default-image

Έρχονται οδικά έργα 100 εκατομμυρίων ευρώ στην Κρήτη

Χανιά
Έρχονται οδικά έργα 100 εκατομμυρίων ευρώ στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διπλά χαρμόσυνα μαντάτα για το πολύπαθο οδικό μέτωπο της Κρήτης, από τα γραφεία της Περιφέρειας!

Από τη μία, υπογράφτηκε επιτέλους η σύμβαση για τον ανισόπεδο κόμβο Κουνάβων, ο οποίος αποτελεί παρέμβαση- «κλειδί», αφού μέσω του κόμβου δε θα εξυπηρετείται απλώς η κίνηση στον κάθετο άξονα Ηρακλείου-Βιάννου, αλλά θα συνδέεται ο κάθετος άξονας με τον κάθετο δρόμο από Ηράκλειο προς Πύργο και ενδιάμεσα Χουδέτσι, Καταλαγάρι κ.τ.λ.

Τη σύμβαση για τον κόμβο των Κουνάβων, προϋπολογισμού 6,4 εκατ. ευρώ, υπέγραψε ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου Ευριπίδη Κουκιαδάκη, του δημάρχου Αρχανών-Αστερουσίων Μανόλη Κοκοσάλη, του προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Γιώργου Πιτσούλη και του εκπροσώπου της ανάδοχης εταιρείας «Λατομική Α.Ε.» Αντώνη Ορφανάκη.

Από την άλλη, υπογράφοντας τη σύμβαση για τον κόμβο των Κουνάβων, ο Σταύρος Αρναουτάκης γνωστοποίησε πως η υλοποίηση του τεχνικού προγράμματος της Περιφέρειας Κρήτης μέσα στο νέο έτος που ετοιμαζόμαστε να υποδεχτούμε θα ξεκινήσει με ένα μεγάλο «πακέτο» δημοπρατήσεων έργων για την οδική ασφάλεια και παρεμβάσεις έργων οδοποιίας και στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες του νησιού, προϋπολογισμού άνω των 100 εκατ. ευρώ!

Ο περιφερειάρχης, αναφερόμενος στο νέο τρόπο δημοπρατήσεων δημόσιων έργων, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «ήδη έχουν ξεκινήσει οι πρώτες ηλεκτρονικές δημοπρατήσεις με το νέο τρόπο, που είναι σωστός, αλλά δεν έπρεπε να υπάρχει αυτή η καθυστέρηση. Εμείς είμαστε προετοιμασμένοι με ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό για την οδική ασφάλεια για όλο το νησί. Το επόμενο έργο, το οποίο θα δημοπρατηθεί, θα είναι η οδική ασφάλεια σε 450 σημεία, ένα έργο προϋπολογισμού 35 εκατ. Επίσης, θα δημοπρατηθούν 10 εκατ. για τον παλιό εθνικό δρόμο, όπως επίσης πάρα πολλές οδοποιίες σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα. Το πρόγραμμά μας θα ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ. Ακόμη είναι ο δρόμος στο Αρκαλοχώρι, ο "Αγιοβασιλειώτικος", ενώ συνεχίζουμε στα Χανιά με το δρόμο Τοπολίων. Ο προγραμματισμός είναι δημοπρατήσεις μέσα στο πρώτο τρίμηνο, και το δεύτερο εξάμηνο του 2018 θα είναι σε εξέλιξη όλα τα έργα που έχουμε προγραμματίσει».

Οδική ασφάλεια

Σε ό,τι αφορά την κρίσιμης σημασίας παρέμβαση της οδικής ασφάλειας, ο αρχικός σχεδιασμός του έργου, που είχε καταρτίσει η Περιφέρεια Κρήτης με «μπούσουλα» τη μελέτη της «Εγνατία Α.Ε.», είχε εκτιμώμενο κόστος 27,5 εκατ. ευρώ. Κρίθηκε σκόπιμο, όμως, να γίνουν βελτιώσεις-επεκτάσεις στο αντικείμενο. Έτσι το εκτιμώμενο κόστος ανέβηκε στα 34,5 εκατ. ευρώ.

Θυμίζουμε ότι προ καιρού η εφημερίδα «Νέα Κρήτη» είχε φέρει στο φως τη μελέτη που εκπόνησε η «Εγνατία Α.Ε.» για λογαριασμό της Περιφέρειας... Μελέτη που ακτινογραφεί καρέ-καρέ 450 σημεία «Μειωμένης Οδικής Ασφάλειας», τα οποία καλύπτουν συνολικά 924 χιλιόμετρα, δηλαδή το 30% του επαρχιακού δικτύου της Κρήτης!

Ανισόπεδος κόμβος Κουνάβων: Με το τέλος του 2018 η ολοκλήρωση του έργου

Το έργο είναι ενταγμένο ως 1ο υποέργο της πράξης «Ολοκλήρωση έργων οδοποιίας του Οδικού Άξονα Ηράκλειο-Βιάννος, τμήμα Αλάγνι-Μάρθα, Α/Κ Κουνάβων» στον Άξονα Προτεραιότητας «Βιώσιμη Ανάπτυξη με αναβάθμιση του περιβάλλοντος και αντιμετώπιση των επιπτώσεων».

Αντικείμενο των εργασιών του έργου είναι η ολοκλήρωση του ανισόπεδου κόμβου Κουνάβων και η αναβάθμισή του σε αρτηρία με διαχωρισμένο κατάστρωμα κυκλοφορίας. Ο κόμβος βρίσκεται στον οδικό άξονα Ηρακλείου-Βιάννου, στο τμήμα «Άγιος Σώζων-Αλάγνι». Τα έργα εκτείνονται σε μήκος 1,4 χλμ. και περιλαμβάνουν χωματουργικές εργασίες, επέκταση υφιστάμενων κάτω διαβάσεων, οχετών και δικτύων αποχέτευσης-αποστράγγισης, εργασίες οδοστρωσίας, ασφαλτικών, σήμανσης και ασφάλισης, εργασίες ηλεκτροφωτισμού, γεωτεχνικά έργα και φυτοτεχνικές εργασίες.

«Ένα πολύ σημαντικό έργο, με το οποίο ολοκληρώνεται ο δρόμος προς τη Μεσαρά, προς το Πύργο. Το έργο ενοποιεί τις δύο εργολαβίες που έχουν γίνει. Η εκτίμησή μας είναι ότι μέχρι τέλος του 2018 θα είναι ολοκληρωμένο, με προϋπολογισμό 6,4 εκατ. ευρώ. Εκτιμούμε ότι και γρηγορότερα μπορεί να ολοκληρωθεί το έργο, γιατί δε χρειάζονται απαλλοτριώσεις», ανέφερε ο περιφερειάρχης Κρήτης.

«Άλλο ένα σημαντικό έργο: Πριν από 6 μήνες περίπου δώσαμε στην κυκλοφορία το κομμάτι Καταλαγάρι-Βαθύπετρο και έχει μειώσει το χρόνο από τον Πύργο στο Ηράκλειο κατά 10 λεπτά. Το έργο του κόμβου έρχεται να συμπληρώσει αυτό το έργο και οι οδηγοί θα πηγαίνουν με ασφάλεια και ταχύτερα στον προορισμό Ηράκλειο-Πύργος», δήλωσε, ευχαριστώντας την Περιφέρεια, ο δήμαρχος Αρχανών-Αστερουσίων κ. Μανόλης Κοκοσάλης.

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News