default-image

Πού κόλλησε το "λίφτινγκ" στο Δικαστικό Μέγαρο

Κρήτη
Πού κόλλησε το "λίφτινγκ" στο Δικαστικό Μέγαρο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την καλή διάθεση και την ομόθυμη βούληση των τοπικών φορέων να προχωρήσουν τόσο η ανακαίνιση του Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου μαζί με την ανέγερση του νέου μεγάρου, όσο και το κοινωνικό εγχείρημα της εξαγοράς "κόκκινων" δανείων για συμπολίτες μας που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ανάδειξε η χθεσινή ευρεία σύσκεψη στη Λότζια.

Την ίδια ώρα, όμως, διαπιστώθηκε ότι και οι δύο υποθέσεις και τα δύο μέτωπα έχουν πολύ "ψωμί" μπροστά. Για το μεν δικαστικό μέγαρο, που έχει κολλήσει και σε γραφειοκρατικά ζητήματα, οι βουλευτές θα επιδιώξουν να κλείσουν συνάντηση, αμέσως μετά τις γιορτές, με τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή.

Για τη δε υπόθεση προστασίας μερίδας δανειοληπτών, κατέστη σαφές πως ο Δήμος Ηρακλείου δεν μπορεί να κινηθεί μόνος του, αλλά θα πρέπει να γίνει πανελλαδικά μια συντονισμένη αυτοδιοικητική προσπάθεια και δημιουργία ενός ειδικού φορέα, υπό την αιγίδα της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ...

Αναλυτικότερα, σε ό,τι αφορά την υπόθεση των Δικαστηρίων, για το μεν σημερινό, αναχρονιστικό Δικαστικό Μέγαρο το θέμα του "λίφτινγκ" έχει κολλήσει γραφειοκρατικά και δη, όπως ειπώθηκε, σε μια υπογραφή από πλευράς του υπουργείου Οικονομικών.

Για το δε νέο δικαστικό μέγαρο, το θέμα της ανέγερσης έχει "κολλήσει" στο κομμάτι του ανασκαφικού-αρχαιολογικού ελέγχου που πρέπει να γίνει στο οικόπεδο επί της παραλιακής, όπου θα ανεγερθεί το νέο μέγαρο...

Βεβαίως η αλήθεια είναι πως μέσα από τις τοποθετήσεις και τη συζήτηση φάνηκε ξεκάθαρα πως και από πλευράς της σημερινής κυβέρνησης, όπως το είδαμε και με τις προηγούμενες, δεν υπάρχει κάποια... ζέση για να προχωρήσει το έργο. Ίσα-ίσα, δηλαδή, χρειάζεται πολύ σπρώξιμο, πολλή πίεση για να πάρουν μπροστά οι διαδικασίες.

Στην κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να αναλάβουν δράση οι βουλευτές, και ήδη κατά τη χθεσινή σύσκεψη αποφασίστηκε να κυνηγήσουν οι βουλευτές άμεσα, μετά δηλαδή τις γιορτές, ένα ραντεβού με τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή.

Ενημερωτικό σημείωμα Ηγουμενίδη

Στα αξιοσημείωτα της χθεσινής συνάντησης ήταν το ενημερωτικό σημείωμα που κοινοποίησε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης στο δήμαρχο Βασίλη Λαμπρινό, στους παρευρισκόμενους αντιδημάρχους και επικεφαλής παρατάξεων και δημοτικούς συμβούλους, στον αντιπεριφερειάρχη Ευριπίδη Κουκιαδάκη, αλλά και στους υπόλοιπους παρευρισκόμενους βουλευτές Γιάννη Μιχελογιαννάκη, Βασίλη Κεγκέρογλου και Σπύρο Δανέλλη, καθώς και στον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου Άρη Ροζάκη.

Σύμφωνα με το σχετικό ενημερωτικό σημείωμα του κ. Ηγουμενίδη, «οι μελέτες που απαιτούνται για τη δημοπράτηση και εκτέλεση της α' φάσης, που έχει ως αντικείμενο την άρση επικινδυνότητας, έχουν ολοκληρωθεί και έχουν εγκριθεί από την Υπηρεσία Νεότερων Μνημείων και Τεχνικών Έργων, ενώ επίσης έχουν εγκριθεί τα τεύχη δημοπράτησης από το Δ.Σ. της ΚΤΥΠ Α.Ε., και παράλληλα έχει δεσμευτεί η πίστωση.

