default-image

Ζευγάρι από την Κρήτη κάνει χρυσές δουλειές στο Βιετνάμ -vid

Κρήτη
Ζευγάρι από την Κρήτη κάνει χρυσές δουλειές στο Βιετνάμ -vid

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ξεκίνησαν από τα Χανιά για το Βιετνάμ το 2012, κρατώντας μόνο τις βαλίτσες τους και μετά από ενάμιση μήνα διακοπών, αποφάσισαν να συνεχίσουν τη ζωή τους στη δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου.

Ο Χρήστος Κρόκος και η Μαρία Σαρημανώλη, μέσα σε λίγες ώρες άλλαξαν πορεία ζωής και εγκαταστάθηκαν μόνιμα στη νοτιοανατολική Ασία. Είναι οι μοναδικοί Έλληνες στην πόλη Χόι Αν. Από το 2012 μέχρι σήμερα έχουν ανοίξει πέντε εστιατόρια και τα επιχειρηματικά τους σχέδια έχουν πάντα σημείο αναφοράς την Κρήτη.

Περιγράφοντας το ξεκίνημα της καινούριας τους ζωής στο Βιετνάμ, ο Χρήστος τονίζει ότι πολλά πράγματα ήταν αποτέλεσμα συμπτώσεων. «Είναι όμορφος και ασφαλής προορισμός. Μας άρεσε από την πρώτη στιγμή και έτσι σκεφτήκαμε να κάνουμε μια προσπάθεια. Είδαμε έναν άδειο επαγγελματικό χώρο και έτυχε να γνωρίσουμε τον ιδιοκτήτη ο οποίος συμπτωματικά είχε ονομάσει το εστιατόριο του Ατλαντίς. Μια εβδομάδα μετά, κάναμε το μεγάλο βήμα. Ανοίξαμε το πρώτο μας μαγαζί το οποίο ονομάσαμε «Greek Mini Restaurant» επειδή είχε μόνο τρία τραπέζια».

Το πρώτο εστιατόριο χωρίς...πελάτες!

Στο πρώτο εστιατόριο της Μαρίας και του Χρήστου, πέρασαν δύο εβδομάδες για να μπει πελάτης. Η πορεία ήταν απροσδόκητα ανοδική. «Αυτό που ζήσαμε ήταν κάτι μοναδικό. Τα τρία τραπέζια ήταν πάντα γεμάτα ενώ ο υπόλοιπος κόσμος καθόταν στο πάτωμα. Δεν είχαμε προσωπικό γιατί δεν γνωρίζαμε που θα βρούμε κι έτσι εργαζόμασταν οι δυο μας καλύπτοντας όλα τα πόστα. Μαγειρεύαμε αρχικά για δέκα άτομα και η ζήτηση ήταν για πενήντα».

Αυτό ήταν μόνο η αρχή, μιας και η τύχη ήταν στα δεξιά για τους δύο νέους. «Από τα πέντε εστιατόρια που ανοίξαμε έχουμε πουλήσει τα τρία, κρατήσαμε τα δύο και αυτή τη στιγμή ετοιμαζόμαστε να ανοίξουμε ένα ακόμη και να δημιουργήσουμε μια αλυσίδα καταστημάτων» είπε ο Χρήστος στο neakriti.gr.  

Υπήρξαν στιγμές που σκέφτηκαν να επιστρέψουν στα Χανιά

Για τρία ολόκληρα χρόνια δεν κατάφεραν να επισκεφθούν την Ελλάδα, χωρίς να λείψουν οι στιγμές που το ζευγάρι σκέφτηκε να τα παρατήσει και να επιστρέψει στα Χανιά.

Η αγάπη τους όμως και το πείσμα τους να πετύχουν, ήταν στοιχεία που τους κράτησαν και τους έδωσαν δύναμη για να μην εγκαταλείψουν το Βιετνάμ. «Αυτό που μου αρέσει περισσότερο είναι το κλίμα. Έχει καλοκαίρι σχεδόν όλο το χρόνο και το απολαμβάνω.

Οι Βιετναμέζοι μας έχουν αγκαλιάσει, είναι καλός και ήσυχος λαός. Οι ρυθμοί είναι ήρεμοι και η καθημερινότητα που έχουμε δημιουργήσει είναι τόσο όμορφη που με κάνει να αντέχω την απόσταση από τα Χανιά» εξηγεί η Μαρία.

Οι οικογένειες των δύο νέων και κυρίως της Μαρίας, έπεσαν από τα σύννεφα όταν έμαθαν διά τηλεφώνου, ότι τα παιδιά τους δεν θα επιστρέψουν από τις διακοπές τους στο Βιετνάμ και ότι θα μείνουν για πάντα εκεί. Πέντε χρόνια μετά, όσο κι αν τους πληγώνει η απόσταση, χαίρονται που βλέπουν το ζευγάρι ευτυχισμένο έστω κι αν βρίσκεται μίλια μακριά.

Με τη σκέψη και την καρδιά πάντα στην Κρήτη

Ο Χρήστος με καταγωγή από την Εύβοια αποφοίτησε από την Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού της Σούδας και ζούσε είκοσι χρόνια στα Χανιά, όπου εργάστηκε για μεγάλο διάστημα ως ιδιωτικός υπάλληλος. Σε οδοντιατρείο εργαζόταν η Μαρία. Αγαπούν τα ταξίδια και το Βιετνάμ ήταν ο προορισμός που τους άλλαξε τη ζωή. Κουβαλούν την Κρήτη μέσα τους και η καθημερινότητα τους έχει σημείο αναφοράς το νησί.

«Τα εστιατόρια μας έχουν το όνομα «Mix Greek Restaurant», η κουζίνα μας είναι κρητική και ακόμη και τα ονόματα στο μενού είναι κρητικά. Η διακόσμηση είναι φυσικά ανάλογη αφού έχουμε ζωγραφίσει στους τοίχους τον Ερωτόκριτο και το Φάρο των Χανίων» τόνισε ο Χρήστος ενώ η Μαρία πρόσθεσε ότι «από το πρωί μέχρι το βράδυ ακούνε κρητική μουσική».

Το Βιετνάμ είναι για τους δύο νέους από τα Χανιά ο τόπος που επέλεξαν για να ζήσουν , δεν παύουν όμως να αισθάνονται πως ζουν στην ξενιτιά. «Μας λείπουν οι φίλοι, η οικογένεια μας, η ζωή στην πόλη μας, η θέα του παλιού λιμανιού, η θάλασσα, ο Φάρος» πρόσθεσε ο 40χρονος Χρήστος ο οποίος δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι στο Βιετνάμ ζουν μια ήρεμη ζωή απολαμβάνοντας το καλοκαιρινό κλίμα και τους χαλαρούς ρυθμούς.

Μετά το τέλος της εορταστικής περιόδου ο Χρήστος και η Μαρία θα επιστρέψουν στη μακρινή χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας με την καρδιά τους όμως να χτυπά αδιάκοπα στα Χανιά.

Ρεπορτάζ: Βίκυ Παπαδογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News