαελ Σουμάχερ τραυματίζεται σοβαρά στο κεφάλι, έπειτα από ατύχημα που είχε κάνοντας σκι στο Μεριμπέλ των Γαλλικών Άλπεων.

Ο επτά φορές πρωταθλητής της F1 διακομίζεται στο Νοσοκομείο της Γκρενόμπλ, όπου οι γιατροί τον υποβάλλουν σε τεχνητό κώμα. Ο Σουμάχερ υποβάλλεται, εξάλλου, σε δύο νευροχειρουργικές επεμβάσεις λόγω εγκεφαλικής αιμορραγίας, ωστόσο έκτοτε δεν κατάφερε να επανέλθει, σκορπίζοντας μέχρι σήμερα τεράστια θλίψη στους εκατομμύρια οπαδούς του ανά την υφήλιο.

Ωστόσο, σαν σήμερα πριν από αρκετές δεκαετίες, πολλά γεγονότα έλαβαν χώρα και σημάδεψαν την εγχώρια και παγκόσμια ιστορία.

Το μακελειό του Wounded Knee

Το ημερολόγιο έδειχνε 29 Δεκεμβρίου του 1890, όταν λαμβάνει χώρα στη Νότια Ντακότα των Ηνωμένων Πολιτειών το μακελειό του Wounded Knee. Πρόκειται για την τελευταία σύρραξη μεταξύ Ινδιάνων και αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων, κατά την οποία σκοτώνεται και ο θρυλικός αρχηγός της φυλής των Σιου «Μεγάλο Πόδι».

Στα τέλη του 19ου αιώνα οι διακρίσεις σε βάρος των Ινδιάνων στις ΗΠΑ βρίσκονταν σε ημερήσια διάταξη. Την περίοδο εκείνη ο μεγάλος καταυλισμός των Σιου στη Νότια Ντακότα διαλύθηκε προς όφελος των λευκών εποίκων και των χρυσοθήρων, με αποτέλεσμα οι Ινδιάνοι να αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα λόγω έλλειψης θηραμάτων, αλλά και εξαιτίας των άγονων εδαφών της περιοχής. Το πρωί της 29ης Δεκεμβρίου μια ίλη ιππικού από το 7ο Σύνταγμα περικύκλωσε τον καταυλισμό των Λακότα Σιου, και ζήτησαν από τους Ινδιάνους να παραδώσουν τα όπλα τους.

Εκείνη την ώρα, στον καταυλισμό βρίσκονταν 230 άνδρες και 120 γυναικόπαιδα. Οι περισσότεροι υπάκουσαν στις διαταγές, ωστόσο ένας Ινδιάνος, ονόματι «Μαύρο Κογιότ», φέρεται να ζήτησε χρήματα: Προκλήθηκε παρεξήγηση ανάμεσα στον ίδιο και Αμερικανούς στρατιώτες, εξαιτίας και του γεγονότος ότι ήταν κουφός. Οι μαρτυρίες λένε ότι το όπλο του «Μαύρου Κογιότ» εκπυρσοκρότησε, με αποτέλεσμα η σύρραξη να γενικευτεί: Ακολούθησε μακελειό και λίγα λεπτά μετά ο καταυλισμός είχε γεμίσει από πτώματα. Τα πολυβόλα της ιλαρχίας άρχισαν να «θερίζουν» αδιακρίτως σκοτώνοντας 146 Λακότα Σιου, ανάμεσά τους και το «Μεγάλο Πόδι». Ωστόσο, σκοτώθηκαν και 25 Αμερικανοί στρατιώτες, οι περισσότεροι εκ των οποίων από φίλια πυρά... Σήμερα, περισσότερα από 120 χρόνια μετά, η σφαγή του Wounded Knee θεωρείται ως μια από τις πιο «μαύρες» σελίδες στην ιστορία των ΗΠΑ.

Οι ρωσικοί πύραυλοι στην Κρήτη

Στις 29 Δεκεμβρίου του 1998, Ελλάδα και Κύπρος υπαναχωρούν στο θέμα της εγκατάστασης ρωσικών αντιβαλλιστικών πυραύλων στη Μεγαλόνησο, μετά τις έντονες τουρκικές αντιδράσεις που είχαν προηγηθεί. Τελικά, η ελληνική κυβέρνηση προχωρά στην εγκατάσταση των ρωσικών S-300 στην Κρήτη, όπου βρίσκονται μέχρι σήμερα.

Επιμέλεια: Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News