Για τη β' φάση, που έχει ως αντικείμενο τη γενική επισκευή, οι μελέτες για τη γενική επισκευή του κτηριακού συγκροτήματος είναι σε εξέλιξη, ενώ τίθεται ζήτημα σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ακινήτων του Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου.

Τμήματα του κτηριακού συγκροτήματος ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο και για να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε επέμβαση στο Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου (κτήριο 2 Πρωτοδικείου - κτήριο 3 Ειρηνοδικείου), δηλαδή αδειοδότηση, δημοπράτηση και υλοποίηση των εργασιών, είναι απαραίτητο να παραχωρηθεί το σύνολο των κτηρίων στις Υπηρεσίες του Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου.

Για το εν λόγω πρόβλημα είναι ενήμερο το υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ έχει αποσταλεί σχετικό αίτημα στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου/Τμήμα Διαχείρισης Συμβάσεων Παραχώρησης (ΕΤΑΔ), προκειμένου να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να αρθεί το πρόβλημα που δημιουργεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς του εν λόγω ακινήτου.

Ως προς την ανέγερση του νέου δικαστικού μεγάρου Ηρακλείου, στην παραλιακή, επισημαίνεται ότι στην περιοχή ανατολικά του χωροθετημένου οικοπέδου έχουν εντοπιστεί και ανασκαφεί από την ΚΓ' Εφορία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων τμήματα μινωικού λιμενικού οικισμού και νεκροταφείου, και συνεπώς θα πρέπει να ασκηθεί προληπτικά ανασκαφικός-αρχαιολογικός έλεγχος.

Ο έλεγχος όμως δεν μπορεί να προσδιοριστεί με σαφήνεια, ούτε ως προς την έκταση (αρχαιολογικές τομές), ούτε ως προς το χρόνο και το κόστος για την περαίωσή του, σύμφωνα με έγγραφο της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου».

Παρέμβαση Λυγερού

Στα αξιοσημείωτα της χθεσινής σύσκεψης η επισήμανση-παρότρυνση του Ηλία Λυγερού να υπάρξει μέριμνα από τώρα για τη μελλοντική αξιοποίηση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων του Δικαστικού Μεγάρου (κατόπιν φυσικά παραχώρησής του προς το Δήμο Ηρακλείου), ώστε, όταν με το καλό γίνει το νέο δικαστικό μέγαρο, να μην αφεθούν να ρημάξουν τα σημερινά Δικαστήρια, όπως συνέβη δηλαδή με την παλιά Αστυνομική Διεύθυνση και άλλα δημόσια κτήρια στο κέντρο της πόλης...

"Κόκκινα" δάνεια: Δύσκολο εγχείρημα η εξαγορά τους

Στη χθεσινή σύσκεψη στη Λότζια τέθηκε επί τάπητος και το θέμα της ενδεχόμενης εξαγοράς κάποιων "κόκκινων" δανείων, προκειμένου να προστατευτούν οι δανειολήπτες που κινδυνεύουν να χάσουν την περιουσία τους σε πλειστηριασμούς!

Πρόκειται, όπως έχουμε γράψει, για μια πρωτοβουλία, σε διερευνητικό στην παρούσα φάση επίπεδο από πλευράς Δήμου Ηρακλείου, η οποία αφορά σε δάνεια πρώτης κατοικίας, τα οποία δυσκολεύονται οι δανειολήπτες να αποπληρώσουν λόγω της οικονομικής κρίσης.

Το θέμα είχε συζητηθεί τις προάλλες και στο Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ έχει συγκροτηθεί ειδική διαπαραταξιακή επιτροπή που θα αναλάβει τους χειρισμούς. Χειρισμοί που είναι πάντως δύσκολοι!

Όπως αποτυπώθηκε χθες, είναι δύσκολο έως ανέφικτο να κινηθεί μόνος του ο Δήμος Ηρακλείου. Το πιθανό σενάριο, αφού βεβαίως δρομολογηθούν οι αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις, είναι να συσταθεί πανελλαδικά ένας ευρύς φορέας, σαν fund εξαγοράς δανείων, που θα τελεί υπό την ομπρέλα της ΕΝΠΕ και της ΚΕΔΕ, και στον οποίο θα ενταχθούν όσοι Δήμοι θέλουν.

Αναμφίβολα μιλάμε για ένα δύσκολο εγχείρημα, που έχει πολύ "ψωμί". Ωστόσο, όπως επισημάνθηκε, θα πρέπει ο Δήμος να κάνει από τώρα τις προετοιμασίες, όπως π.χ. η πλήρης καταγραφή των δανειοληπτών και των "κόκκινων" δανείων στο Ηράκλειο...

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News