default-image

«Καλπάζει» η ιλαρά: 91 κρούσματα σε μια εβδομάδα

Υγεία
«Καλπάζει» η ιλαρά: 91 κρούσματα σε μια εβδομάδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυξάνονται συνεχώς τα κρούσματα της ιλαράς στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), μέχρι και τις 21 Δεκεμβρίου είχαν καταγραφεί 871 κρούσματα της λοιμώδους μεταδοτικής νόσου, με τα 91 από αυτά να αφορούν μόνο μια εβδομάδα.

Συγκεκριμένα, κατά το διάστημα από 15 έως 21 Δεκεμβρίου δηλώθηκαν 91 νέα περιστατικά ιλαράς, ενώ σταθερός παραμένει ο αριθμός των θανατηφόρων περιστατικών.

Υπενθυμίζεται οτι έχουν χάσει τη ζωή τους, λόγω επιπλοκών από την ιλαρά, ένα βρέφος και ενας 17χρονος από κοινότητες Ρομά. Το βρεiφος Ρομα? 11 μηνωiν, ανεμβολιiαστο, με υποκειiμενη δυστροφιiα, κατεiληξε με κλινικη? εικοiνα σηψαιμιiας. Ο 17χρονος Ρομαi, ανεμβολιiαστος, κατεiληξε με κλινικη? εικοiνα εγκεφαλιiτιδας.

Οι εστίες της επιδημικής έξαρσης της ιλαράς, όπως την προσδιορίζει το ΚΕΕΛΠΝΟ, βρίσκονται κυριiως στη Νότια Ελλάδα, ιδίως στην Αττική, την Κορινθία, την Αχαΐα, την Ηλεία. Στη μεγαiλη πλειονοiτητα προiκειται για αiτομα Ελληνικηiς υπηκοοiτητας (κυριiως μικρα? παιδια? απο? κοινοiτητες Ρομα? και αiτομα απο? το γενικο? πληθυσμο? κυριiως στην ηλικιακη? ομαiδα 25-44 ετωiν) που δεν εiχουν ανοσιiα στην ιλαραi, μεταξυ? των οποιiων και επαγγελματιiες υγειiας που ηiταν ανεμβολιiαστοι η? ατελωiς εμβολιασμεiνοι.

Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ υπογραμμίζουν πως αναμένεται  η εργαστηριακη? επιβεβαιiωση και αiλλων κρουσμαiτων το ερχοiμενο διαiστημα, και δεν μπορει? να αποκλειστει? η αυiξηση των κρουσμαiτων και η επεiκταση? τους και σε αiλλες γεωγραφικεiς περιοχεiς.

Συστηiνεται ο εμβολιασμοiς με το μικτο? εμβοiλιο ιλαραiς-ερυθραiς-παρωτιiτιδας (εμβοiλιο MMR) των παιδιωiν, των εφηiβων και των ενηλιiκων που δεν εiχουν εμβολιαστει? με τις απαραιiτητες δοiσεις. Συiμφωνα με το Εθνικο? Προiγραμμα Εμβολιασμωiν, παιδιαi, εiφηβοι και ενηiλικες που εiχουν γεννηθει? μετα? το 1970 και δεν εiχουν ιστορικο? νοiσου πρεiπει να ειiναι εμβολιασμεiνοι με 2 δοiσεις εμβολιiου για την ιλαραi.

Πηγή: protothema.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News