Ειδήσεις

Σε κλοιό κακοκαιρίας η χώρα-Εγκλωβισμένοι οδηγοί λόγω χιονιά

Μεγάλα προβλήματα στην Αθηνών-Λαμίας. Εκατοντάδες ΙΧ για ώρες εγκλωβισμένα στα χιόνια στο ύψος του Μαρτίνου

Μεγάλα προβλήματα προκάλεσε στην κίνηση των οχημάτων η χιονόπτωση καθώς σήμερα έχουν καταγραφεί ήδη δύο περιστατικά με εγκλωβισμένα ΙΧ οχήματα σε δύο διαφορετικά σημεία, το ένα στο ύψος του Μαρτίνου στην Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας και το δεύτερο στο ύψος της Πούντας Καλαβρύτων.

Στην Εθνική Οδό στην περιοχή του Μαρτίνου εκατοντάδες ΙΧ παραμένουν εγκλωβισμένα στα χιόνια ιδιαίτερα αυτά που κινούνται από Αθήνα προς Λαμία. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα οι οδηγοί και οι επιβάτες των Ι.Χ. συμπλήρωσαν περισσότερες πάνω από 5 ώρες ταλαιπωρίας εγκλωβισμένοι, ενώ λίγο πριν τις 19:30 ανασύρθηκαν οι νταλίκες που είχαν «διπλώσει» και αρχίζει σιγά - σιγά να ανοίγει το ρεύμα προς τη Λαμία της Eθνικής Oδού Αθηνών - Θεσσαλοίκης.

Σιγά-σιγά αποκαθίσταται η ροή των Ι.Χ. αυτοκινήτων να κινούνται με κατεύθυνση προς Λαμία και Θεσσαλονίκη, ενώ αυτή την ώρα δίδεται μάχη για να απελευθερωθεί και το ρεύμα από τη Λαμία προς την Αθήνα με την απομάκρυνση των ΙΧ που ήταν εγκλωβισμένα.

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, θα χρειαστεί όμως αρκετή ώρα για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στην κυκλοφορία, καθώς εκατοντάδες Ι.Χ. αυτοκίνητα έχουν εγκλωβιστεί στο ρεύμα προς την Λαμία ενώ άλλα αυτοκίνητα έχουν ακινητοποιηθεί κοντά στο Κάστρο της Βοιωτίας.

Για τον απεγκλωβισμό αξιοποιήθηκε και η ύφεση των καιρικών φαινομένων για να προχωρήσει άμεσα η διαδικασία, ενώ έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία των βαρέων οχημάτων.

Η αστυνομία δεν είχε προλάβει να κλείσει την εθνική οδό και να διακόψει την κυκλοφορία έτσι ώστε να καθαριστεί το οδόστρωμα, και έτσι οι οδηγοί που βρίσκονταν μέσα στο τμήμα της ΠΑΘΕ πριν και μετά τον κόμβο του Μαρτίνου εγκλωβίστηκαν με συνέπεια να παραμένει κλειστό το ρεύμα προς Λαμία και με μεγάλη δυσκολία να γίνεται η κυκλοφορία στο ρεύμα προς Αθήνα.

Στην περιοχή μεταφέρθηκαν γερανοφόρα της Πυροσβεστικής για να αρχίσουν τον απεγκλωβισμό, καθώς τα ΙΧ έχουν ακινητοποιηθεί σε τρεις λωρίδες κυκλοφορίας και δεν μπορούν να περάσουν ούτε τα εκχιονιστικά μηχανήματα.

Τα προβλήματα ξεκίνησαν από τις 3.00 το μεσημέρι, όταν υπήρξε μεγάλης έντασης χιονόπτωση χωρίς να προλάβουν τα εκχιονιστικά μηχανήματα να απομακρύνουν τους όγκους του χιονιού από το οδόστρωμα.

Εκατοντάδες αυτοκίνητα ακινητοποιήθηκαν και στην περιοχή του Κάστρου της Βοιωτίας.

