default-image

Εκθέματα του Μ. «Καζαντζάκη», στο αφιέρωμα για τον μεγάλο στοχαστή

Πολιτισμός
Εκθέματα του Μ. «Καζαντζάκη», στο αφιέρωμα για τον μεγάλο στοχαστή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη ολοκληρώνει με επιτυχία τη φετινή εξωστρεφή παρουσία του, συμμετέχοντας ως συνδιοργανωτής στο αφιέρωμα με γενικό τίτλο «Νίκος Καζαντζάκης, ο Κοσμοπαρωρίτης».

Το αφιέρωμα οργανώνεται από το Μουσείο Μπενάκη και τις Εκδόσεις Καζαντζάκη, με αφορμή την ανακήρυξη του 2017 ως «Έτους Νίκου Καζαντζάκη», με συνδιοργανωτές, εκτός από το Μουσείο Καζαντζάκη, το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, ενώ τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και έχει τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης.

Το αφιέρωμα περιλαμβάνει τρεις θεματικές εκθέσεις, που παρουσιάζονται στο Μουσείο Μπενάκη (κτίριο της οδού Πειραιώς) με τίτλο Ο «Ανήφορος» του, στην Πινακοθήκη Γκίκα με τίτλο Η «Οδύσειά» του και στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης με τίτλο Η «Ανατολή» του, και θα είναι ανοικτό στο κοινό από τις 21/12/2017 έως τις 25/02/2018.

Το Μουσείο Καζαντζάκη συμμετέχει και στις τρεις εκθέσεις με μεγάλο αριθμό εκθεμάτων που αποτελούνται από χειρόγραφα, πρώτες εκδόσεις των έργων του Νίκου Καζαντζάκη, προσωπικά αντικείμενα και αρχειακό υλικό, ορισμένα από τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό. Ανάμεσα στα εκθέματα αυτά, ξεχωρίζουν η πρώτη έκδοση του «Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά» με ιδιόχειρες σημειώσεις του συγγραφέα, η μία από τις επτά γραφές της «Οδύσειας», η έκδοση σε βιβλίο τσέπης της «Θείας Κωμωδίας» του Δάντη που κουβαλούσε πάντα μαζί του, προσωπικά του αντικείμενα που έμειναν ανεξίτηλα στη διαχρονική εικόνα του όπως τα γυαλιά και η πίπα, καθώς και άγνωστα στο ευρύ κοινό χειρόγραφα και δακτυλόγραφα του συγγραφέα, όπως τα σενάρια «Το κόκκινο μαντίλι» και «Δεκαήμερο», καθώς και το χειρόγραφο με τίτλο «Το Φτερωτό Άλογο» που πρόκειται σύντομα να εκδοθεί σε βιβλίο από τις Εκδόσεις Καζαντζάκη και το οποίο εκτίθεται στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης.

Σημαντικό στοιχείο των εκθέσεων είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά παρουσιάζονται συγκεντρωμένα κάτω από την ίδια στέγη, τεκμήρια του Νίκου Καζαντζάκη που προέρχονται από διαφορετικούς φορείς. Έτσι, το αφιέρωμα αυτό δίνει την ευκαιρία στον επισκέπτη να ανακαλύψει πτυχές του Νίκου Καζαντζάκη μέσα από πολυάριθμα αντικείμενα του μεγάλου συγγραφέα που ξαναβρέθηκαν στον ίδιο χώρο μετά από εξήντα χρόνια.

Το αφιέρωμα εγκαινιάστηκε στην Αθήνα στις 18/12/2017, παρουσία, μεταξύ των άλλων, των Βουλευτών κ.κ. Βαρδάκη και Θραψανιώτη, και εκπροσώπων όλων των συνδιοργανωτών.

Στην τελετή παρευρέθηκαν από το Διοικητικό Συμβούλιο του Μουσείου Καζαντζάκη, ο πρόεδρος, καθηγητής Μιχάλης Ταρουδάκης, ο αντιπρόεδρος, Λευτέρης Χαρωνίτης, η γενική γραμματέας, Μαριλένα Μηλαθιανάκη, καθώς και η διευθύντρια, Βαρβάρα Τσάκα.  

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News