default-image

Γαλάτεια Σαράντη: Η πρώτη Ελληνίδα ακαδημαϊκός

Γαλάτεια Σαράντη: Η πρώτη Ελληνίδα ακαδημαϊκός

Δείτε μερικά από τα πιο σημαντικά γεγονότα που σημάδεψαν τη σημερινή ημέρα, 28 Δεκεμβρίου.

Η πρώτη Ελληνίδα ακαδημαϊκός

Το ημερολόγιο έδειχνε 28 Δεκεμβρίου του 2009, όταν η μεγάλη συγγραφέας Γαλάτεια Σαράντη αφήνει την τελευταία της πνοή σε ηλικία 89 ετών. Γεννήθηκε στην Πάτρα στις 8 Νοεμβρίου του 1920 και αποφοίτησε από το Αρσάκειο Λύκειο Πατρών. Στη συνέχεια εγκαταστάθηκε μαζί με την οικογένειά της στην Αθήνα, όπου σπούδασε στη Νομική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, χωρίς ωστόσο να πάρει ποτέ το πτυχίο της.

Πρωτοεμφανίστηκε στο λογοτεχνικό στερέωμα το 1945 με το διήγημα "Το κάστρο", το οποίο δημοσιεύτηκε στη "Νέα Εστία". Ακολούθησε η συγγραφή πλήθους έργων, όπως νουβέλες, μυθιστορήματα, διηγήματα, αλλά και παιδικά βιβλία. Εξάλλου, η Σαράντη ασχολήθηκε αρκετά και με τη μετάφραση.

Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι το 1997 η συγγραφέας γίνεται η πρώτη γυναίκα η οποία εξελέγη μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Η πρώτη ταινία όλων των εποχών

Σαν σήμερα, στις 28 Δεκεμβρίου του 1895, προβάλλεται από τους αδελφούς Λιμιέρ στο Παρίσι η πρώτη κινηματογραφική ταινία, διάρκειας ενός λεπτού.

Οι γυναίκες διεκδικούν δικαίωμα ψήφου

Το ημερολόγιο έδειχνε 28 Δεκεμβρίου του 1919, όταν ο Όμιλος Ελληνίδων Σοσιαλιστριών καλεί τις γυναίκες της Αθήνας και του Πειραιά σε σύσκεψη με θέμα την παροχή δικαιώματος ψήφου στις γυναίκες.

Ο θάνατος του συνθέτη του "Μπολερό"

Σαν σήμερα, το 1937, πεθαίνει στο Παρίσι ο Γάλλος συνθέτης Ζοζέφ Μορίς Ραβέλ. Ο Ραβέλ ήταν - μαζί με τον Ντεμπισί - ο κύριος εκπρόσωπος του μουσικού κινήματος του Ιμπρεσιονισμού. Τα έργα του για πιάνο είναι ιδιαίτερα δημοφιλή μέχρι σήμερα, ωστόσο το πιο γνωστό του έργο είναι το "Μπολερό", το οποίο έγραψε το 1928. Σημειώνεται ότι ο Ραβέλ δεν εκτιμούσε ιδιαίτερα το "Μπολερό", χαρακτηρίζοντάς το ως «ένα κομμάτι για ορχήστρα χωρίς μουσική».

Η πρεμιέρα της "Κάλπικης λίρας"

Σαν σήμερα, στις 28 Δεκεμβρίου του 1955, προβάλλεται στους κινηματογράφους μία από τις πιο επιτυχημένες ελληνικές ταινίες όλων των εποχών. Ο λόγος για την "Ιστορία μιας κάλπικης λίρας", γνωστή ευρέως ως "Η κάλπικη λίρα". Την ταινία σκηνοθέτησε ο Γιώργος Τζαβέλλας πάνω σε δικό του σενάριο, ενώ πρωταγωνιστούν τεράστια ονόματα του ελληνικού σινεμά, όπως οι Βασίλης Λογοθετίδης, Ίλια Λιβυκού, Ορέστης Μακρής, Μίμης Φωτόπουλος, Σπεράντζα Βρανά, Δημήτρης Χορν και Έλλη Λαμπέτη.

Σημειώνεται ότι η "Κάλπικη λίρα" αποτελεί ουσιαστικά την πρώτη ελληνική ταινία που σημείωσε αξιοσημείωτη διεθνή επιτυχία. Η υπόθεση αφορά σε μια κάλπικη λίρα, η οποία δημιουργήθηκε από τον Ανάργυρο (Βασίλη Λογοθετίδη) και με βάση την οποία σκιαγραφείται η ηθογραφία της ελληνικής κοινωνίας της δεκαετίας του '50.

Η "Κάλπικη λίρα" συνιστά τρανό παράδειγμα σπονδυλωτής ταινίας, καθώς συμπεριλαμβάνει συνολικά τέσσερις επιμέρους ιστορίες, που όλες τους έχουν ως κοινή συνισταμένη μια κάλπικη λίρα! Το κεντρικό νόημα, πάντως, της ταινίας δεν είναι άλλο από το ότι η επιδίωξη του πλούτου οδηγεί τον άνθρωπο να βιώσει μια κάλπικη ζωή.

Επιμέλεια: Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News