Στο ρεύμα καθόδου από την Λαμία προς την Αθήνα έχουν εγκλωβιστεί ΙΧ σε ένα μήκος 3 χιλ μετά τα διόδια της Τραγάνας, ενώ στη συνέχεια η αστυνομία απέκλεισε την κυκλοφορία στα διόδια και δεν επιτρέπει την διέλευση.

Μετά τις 5.30 το απόγευμα, ο αυτοκινητόδρομος Αθηνών-Λαμίας, στο ύψος του 126ου χλμ, μετά τα διόδια της Τραγάνας όπου είχαν διπλώσει δύο νταλίκες, εγκλωβίζοντας και ένα τουριστικό λεωφορείο άνοιξε.

Ωστόσο, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της Νέας Οδού, Γεράσιμος Μονοκρούσος, είχε δημιουργηθεί πολύ μεγάλο μποτιλιάρισμα, από το 117ο έως το 131ο χλμ και χρειάζεται αρκετή ώρα να αποκατασταθεί η κίνηση των αυτοκινήτων, δεδομένης της εξόδου για τις γιορτές, όπως είπε.

Ο εκπρόσωπος διευκρίνισε, ότι η εταιρεία έχει κινητοποιήσει 60 εκχιονιστικά μηχανήματα και αντιμετωπίζει επιτόπου όλα τα προβλήματα που προκύπτουν από τις καιρικές συνθήκες.

Δίπλωσαν νταλίκες

Τα προβλήματα στην Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας παρατηρούνται τις τελευταίες ώρες και συγκεκριμένα κοντά στο Μαρτίνο στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη όπου λόγω της πυκνής χιονόπτωσης είχαν διπλώσει δύο νταλίκες με αποτέλεσμα να διεξάγεται με μεγάλη δυσκολία η κυκλοφορία καθώς έχει δημιουργηθεί μποτιλιάρισμα. Λόγω της κατάστασης εκατοντάδες οχήματα έχουν εγκλωβιστεί και δεν μπορούν να συνεχίσουν την πορεία τους λόγω της κατάστασης.

Επίσης, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα, λίγο μετά τα διόδια της Τραγάνας, έχει ντελαπάρει ένα λεωφορείο, με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και εκεί. Τα προβλήματα γίνονται πιο έντονα στη συγκεκριμένη περιοχή, καθώς πολλά οχήματα δεν έχουν αντιολισθητικές αλυσίδες και κινούνται με μεγάλη δυσκολία.

Η αστυνομία απήυθυνε έκκληση προς τους οδηγούς, εάν δεν είναι απαραίτητο να μην κινηθούν στην εθνική οδό, αλλιώς να έχουν απαραίτητα μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες.

Σύμφωνα με το lamiareport.gr, στο σημείο που δίπλωσε η νταλίκα δεν μπορούν να περάσουν αλατιέρες, και με τη χιονόπτωση να είναι πυκνή το χιόνι έχει καλύψει το οδόστρωμα.

«Λίγο πριν το Μαρτίνο και μέχρι τη Μαλεσίνα έχουν ντεραπάρει πάνω από 20 αυτοκίνητα, μικρά και μεγάλα, και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας. Πέρασα με τρομερή δυσκολία γιατί είχα 4χ4, αλλά σε λίγο δεν θα κινείται τίποτα...», είπε στο τοπικό Μέσο οδηγός που ταξίδευε από Αθήνα προς Λαμία.

Η χιονόπτωση είναι πυκνή κατά μήκος του πετάλου του Μαλιακού κόλπου, ενώ πιο έντονα είναι τα φαινόμενα στην περιοχή της Λοκρίδας όπου στο ύψος του Μαρτίνου τα αυτοκίνητα πάνε σημειωτόν.

