Ειδήσεις

«Πλημμύρισε» με μαντινάδες και κρητικά κάλαντα η Αθήνα (pic)

Με κρητικές μελωδίες πλημμύρισε το υπουργείο τουρισμού, καθώς ο Όμιλος Βρακοφόρων Κρήτης έψαλε τα παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα κάλαντα στην υπουργό, Έλενα Κουντουρά. Όμως, οι Κρητικοί έκαναν και μία... στάση στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας, όπου με μαντινάδες ευχήθηκαν στον Κυριάκο Μητσοτάκη να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός. Την ίδια ώρα, στο Προεδρικό Μέγαρο ακούστηκαν τα ανωγειανά κάλαντα, με τον Προκόπη Παυλόπουλο να δείχνει ενθουσιασμένος από την επίσκεψη των Ανωγειανών.

Η υπουργός τουρισμού υποδέχθηκε τον Όμιλο Βρακοφόρων Κρήτης και το υπουργείο πλημμύρισε με εορταστικές κρητικές μελωδίες και χορούς, υπό τους ήχους της κρητικής λύρας και του λαούτου.  

Η υπουργός Τουρισμού και οι βρακοφόροι αντάλλαξαν ευχές για τη νέα χρόνια, με τον Πρόεδρο του Ομίλου να λέει την ακόλουθη μαντινάδα προς την Υπουργό, αναφερόμενος στις υψηλές χειμερινές τουριστικές επιδόσεις της Κρήτης:

«Η Υπουργός τον άλλαξε της φύσης τον κανόνα,

 και έφερε τον τουρισμό στη μέση του χειμώνα».

H Υπουργός τόνισε ότι το 2017 αποτέλεσε εξαιρετική τουριστική χρονιά με αύξηση ρεκόρ σε όλα τα τουριστικά μεγέθη και για το 2018 τα πρώτα μηνύματα είναι θετικά. Η Κρήτη, επισήμανε, αποτελεί έναν καταπληκτικό προορισμό και ώριμο για να υποστηρίξει τουρισμό 365 ημέρες το χρόνο  και αναφέρθηκε στην πλούσια φύση, τον πολιτισμό, την παράδοση, και ιδιαίτερα στη  ζεστή φιλοξενία των ανθρώπων της και απάντησε και η ίδια με τη σειρά της, με μία μαντινάδα:

«Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά, χίλιες ευχές χαρίζω,

σε φίλους που τους εκτιμώ και τους υπολογίζω.

Από καρδιάς σας εύχομαι υγεία και ευτυχία,

στην Κρήτη όλη, πρόοδο χαρά και ευημερία.

Χρόνια πολλά, χρόνια καλά με αυτή τη μαντινάδα,

να φέρει η νέα η χρονιά σε όλη την Ελλάδα».

Ρεπορτάζ: Φωτεινή Μαυροματάκη

Τα... έψαλλαν και στο Μητσοτάκη

Τα κρητικά κάλαντα, όμως, άκουσε σήμερα και ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και πρόεδρος της ΝΔ, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης από τον «Όμιλο Βρακοφόρων Κρήτης».

«Του Μητσοτάκη είσαι γιος και ανιψιός Εθνάρχη,

μα όποιος τα έχει αυτά τα δυο, αξίζει ντου να άρχει!»,

ήταν η μαντινάδα που είπε ο Πρόεδρος της Ένωσης Βρακοφόρων Κρήτης στον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας και εκείνος απευθυνόμενος στους νέους που χόρεψαν και τραγούδησαν παραδοσιακά κάλαντα του νησιού.

Ο κ. Μητσοτάκης, μετά τις ευχές για καλά Χριστούγεννα και μία νέα χρονιά με «βήματα μπροστά», αναφέρθηκε στην αγαπημένη του πατρίδα, την Κρήτη, λέγοντας:

«Ξέρετε πόσο χαίρομαι κάθε φορά που έχω επισκέπτες από την πατρίδα μας εδώ στα γραφεία μας, αγαπητέ Πρόεδρε. Θέλω να σε συγχαρώ για όλη την εξαιρετική δουλειά την οποία έχεις κάνει. Κρατάς ζωντανά τα ήθη και τα έθιμα της αγαπημένης μας Κρήτης.

