Ειδήσεις

«Θείο δώρο» για τους αγρότες οι βροχές

Χαμόγελα στην Κρήτη σκόρπησαν οι βροχοπτώσεις των προηγούμενων ημερών.

Η  κακοκαιρία που "χτύπησε" τα περασμένα 24ωρα το νησί μας είχε ως αποτέλεσμα να σημειωθούν μεγάλα ύψη βροχής σε όλο το νησί, κάτι που σκόρπισε χαμόγελα στον ταλαιπωρημένο αγροτικό πληθυσμό της Κρήτης.

Όπως εξηγεί ο μετεωρολόγος Μανόλης Λέκκας, οι βροχές που σημειώθηκαν σε όλο το νησί το τριήμερο 22 έως 24 Δεκεμβρίου αποτέλεσαν «θείο δώρο» για τους αγρότες.

«Στα βόρεια τμήματα του νησιού σημειώθηκαν μεγαλύτερα ύψη βροχής, με τις δυτικές περιοχές να συγκεντρώνουν μεγαλύτερες ποσότητες, ενώ στα νότια σημειώθηκαν μικρότερα ύψη βροχομετρικών, αλλά και για τις περιοχές αυτές χαρακτηρίζονται αξιόλογα.

 Ευχάριστο ήταν επίσης το γεγονός ότι οι βροχοπτώσεις αυτές είχαν ένα πολύ ήπιο χαρακτήρα, με αποτέλεσμα να απορροφηθούν από τα εδάφη οι μεγαλύτερες ποσότητες του βρόχινου νερού προτού οδηγηθούν σε απορροή. Και οι χιονοπτώσεις που σημειώθηκαν στα ορεινά του νησιού από το πρωί του Σαββάτου έως και το μεσημέρι της Κυριακής ήταν ιδιαιτέρως αξιόλογες και, αν μη τι άλλο, έδωσαν το απαραίτητο "στολίδι" των ημερών, δίνοντας παράλληλα την ευκαιρία σε πολλούς εκδρομείς να ανέβουν σε ορεινούς προορισμούς και να απολαύσουν τα χιόνια, χωρίς να αντιμετωπίσουν ιδιαίτερα προβλήματα», ανέφερε αρχικά ο Μανόλης Λέκκας.

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, τα υψηλότερα βροχομετρικά σε όλη την Κρήτη σημειώθηκαν στο νομό Χανίων και ειδικότερα στα βόρεια τμήματά του, με το δήμο Αποκορώνου να έχει τα "πρωτεία".

«Στην Ασή Γωνιά καταγράφηκε το μέγιστο ύψος βροχόπτωσης του τριημέρου με 210,0 χιλιοστά, ενώ αρκετά υψηλά βροχομετρικά σημειώθηκαν και στις γύρω περιοχές. Χαμηλότερα ήταν τα ύψη βροχής στα νότια, γεγονός αναμενόμενο, μιας και το βόρειο ρεύμα ευνόησε περισσότερο τις βόρειες περιοχές της Κρήτης. Σημαντικές ήταν οι χιονοπτώσεις στις κορυφές κυρίως των Λευκών Ορέων, ενώ στο Οροπέδιο του Ομαλού το ύψος του χιονιού έφτασε έως τα 10 εκατοστά.

Στο νομό Ρεθύμνου σημειώθηκε καλύτερη κατανομή των βροχοπτώσεων, με το μεγαλύτερο ύψος βροχής να καταγράφεται στο φράγμα Ποταμών με 99,0 χιλιοστά, ενώ σημαντικά ήταν και τα ύψη βροχής σε περιοχές στα νότια, και συγκεκριμένα στον Πλακιά σημειώθηκαν 56,0 χιλιοστά, στο Σπήλι 56,2, ενώ αρκετά χαμηλότερα κυμάνθηκε η Αγία Γαλήνη με 15,0 χιλιοστά.

Στα Ανώγεια σημειώθηκαν σημαντικές βροχοπτώσεις με 93,4 χιλιοστά, ενώ και το ύψος του χιονιού έφτασε μέχρι και τα 10 εκατοστά στα υψηλότερα σημεία του χωριού», μας είπε ο γνωστός μετεωρολόγος.

