default-image

Γνωστή τραγουδίστρια γιορτάζει σήμερα τα γενέθλια της

Life
Γνωστή τραγουδίστρια γιορτάζει σήμερα τα γενέθλια της

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εξήντα επτά χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ημέρα που ήρθε στη ζωή η Χάρις Αλεξίου.

Η Χαρίκλεια Ρουπάκα, όπως είναι το πραγματικό της όνομα, γεννήθηκε στη Θήβα στις 27 Δεκεμβρίου του 1950. Ο πατέρας της ήταν Θηβαίος, ενώ η μητέρα της Μικρασιάτισσα. Από το 1958 η οικογένεια της Χαρούλας εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Η Χάρις εμφανίζεται στο δισκογραφικό στερέωμα το 1970, σε ηλικία μόλις 20 ετών, ερμηνεύοντας το τραγούδι "Όταν πίνει μια γυναίκα" των Βασιλειάδη-Πυθαγόρα.

Ωστόσο, ο πρώτος σημαντικός σταθμός στην καριέρα της ήταν η συμμετοχή της στο δίσκο «Μικρά Ασία» των Καλδάρα και Πυθαγόρα, μαζί με τον Γιώργο Νταλάρα. Το 1976 ηχογραφεί τις «Λαϊκές Κυριακές» με τραγούδια του Σταύρου Κουγιουμτζή. Γενικότερα τη δεκαετία του '70 η Αλεξίου εμφανίζεται σε μπουάτ στην περιοχή της Πλάκας στην Αθήνα, συμμετέχοντας ενεργά σε ένα νέο τρόπο παρουσίασης των τραγουδιών εντελώς διαφορετικό σε σχέση με τη συμβατική λογική των νυχτερινών κέντρων της Αθήνας.

Η περίοδος αυτή συνέπεσε με τη μεταπολιτευτική περίοδο και την αναβίωση του ρεμπέτικου, καθώς και τη δυναμική εμφάνιση του πολιτικού τραγουδιού. Έτσι, η Αλεξίου θα γίνει ευρέως γνωστή στο ελληνικό κοινό μαζί με καλλιτέχνες όπως ο Νταλάρας, η Γαλάνη, ο Καλογιάννης, ο Παπακωνσταντίνου και ο Πάριος. Στη συνέχεια της καριέρας της συνεργάστηκε με τους κορυφαίους συνθέτες του ελληνικού πενταγράμμου, όπως οι Θεοδωράκης, Χατζιδάκις, Λοΐζος, Ρασούλης, Βαρδής, Άσιμος, Σπανός, Μικρούτσικος, Μάλαμας κ.ά. Συνολικά, τα τελευταία 46 χρόνια έχει ηχογραφήσει περισσότερους από 30 προσωπικούς δίσκους.

Πολλά άλλα σπουδαία γεγονότα έχουν λάβει όμως χώρα σαν σήμερα και έχουν χαραχθεί στη μνήμη μας.

Αγιά Σοφιά: «Νενίκηκά σε Σολομώντα»

Το ημερολόγιο έδειχνε 27 Δεκεμβρίου του 537 μ.Χ., όταν τελούνται στην Κωνσταντινούπολη τα θυρανοίξια της Αγιά Σοφιάς, έργο των μεγάλων αρχιτεκτόνων Ανθέμιου και Ισιδώρου. Εκείνη τη λαμπρή για το Βυζάντιο ημέρα, ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός αναφώνησε θριαμβευτικά «Νενίκηκά σε Σολομώντα», αναφερόμενος στον Ισραηλίτη βασιλιά και τον περίφημο Ναό του.

Μαρλέν Ντίτριχ: Ο «γαλάζιος άγγελος»

Στις 27 Δεκεμβρίου του 1901 γεννιέται στο Σένενμπεργκ του Βερολίνου η κορυφαία ηθοποιός και μια από τις διασημότερες κινηματογραφικές σταρ όλων των εποχών. Ο λόγος για τη Γερμανίδα Μαρλέν Ντίτριχ. Η Ντίτριχ αρχικά συνεργάστηκε με τον Μαξ Ράινχαρντ και τον Γιόζεφ Φον Στέρνμπεργκ, ενώ το 1930 έπαιξε στην ταινία «Γαλάζιος Άγγελος», η οποία της χάρισε διεθνή φήμη. Ακολούθως, πρωταγωνίστησε στις ταινίες «Μαρόκο», «Σαγκάη Εξπρές» και «Η τραγική σαρίνα». Ήταν από τις πρώτες ηθοποιούς που καθιέρωσε στο σινεμά τον τύπο της μοιραίας γυναίκας, αποτελώντας πρότυπο για εκατομμύρια γυναίκες σε όλη την υφήλιο.

Η Μαρλέν Ντίτριχ βρίσκεται στην ένατη θέση της λίστας με τις 25 μεγαλύτερες σταρ όλων των εποχών. Πέθανε το Μάιο του 1992 στο Παρίσι, σε ηλικία 91 ετών.

Επιμέλεια: Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News