Να συνεχίσετε και εσείς, λοιπόν, αυτήν την όμορφη δουλειά που κάνετε. Και μακάρι του χρόνου να είμαστε πάλι εδώ, γεροί, ευτυχισμένοι, μαζί με τις οικογένειές μας και να έχουμε κάνει πράξη τις δικές μας προσδοκίες και τα δικά μας όνειρα

«Αέρα ειρήνης» πήγαν τα Ανώγεια στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Με ήχους, μαντινάδες και χορούς από τα Ανώγεια πλημμύρισε σήμερα το Προεδρικό Μέγαρο, με τον Προκόπη Παυλόπουλο να δείχνει τον ενθουσιασμό του, χειροκροτώντας ο ίδιος στο τέλος τους Ανωγειανούς χορευτές.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος και τα μέλη του έκλεψαν την παράσταση, ψάλλοντας ανωγειανά κάλαντα και λέγοντας μαντινάδες που εξήραν  το ήθος και την προσφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Ανώτατο Πολιτειακό Αξίωμα ενώ έστειλαν και τα δικά τους μηνύματα προς την γείτονα Τουρκία και τον Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, υπενθυμίζοντας την φράση του Έλληνα Προέδρου προς τον Τούρκο ομόλογό του, ότι «οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους». Απευθυνόμενοι προς τον κ. Παυλόπουλο τόνισαν, ότι ο λόγος του κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην Αθήνα, «μας έκανε υπερήφανους».

Παράλληλα και σύμφωνα με το anogi.gr, αφού προσέφεραν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας παραδοσιακά κρητικά προϊόντα, καθώς επίσης μια κρητική κατσούνα, ένα παραδοσιακό μαντήλι και τέλος ένα κρητικό μαχαίρι, με χαραγμένη την σημερινή ημερομηνία.

Λίγο πριν τα μέλη του συγκροτήματος σύρουν το χορό, ο πρόεδρος του Συλλόγου Νίκος Βρέντζος, ο Λευτέρης Μπέρκης και Μπουργκονίκος είπαν τις ακόλουθες μαντινάδες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας:

«Η στο χωριό που ήρθατε θα ΄χουν να το διηγούνται

Άρχοντες που τα τίμησαν πάντα κι αυτοί τιμούντε

Τ' Ανώγεια μας τα τίμησε πρόεδρε ο ερχομός σου

Μα σε τιμούνε σήμερα κι αυτά στ΄ αρχοντικό σου

Ο Θιός να σ΄ έχει δυνατό φρουρό στην προεδρία

Γιατί κατέχεις τι πει Ελλάδας- Δημοκρατία

Πένα να γράψει δεν μπορεί στόμα να ξεστομίσει

Πως η Ελλάδα θα χαθεί ο ήλιος κι αν νε-σβήσει»

«Δώρο μικρό στον πρόεδρο

Μα η τιμή μεγάλη

Τ΄ Ανωγεια σου το κάνουνε

Από καρδιάς χαλάλι

Με τση Ανωγειανες ευχές

Που  θα γεννούνε  πράξη

Πρόεδρε  το δεκαοχτώ

Ο τόπος  ΜΑΣ  θα' λλαξει

Ο γείτονας  ο Ερντογαν

που  κάνει το  σπουδαίο

Τα' Ανώγεια Πρόεδρε άμα θες

Του  κλείνουν  το  Αιγαίο.»

Από την πλευρά του, ο κ. Παυλόπουλος αφού τους ευχήθηκε «Χρόνια Πολλά» και «Καλές Γιορτές», τους ευχαρίστησε θερμά για την υποδοχή και την φιλοξενία που του επιφύλαξαν κατά την τελευταία του επίσκεψη στα Ανώγεια τον περασμένο Αύγουστο, ενώ σημείωσε ότι φέρνουν αέρα ειρήνης μαζί τους από τα Ανώγεια και τους παρότρυνε να κρατήσουν ψηλά την παράδοση του Τόπου μας.

Σχόλια