Πού αλλού διεκόπη η κυκλοφορία

Διακοπή της κυκλοφορίας από την αστυνομία έχουμε και στο δρόμο Λαμία-Καρπενησίου, στο 48ο χιλιόμετρο, καθώς η έντονη χιονόπτωση που υπάρχει στην περιοχή δεν επιτρέπει στα εκχιονιστικά να διατηρήσουν καθαρό το οδόστρωμα. Έτσι μπροστά στον κίνδυνο να εγκλωβιστούν οι οδηγοί στα χιόνια, που ξεπερνούν τα 50 εκατοστά, διεκόπη η κυκλοφορία και θα επιτραπεί όταν μπορέσουν οι οδηγοί να κινηθούν με ασφάλεια. Ήδη στην περιοχή βρίσκονται πάνω από 100 ΙΧ με κατεύθυνση το Καρπενήσι, ενώ η κίνηση από την Λαμία προς Καρπενήσι είναι ιδιαίτερα μεγάλη.

Μόνο με αλυσίδες και μόνο για τα ΙΧ αλλά και με πολλά προβλήματα γίνεται η κυκλοφορία και από Λαμία προς Άμφισσα και προς Δομοκό.

Ακινητοποιήθηκαν οχήματα από το Άνω Διακοπτό προς τα Καλάβρυτα

Στο μεταξύ προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων από το Διακοπτό προς τα Καλάβρυτα, εξακολουθούν να προκαλούν οι χιονοπτώσεις όπου νωρίτερα σήμερα ακινητοποιήθηκαν στο ύψος της Πούντας ένα λεωφορείο, ΙΧ επιβατικά αυτοκίνητα και φορτηγά λόγω της πυκνής χιονόπτωσης. Ωστόσο, νωρίς το απόγευμα, όπως είπε στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο υπεύθυνος πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Νίκος Γυφτάκης όλα τα οχήματα απεγκλωβίστηκαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετά αυτοκίνητα παραμένουν ακινητοποιημένα στην περιοχή του 'Ανω Διακοπτού, λόγω της κακοκαιρίας, περιμένοντας εκχιονιστικό μηχάνημα.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο υπεύθυνος πολιτικής προστασίας της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Νίκος Γυφτάκης, εκχιονιστικό μηχάνημα από την Κερνίτσα θα κατευθυνθεί προς το 'Ανω Διακοπτό για να οδηγήσει στην συνέχεια τα αυτοκίνητα προς τα Καλάβρυτα.

Μάλιστα, όπως σημείωσε ο Νίκος Γυφτάκης, καθ όλη την διάρκεια της ημέρας τα εκχιονιστικά μηχανήματα οδηγούσαν αυτοκίνητα προς τα Καλάβρυτα, αφού πρώτα καθάριζαν το οδόστρωμα.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την Αστυνομία, απαγορεύθηκε μέχρι τις 10:00 αύριο το πρωί, η κυκλοφορία όλων των βαρέων οχημάτων, με μικτό βάρος άνω των 3,5 τόνων και στις δύο κατευθύνσεις της επαρχιακής οδού Διακοπτού-Καλαβρύτων μέσω Μεγάλου Σπηλαίου, ενώ η κίνηση των επιβατηγών αυτοκινήτων θα επιτρέπεται μόνο με την χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Κλειστή η Πεντέλη, με αλυσίδες κίνηση των οχημάτων στην Πάρνηθα

Στην Αττική, επίσης λόγω χιονόπτωσης, διακόπηκε η κυκλοφορία στην Πεντέλη, από το ύψος του 414 Στρατιωτικού Νοσοκομείου μέχρι τη λεωφόρο Διονύσου, ενώ στη λεωφόρο Πάρνηθος, μέχρι πριν από λίγη ώρα η κυκλοφορία των οχημάτων δειξαγόταν μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Πριν από λίγο, λόγω χιονόπτωσης, διεκόπη η κυκλοφορία στη λεωφόρο Διονύσου, από το ύψος του γηπέδου Διονύσου, έως την εκκλησία του Αγίου Πέτρου.

Τέλος, κλειστή η παλαιά εθνική οδός Αθήνας-Θήβας προς Θήβα από τη διασταύρωση Βιλλίων.

Πηγή: huffingtonpost.gr

Σχόλια