Ειδήσεις

Οι ιστορίες 4 ανθρώπων που θα κάνουν Χριστούγεννα στο δρόμο

Άνθρωποι που δε θα περάσουν τα Χριστούγεννα σε ένα σπίτι γεμάτο ζεστασιά και χαμόγελα, αλλά στο δρόμο, με τις ιστορίες τους να τσακίζουν κόκαλα.

Πρόκειται για Έλληνες και αλλοδαπούς που ζουν οι δύο σε αποθήκες στο Κουμπέ και στο πεζοδρόμιο της πλατείας της Αντιπεριφέρειας και του Αστυνομικού Τμήματος Ρεθύμνου, ενώ οι έτεροι δύο εκ περιτροπής από δω κι από κει...

Τρεις άνδρες και μία γυναίκα που η τοπική εκκλησία γνωρίζει το πρόβλημά τους εδώ και μήνες, ακόμη και χρόνια σε κάποιες περιπτώσεις. Καθημερινά προσπαθούν να τούς προσεγγίσουν και να τούς βοηθήσουν, όμως πρόκειται για ανθρώπους που αρνούνται και οι ίδιοι να βοηθηθούν...

Τα τελευταία χρόνια η Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, έχει καταφέρει να στεγάσει 12 αναξιοπαθούντες και πρώην άστεγους συμπολίτες μας, όμως οι τέσσερις εναπομείναντες άστεγοι, δε γίνεται να βοηθηθούν υπό αυτές τις συνθήκες και ενώ είναι πια εμφανές, ότι ταλανίζονται από αρρώστιες.

Οι ίδιοι έχουν υποπέσει και στη χρήση αλκοόλ, ακόμη και ναρκωτικών ουσιών σε κάποιες περιπτώσεις, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η κοινωνική τους ένταξη με πρωταρχικό το στάδιο της διαμονής τους σε ένα σταθερό σπιτικό.

Τις τελευταίες μέρες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι Ρεθυμνιώτες ανεβάζουν φωτογραφίες και βίντεο που καταδεικνύουν το πρόβλημα με τη γυναίκα που μένει στους δρόμους, κάτι που μάλλον αποστερεί από την πόλη την όμορφη χριστουγεννιάτικη εικόνα που θέλουμε να έχουμε για εμάς και την κοινωνία μας κι όμως είμαστε ανήμποροι να βοηθήσουμε σε αυτές τις τέσσερις περιπτώσεις.

Το θέμα έλαβε περαιτέρω διαστάσεις με σχετική ανακοίνωση από το δήμο Ρεθύμνου και την κοινωνική υπηρεσία που αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η εν λόγω γυναίκα δε επιδέχεται καμία βοήθεια για να λάβει κοινωνικά επιδόματα, ένα πιάτο φαγητό από το συσσίτιο της εκκλησίας και κάποια ιατρική περίθαλψη.

Η αλήθεια είναι ότι η τοπική εκκλησία και η κοινωνική υπηρεσία του δήμου Ρεθύμνου "έχουν Χριστούγεννα", όλο τον χρόνο και γνωρίζουν και πασχίζουν για αυτούς τους συνανθρώπους και τόσα μα τόσα ακόμη κοινωνικά προβλήματα 365 μέρες τον χρόνο.

Αλήθεια όμως, τι χρειάζεται για να βοηθηθεί η καρδιά αυτών των ανθρώπων για να ανοίξει, να γίνει δεκτική στη βοήθεια;

Ρεπορτάζ: Ματθαίος Καπετανάκης

Σχόλια