default-image

Θέμα ημερών, οι αγρότες να πάρουν τις αποζημιώσεις τους

Κρήτη
Θέμα ημερών, οι αγρότες να πάρουν τις αποζημιώσεις τους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μέσα στον Ιανουάριο αναμένεται να πληρωθούν από τον ΕΛΓΑ οι αποζημιώσεις των αμπελουργών για τις ζημιές από τον καύσωνα του περασμένου καλοκαιριού και των ελαιοπαραγωγών της Ροδιάς για τις πρόσφατες ζημιές από το χαλάζι, που κυριολεκτικά τους ράβδισε τις ελιές σε μια μεγάλη περιοχή.

Την ευχάριστη αυτή πληροφορία έδωσε στη "Νέα Κρήτη" ο διευθυντής του ΕΛΓΑ στην Κρήτη Νίκος Δασκαλάκης, ο οποίος τόνισε ότι ήδη τα πορίσματα στο μεγαλύτερο μέρος τους έχουν κοινοποιηθεί στους κατά τόπους Δήμους.

«Εμείς προχωράμε κανονικά στην κοινοποίηση των πορισμάτων. Στο μεγαλύτερο ποσοστό τους έχουν κοινοποιηθεί», ανέφερε στην εφημερίδα μας ο Νίκος Δασκαλάκης, σχετικά με τις ζημιές από τον καύσωνα που έπληξε την Κρήτη τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου.

«Λίγα πορίσματα εκκρεμούν. Θα σταλούν και αυτά. Η πληρωμή εκτιμώ ότι θα γίνει μέσα στον Ιανουάριο»...

Για το χαλάζι στις ελιές, ο κ. Δασκαλάκης μάς είπε ότι «έχουμε ολοκληρώσει τις εκτιμήσεις, έχουν εκδοθεί τα πορίσματα και είμαστε και σε αυτό το θέμα στο τελευταίο στάδιο. Το πιθανότερο είναι ότι θα πληρωθεί τον Ιανουάριο, μαζί και με τα αμπέλια».

Στο σημείο αυτό, ο διευθυντής του ΕΛΓΑ διευκρινίζει για τις ελιές που επλήγησαν από το χαλάζι ότι «ο υπολογισμός τόσο στην ασφάλιση όσο και στην αποζημίωση είναι κατά στρέμμα. Και επειδή η ελιά μια κάνει και μια χρονιά δεν κάνει παραγωγή, ο μέσος όρος που βγαίνει είναι χαμηλός συγκριτικά με το αν ασφαλιζόταν τη μια χρονιά όλη η παραγωγή και την επόμενη χρονιά, που δεν είχε, δεν ασφαλιζόταν καθόλου. Και γι' αυτό βλέπουμε και το φαινόμενο, σε κάποιες περιπτώσεις που υπάρχει βεντέμα, η ασφαλισμένη παραγωγή να είναι χαμηλή. Γι' αυτό είναι πολύ χαμηλό και το ασφάλιστρο. Είναι 3,6 ευρώ το στρέμμα»...

Σύμφωνα με τον ίδιο, σήμερα ο ΕΛΓΑ αποζημιώνει στις ελιές 500 κιλά ελαιοκάρπου ανά στρέμμα. Και σημειώνει στο σημείο αυτό ότι αυτή την περίοδο είναι σε εξέλιξη η διαβούλευση για αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ και όλες οι προτάσεις είναι συζητήσιμες. Βέβαια, ξεκαθαρίζει ότι, αν και εφόσον γίνει η διεύρυνση των αποζημιώσιμων αιτιών και η αύξηση των αποζημιώσιμων ποσοτήτων, θα υπάρξει και ανάλογη αναπροσαρμογή των ασφαλίστρων προς τα πάνω.

«Ό,τι προτάσεις υπάρχουν από τους άμεσα εμπλεκόμενους και ενδιαφερόμενους φορείς μπορούν να κατατεθούν. Απλώς, κάθε πρόταση θα έχει και τις ανάλογες συνέπειες. Δηλαδή αύξηση της ασφαλιζόμενης ποσότητας ανά στρέμμα θα επιφέρει και αύξηση της ασφαλιστικής εισφοράς».

Ο κ. Δασκαλάκης τονίζει παρακάτω ότι «βασική αρχή της ασφάλισης είναι να ασφαλίζεται ένα φαινόμενο το οποίο είναι μετρήσιμο και να οφείλεται σε κάποιο συγκεκριμένο αίτιο. Εφόσον υπάρχουν αυτές οι δύο προϋποθέσεις, μπορούμε μετά να πάμε και σε ένα επόμενο βήμα, το οποίο είναι ο υπολογισμός του ασφαλίστρου, προκειμένου να καλυφθεί. Διότι δεν μπορούμε να βάλουμε απεριόριστα αίτια μέσα στον ασφαλιστικό κανονισμό και να μην αυξήσουμε τον προϋπολογισμό. Δε θα φτάνουν τα χρήματα».

Ο Νίκος Δασκαλάκης απαντά συνεπώς ότι μπορεί υπό αυτές τις προϋποθέσεις να ενταχθεί και η ανθοφορία της ελιάς στα καλυπτόμενα αίτια, όπως και η απώλεια της γαλακτοπαραγωγής σε ό,τι αφορά τα ζώα, σε περίπτωση που λόγω παγωνιάς υποστούν μείωση, κάτι που συμβαίνει κάθε χρόνο σχεδόν, με τους κτηνοτρόφους να τονίζουν ότι κάποτε αυτό πρέπει να γίνει.

Στο μεταξύ, ο ίδιος εκτιμά ότι ο ΕΛΓΑ θα έχει καταλήξει σύντομα στο νέο του κανονισμό, προφανώς στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς.

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News