«Μεγαλύτερο χριστουγεννιάτικο δώρο ήταν οι βροχές και στο ν. Λασιθίου, όπου πραγματικά υστερεί σε βροχομετρικά στην τρέχουσα περίοδο σε σχέση με τους υπόλοιπους νομούς της Κρήτης. Αναμενόμενο ήταν οι πλέον σημαντικές βροχοπτώσεις να σημειωθούν στο Οροπέδιο Λασιθίου, με το ύψος βροχής να φτάνει στα 66,4 χιλιοστά στο Τζερμιάδο. Στη Σητεία καταγράφηκαν 42,6 χιλιοστά, ενώ αξιόλογη ήταν η βροχόπτωση στην Ιεράπετρα με 20,6 χιλιοστά», είπε, κλείνοντας, ο Μανόλης Λέκκας.

Έβρεξε περισσότερο... στην Κνωσό

Στο νομό Ηρακλείου οι βροχοπτώσεις ήταν περισσότερο αξιόλογες στα βόρεια και στην ενδοχώρα, και ιδιαίτερα στις περιοχές με μεγαλύτερο υψόμετρο. Στην Κνωσό καταγράφηκε το μεγαλύτερο ύψος βροχής με 59,6 χιλιοστά, ενώ έκπληξη, αν όχι λάθος καταγραφή, αποτελούν τα δεδομένα από το μετεωρολογικό σταθμό στο λιμάνι του Ηρακλείου, που κατέγραψε μόλις 5,2 χιλιοστά. Χαμηλότερα αλλά δικαιολογημένα, λόγω του βόρειου ρεύματος, ήταν και τα ύψη βροχής στα νότια, με τις Μοίρες να σημειώνουν 8,6 χιλιοστά και το Τυμπάκι με 11,8 χιλιοστά.

Ο καιρός στην Κρήτη

Καλό σε γενικές γραμμές αναμένεται το σκηνικό του καιρού στην Κρήτη σήμερα και αύριο. Εντούτοις, τις νυχτερινές ώρες ο υδράργυρος θα έχει πτωτικές τάσεις, ρίχνοντας τη θερμοκρασία σε χαμηλότερα επίπεδα απ' ό,τι κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ειδικότερα, σήμερα στο Ηράκλειο προβλέπεται συννεφιά. Οι άνεμοι αναμένεται να πνέουν βορειοδυτικοί, με την έντασή τους να φτάνει τα 2 μποφόρ. Εξάλλου, η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας δεν αναμένεται να ξεπεράσει τους 17 βαθμούς Κελσίου. Για αύριο Πέμπτη προβλέπεται - ξανά - αρκετή συννεφιά στο Ηράκλειο. Οι άνεμοι, ωστόσο, θα στραφούν από νότιες διευθύνσεις και η έντασή τους θα κυμανθεί μεταξύ 3 και 5 μποφόρ. Σημειώνεται ότι η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα παραμείνει στα ίδια με σήμερα επίπεδα.

Στην ευρύτερη περιοχή του Αγίου Νικολάου αναμένονται σήμερα ασθενείς βροχοπτώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί, με μειωμένη ένταση, ενώ η μέγιστη θερμοκρασία δε θα ξεπεράσει τους 16 βαθμούς Κελσίου. Για αύριο Πέμπτη προβλέπεται συννεφιά, ενώ η ένταση των νοτιάδων θα κυμανθεί από 2 έως 4 μποφόρ. Εξάλλου, η θερμοκρασία ενδεχομένως να σημειώσει μικρή άνοδο.

Αραιή συννεφιά αναμένεται να κάνει την εμφάνισή της σήμερα στο Ρέθυμνο. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί, από 1 έως 3 μποφόρ, ενώ ο υδράργυρος δε θα υπερβεί τους 16 βαθμούς Κελσίου. Εξάλλου, αύριο Πέμπτη οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι από 3 έως 5 μποφόρ. Ωστόσο η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα, με τη μέγιστη τιμή της να μην ξεπερνά τους 14 βαθμούς Κελσίου.

Αραιή συννεφιά αναμένεται να επικρατήσει σήμερα και στα Χανιά. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί στα 2 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα φτάσει μέχρι τους 16 βαθμούς Κελσίου. Συννεφιασμένο καιρικό σκηνικό θα έχουμε και αύριο στα Χανιά: Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 1 έως 2 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία δε θα ξεπεράσει τους 17 βαθμούς Κελσίου.

Σχόλια